Σημαντικές αποφάσεις στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσαν ο Α.Σ.Δ.Α. και η Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.
Με σημαντικές αποφάσεις που αναδεικνύουν τον πρωταρχικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οικολογική ανασυγκρότηση του Ποικίλου Όρους, σημαδεύθηκε η ανοικτή σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο Δημαρχείο του Αιγάλεω με θέμα το συντονισμό δράσεων πρόληψης, έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης για την προστασία του δασικού πλούτου του βουνού.
Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι η χρηματοδότηση του Α.Σ.Δ.Α. από τη Νομαρχία Αθηνών με 1.000.000€ και η σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Α.Σ.Δ.Α. και του Δήμου Ασπροπύργου.
Στη σύσκεψη, εκτός του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρου Μίχου και του Πρόεδρου της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. κ. Δ. Καλογερόπουλου έλαβαν μέρος Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δυτικής Αθήνας, εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, ο Νομάρχης Αθήνας κ. Γ. Σγουρός, Βουλευτές και υπηρεσιακοί παράγοντες του Α.Σ.Δ.Α., της Περιφέρειας Αττικής και του Δασαρχείου Αιγάλεω. Κοινή ήταν η εκτίμηση για τη σημασία που προσλαμβάνει η προστασία του δασικού πλούτου του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας και υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε ότι αφορά την κατεύθυνση των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν.
Ανεπάρκεια των διατιθέμενων κρατικών πιστώσεων για την προστασία του Ποικίλου Όρους, ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, γραφειοκρατία αλλά και ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αποτελεσματικής επέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας, είναι οι τέσσερις σημαντικότερες διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις όσων έλαβαν το λόγο στη σύσκεψη.
Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που καταβάλει ο Σύνδεσμος για την προστασία και την οικολογική ανασυγκρότηση του Ποικίλου Όρους, επεσήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ζωντανού και δημιουργικού κινήματος ενεργών και ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά πολιτών και τόνισε ότι η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απορρίπτουν το ρόλο του παθητικού θεατή. «Η σημερινή σύσκεψη δεν είναι το τέλος αλλά μόνον η αρχή που σηματοδοτεί το γεγονός πως η Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα, παίρνοντας από σήμερα την υπόθεση της προστασίας του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου στα δικά της χέρια», δήλωσε ο κ. Μίχος.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. ανακοίνωσε επιπλέον την συναπόφαση Α.Σ.Δ.Α. και Δήμου Ασπροπύργου για την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας από τους δύο Φορείς, με στόχο την προστασία και τη οικολογική ανάπλαση της Δυτικής πλευράς του Ποικίλου Όρους.
Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας, συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και υπέρβαση των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων ζήτησε, κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Δ. Καλογερόπουλος.
Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση είχε η παρέμβαση του Νομάρχη Αθήνας κ. Γ. Σγουρού ο οποίος ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αθήνας θα χρηματοδοτήσει άμεσα τον Α.Σ.Δ.Α. με το ποσό του 1.000.000 € για έργα αποκατάστασης της δασικής βλάστησης, συμπληρωματικές φυτεύσεις, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, αποψιλώσεις και καθαρισμούς του Ποικίλου Όρους.
Για το έργο, τις παρεμβάσεις και τη στρατηγική του Α.Σ.Δ.Α. στο Ποικίλο Όρος, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν από τις εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Παντελάκη Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Διαμαντόπουλου Διευθυντή Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πληροφορικής του Α.Σ.Δ.Α., καθώς και των στελεχών του Τμήματος Πρασίνου του Α.Σ.Δ.Α. κ.κ. Γ. Ελισαίου και Π. Γεωργόπουλου.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, μεταξύ των άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Θ. Αρβανίτης, οι Δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος, Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, Πετρούπολης κ. Σ. Βλάχος, Χαϊδαρίου κ. Δ. Μαραβέλιας, και Ασπροπύργου κ. Ν. Μελετίου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Α.Σ.Δ.Α. κ.κ. Φ. Μαρκόπουλος, Γ. Μελλάς και Κ. Χριστόπουλος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Α. Κατσιγιάννης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Κ. Γείτονας, Α. Κακλαμάνης, Μ. Παπαϊωάννου, Χ. Πρωτόπαπας, Σ. Τζουμάκας και Μ. Δαμανάκη, και του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Γ. Δραγασάκης, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Β3 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Θ. Καπετανάκης, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Κ. Μαρκέτος, το μέλος της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης του Συνασπισμού κ. Δ. Μπίρμπας, η Αντινομάρχης Αθήνας κα. Ν. Μπέη, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κ. Κ. Καπέλος, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά κ. Γ. Γουρδομιχάλης, ο Πρόεδρος του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων κ. Σ. Μηλιώνης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Δ. Κούνδουρος, ο Πρόεδρος του Ομίλου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Πετρούπολης «Το Ποικίλο» κ. Χ. Παπάς, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής κ. Γ. Πεταμίδης, ο Δασολόγος κ. Χ. Γκάτσης από το Δασαρχείο του Αιγάλεω, ο τέως Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, οι τέως Δήμαρχοι Αθήνας κ. Δ. Μπέης και Ιλίου κ. Δ. Κουκουβίνος και ο τέως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Μ. Κυριακίδης.