Νέα για το Περιβάλλον

Ο Α.Σ.Δ.Α. Συνεχίζει τον Αγώνα για τη Διάσωση του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Α. Τρίτσης»



Κοινή σύσκεψη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού


Με μια νέα δυναμική πρωτοβουλία απαντούν οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον και Καματερού και ο Α.Σ.Δ.Α. στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς κυβερνητικής αδιαφορίας και της δημόσιας υποχρηματοδότησής του: τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008 προχωρούν στην οργάνωση ανοιχτής Διαδημοτικής Σύσκεψης για να επανεξεταστεί η διαμορφωμένη κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με σκοπό τη διάσωση αυτού του μοναδικού πνεύμονα ζωής της Δυτικής Αθήνας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της τροπής που έχει λάβει η υπόθεση του Περιβαλλοντικού Πάρκου, μετά την παραίτηση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου, καθώς από τις 12 Οκτώβρη, ο Α.Σ.Δ.Α. και οι τρεις όμοροι Δήμοι έχουν καταλάβει το χώρο και έχουν συστήσει 5μελή Επιτροπή για τη σωτηρία του, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Δήμων, του Α.Σ.Δ.Α. και του περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Πάρκου».
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, «η κατάσταση παραμένει στάσιμη αφού η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Κρατικοί Φορείς κωφεύουν στις εκκλήσεις του Α.Σ.Δ.Α. και της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, συνεχίζοντας ένα ιδιότυπο και καταστροφικό χρηματοδοτικό «εμπάργκο». Η εικόνα που αντικρίζουμε, παρά τις δικές μας φιλότιμες προσπάθειες, έχει προσλάβει πλέον οριακά χαρακτηριστικά για τη βιωσιμότητα του Πάρκου, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της 2μηνης προθεσμίας την οποία δώσαμε στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από τη μέρα που αναλάβαμε την ουσιαστική ευθύνη για τη λειτουργία του Πάρκου, χωρίς κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος να κάνει την παραμικρή κίνηση που θα μπορούσε να δείξει πως κάτι αλλάζει.
Ο Α.Σ.Δ.Α., συναισθανόμενος το μέγεθος της ευθύνης που έχει απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν μένει απαθής. Προχωρά στην ανάληψη μιας τολμηρής πολιτικής πρωτοβουλίας: ανοίγει το διάλογο και εγκαινιάζει μια νέα μορφή δημόσιας διαβούλευσης, θέλοντας να συζητήσει όλες τις πτυχές του θέματος, να ενσωματώσει στη δική του στρατηγική τον πλούτο των απόψεων των θεσμικών εκπροσώπων του λαού της περιοχής. Γι’ αυτό συγκαλούμε κοινή σύσκεψη του Διοικητικού μας Συμβουλίου με τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, ώστε να επεξεργαστούμε από κοινού τους βασικούς άξονες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την βιωσιμότητα του Πάρκου, με κεντρικό στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του και την ανατροπή λογικών μερικής παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα ή πλήρους ιδιωτικοποίησης του χώρου.
Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους πρασίνου, να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση μιας δημόσιας χρηματοδότησης, ικανής να καλύψει όχι μόνο τις βασικές ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Α. Τρίτσης», αλλά και την οικολογική ανασυγκρότηση και προστασία του Ποικίλου Όρους και του Ελαιώνα μαζί με την απομάκρυνση των Στρατοπέδων, την παραχώρηση των χώρων στο λαό της Δυτικής Αθήνας και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων.
Ο αγώνας είναι κοινός και διεξάγεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα. Για να τον κερδίσουμε χρειάζεται να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Χρειάζονται, ισχυροί διεκδικητικοί αγώνες απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία αλλά και τεκμηριωμένες προτάσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν περιχαρακώνουν τις προσπάθειές μας σ’ έναν στείρο και εν τέλει ακίνδυνο για την εξουσία ακτιβισμό αλλά με υπεύθυνο και σοβαρό σχεδιασμό, ανοίγουν νικηφόρους δρόμους με τη συνδρομή ισχυρών και αυτόνομων κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων. Σε αυτήν την προοπτική θα πρωτοστατήσουν ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι, οι μαζικοί Φορείς και οι ενεργοί πολίτες της Δυτικής Αθήνας».
Στην Σύσκεψη που διοργανώνεται τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα», στο Καματερό, έχουν κληθεί να λάβουν μέρος τα μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. και το σύνολο των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.