Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) Δυτικής Αθήνας αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας, που ξεκίνησε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον ΑΣΔΑ και τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) το 2013. Μετά από επανειλημμένες συσκέψεις με τους Δήμους και την Περιφέρεια, καταρτίστηκε το τελικό σχέδιο ΚΥΑ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τόσο στη Δυτική Αθήνα, όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία, με ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τότε ΥΠΕΚΑ το 2014.
Το σχέδιο ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε μετά τη διαβούλευση, εγκρίθηκε από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή και Χαϊδάρι) και ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 14/05/2015
Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Σπύρο Τζόκα, «Με το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας επιδιώκονται, εντός του πλαισίου των κατευθύνσεων του Εθνικού και Περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και βασικών κοινωνικών εξυπηρετήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό και η καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού, η αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, η συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη μέσων πρόσβασης και διακίνησης ανθρώπων και αγαθών φιλικών προς το περιβάλλον, η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η γενικότερη κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των πόλεων και των ευρύτερων αστικών περιοχών με μειονεκτικά χαρακτηριστικά.»
Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει εκτός των έργων αστικής ανάπλασης, δράσεις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και αρθρώνεται σε έξη (6) ειδικούς στόχους, 17 άξονες και 55 ενέργειες σε συνέργεια όλες μεταξύ τους.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Ανδρέας Παχατουρίδης δήλωσε ότι «Η χρόνια υποβάθμιση της περιοχής της Δυτικής Αθήνας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η ανάπτυξη της περιοχής μας πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ανισότιμες κατανομές πόρων υπέρ της».