Νέα για το Περιβάλλον

Θετικός ο Απολογισμός της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών



Η Διαδημοτική συνεργασία στην υπηρεσία της τέχνης και του πολιτισμού


Θετικός και ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάδειξη της τέχνης και του πολιτισμού αποδεικνύεται ο απολογισμός της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας που διοργανώθηκε από τον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δήμους της περιοχής από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου 2008.
Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ανάμεσα τους και εκατοντάδες μαθητές από 9 Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου για να θαυμάσουν τα έργα και τις δημιουργίες 207 εικαστικών καλλιτεχνών αλλά και εκατοντάδων σπουδαστών των Εικαστικών Εργαστηρίων και των Εικαστικών Τμημάτων των Πολιτιστικών Κέντρων των δέκα Δήμων της περιοχής, στο πλαίσιο της 4ης Διαδημοτικής Έκθεσης Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων Δυτικής Αθήνας.
Στις καινοτομίες της φετινής Έκθεσης εντάσσεται η διοργάνωση από τον Α.Σ.Δ.Α. τριών κύκλων ανοικτών συζητήσεων που αφορούσαν το Δίκτυο Πόλεων για μια νέα Επικράτεια Πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα (2/11/2008) και τη Στρατηγική αναβάθμισης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών όπως και τη νέα ταυτότητα του πολιτιστικού περιοδικού του Α.Σ.Δ.Α. «Εννεάδα» (1/11/2008).
Όπως τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λ. Μίχος, με αφορμή την ολοκλήρωση της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας, «ανοίξαμε και πάλι ένα παράθυρο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Δυτικής Αθήνας, αναδείξαμε την τεράστια δυναμική της Διαδημοτικής συνεργασίας και το σημαντικότερο απ’ όλα: εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά τη δημόσια διαβούλευση με Φορείς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με στελέχη και συνεργάτες του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων αλλά και με απλούς πολίτες. Ανοίξαμε το διάλογο για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, για τη μετεξέλιξη του περιοδικού του Α.Σ.Δ.Α. «Εννεάδα» και κυρίως για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ισχυρούς και βιώσιμους πολιτιστικούς θεσμούς σε κάθε Δήμο της περιοχής μας, στο πλαίσιο μιας νέας Επικράτειας Πολιτισμού της Δυτικής Αθήνας».
Στην Έκθεση συμμετείχαν ακόμη η Ομάδα Εικαστικών Τεχνών της «Κοινωνικής Λέσχης «ΕΥ ΖΗΝ», η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Αποκατάστασης και Κοινωνικής Μέριμνας και η «ΕΔΡΑ»-Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, ενώ στον ίδιο χώρο το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Αθήνας «EUROPE DIRECT» του ΑΣΔΑ διοργάνωσε Μαθητική Έκθεση Εικαστικών και Φωτογραφίας με θέμα το περιβάλλον και έργα μαθητών από Σχολεία της Δυτικής Αθήνας.
Τέλος, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο περιθώριο της Έκθεσης, μια λιτή αλλά όμορφη τελετή βράβευσης των διακριθέντων στον 5ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης-Διηγήματος Δυτικής Αθήνας. Στο Διαγωνισμό έλαβαν μέρος 72 νέοι συγγραφείς, ποιητές και λογοτέχνες που ζουν και δημιουργούν στη Δυτική Αθήνα. Συγκεκριμένα:
Στον τομέα της ποίησης υπήρξαν 49 συμμετοχές και η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) κα Ε. Τζαβάρα, και τους Ποιητές και μέλη της Ε.Ε.Λ. κ.κ. Ν. Δεληγιάννη και Ν. Δανιήλ απένειμε το 1ο Βραβείο στην κα Π. Ιωάννου, το 2ο στην κα Μ. Κοντού και το 3ο Βραβείο στην κα Μ. Αναγνώστου.
Αντίστοιχη Κριτική Επιτροπή στο χώρο του διηγήματος, αποτελούμενη από τους συγγραφείς και μέλη της Ε.Ε.Λ. κ.κ. Δ. Βαρβαρίγο και Ε. Στασινού και τη συγγραφέα και μέλος της Συγγραφικής Ομάδας Πετρούπολης κα Χ. Κουτσούμπα, εξέτασε 23 υποψήφια διηγήματα και κατέληξε τελικά στη βράβευση τριών συμμετοχών. Πρόκειται για την κα Σ. Ράπη (1ο Βραβείο), την κα Α. Ρόζη (2ο Βραβείο) και την κα Α. Τσιλιμπάρη (3ο Βραβείο).
Τα Βραβεία στους διακριθέντες νέους λογοτέχνες της Δυτικής Αθήνας παρέδωσαν ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λ. Μίχος, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θ. Αρβανίτης, ο Γ.Γ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης και οι Πρόεδροι των δύο Κριτικών Επιτροπών για την Ποίηση και το Διήγημα κ.κ. Ε. Τζαβάρα και Δ. Βαρβαρίγος.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.