Νέα

Συνέντευξη του Προέδρου του ΑΣΔΑ, Ανδρέα Α. Μποζίκα, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM»



Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94 FM», ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας. Ο κ. Μποζίκας αναφέρθηκε στη μεγάλη του αγάπη που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση. Μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις και τα έργα που έχει κάνει ο ΑΣΔΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Ακόμα αναφέρθηκε στις σημαντικές υποστηριχτικές παρεμβάσεις που έκανε ο ΑΣΔΑ στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» καθώς επίσης και στη σημαντική πυροπροστασία που προσφέρει στο Ποικίλο Όρος κάθε χρόνο.
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο στούντιο του «Επικοινωνία FM» έναν άνθρωπο που τον έχουμε ξαναδεί ως πρόεδρο του ΑΣΔΑ και τώρα απ ότι πληροφορούμαστε, και ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Χαϊδάρι. Τώρα λοιπόν θα τον καλωσορίσουμε με την ιδιότητα που εξακολουθεί να την έχει, αλλά και με αυτή του υποψήφιου δημάρχου στο Δήμο Χαϊδαρίου, στη πόλη που γεννήθηκε, που αγαπά και υπηρετεί, τόσα χρόνια. Μιλάμε βεβαία για τον κ. Ανδρέα Μποζίκα. Καλημέρα σας.
Καλημέρα κύριοι.
Καταρχήν να ρωτήσουμε. Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στη Δυτική Αθήνα;
Σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα στη Δυτική Αθήνα είναι η απασχόληση και η ανεργία. Είναι σημαντικότατο πρόβλημα. Αν σήμερα η ανεργία κυμαίνεται 27,8% σε πανελλαδικό επίπεδο, στη Δυτική Αθήνα ξεπερνά το 50%. Δεν είναι μόνο αυτοί που δηλώνουν την ανεργία τους στον ΟΑΕΔ. Εγώ ξέρω ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται με σύστημα ημιαπασχόλησης 4-5 ώρες την εβδομάδα και δεν θεωρούνται άνεργοι. Υπάρχουν ακόμα πολυπλοκότητες για την έκδοση κάρτας ανεργίας και έτσι δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις και ποσοστά. Το κυρίαρχο για μας λοιπόν είναι το κοινωνικό περιβάλλον για τη Δυτική Αθήνα. Είναι η απασχόληση και η ανεργία. Έχουν ερημώσει οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι, όχι οι δρόμοι της αναψυχής. Ότι έχει να κάνει με εμπόριο ειδών ένδυσης, υπόδησης και με άλλες δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει τελειώσει. Έχουν μείνει μόνο οι καφετέριες και άλλοι χώροι εστίασης και αυτοί, όμως, με τα δικά τους μεγάλα προβλήματα. Κάποιος πρέπει να σκύψει πάνω στους επαγγελματίες. Πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων μας με ειδικούς επιστήμονες και άλλους αρμόδιους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την αναγέννηση και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Σήμερα ο ΑΣΔΑ «τρέχει» μελέτες σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια (Καποδιστριακό, Αριστοτέλειο και Θεσσαλίας), που αφορούν το κοινωνικό περιβάλλον, το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες από ότι πληροφορούμαστε στον ΑΣΔΑ. Φαντάζομαι ότι έχετε βάλει και πολλά θέματα για έργα.
Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για έργα, αν και όλοι αναζητάμε την ανάπτυξη στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις προβληματικές περιοχές όπως αποκαλούνε τη Δυτική Αθήνα. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το περιβάλλον. Με παρεμβάσεις-επεμβάσεις, που κινούνταν ακόμα στις παρυφές της νομιμότητας στο πάρκο «Αντώνης Τρίτης», που περνάει ιστορικά τραγικές στιγμές σε βαθμό που οργίζεται κάποιος, που βλέπει την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας με όποια κομματική απόχρωση και αν έχει. Η αδιαφορία δεν έχει χρώμα. Ένας παράδεισος όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα, αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Μια έκταση 1.150 στρεμμάτων που αργοπεθαίνει. Αρχίζουμε να σκεπτόμαστε γιατί να συμβαίνει αυτό. Γιατί αυτή η αδιαφορία; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο και μόνο ανικανότητα ή απλή αδιαφορία. Γιατί αν πάμε πιο βαθιά τη σκέψη μας, το θέμα θα πρέπει να φλερτάρει με τη δικαιοσύνη.
Το θέμα είναι ότι έχει καταρρεύσει το πάρκο.
Εν τοιαύτη περιπτώσει ασχολήθηκα πολύ με το θέμα αυτό σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκο Σαράντη, όσο και με το δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Πριν από ένα χρόνο καταλάβαμε το Πάρκο, αλλάξαμε κλειδαριές, μπήκαμε μέσα δηλαδή, θυμίσαμε παλιές καλές εποχές, αγωνιστικές, διεκδικητικές και η αυτοδιοίκηση στο τέλος των κινητοποιήσεων έσωσε το πάρκο. Και σήμερα όμως το Πάρκο βρίσκεται πάλι στην ίδια κατάσταση.
Όπως κάθε χρόνο ασχοληθήκαμε και με το Ποικίλο Όρος. Εφαρμόσαμε συστήματα αντιπυρικής προστασίας, συστήματα εποπτείας, πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης. Συμβασιούχοι με δίμηνες συμβάσεις κάνανε δουλειές υποδομών που επιτρέπει το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών. Στο κοινωνικό περιβάλλον ήμασταν παρόντες όπου μας ζητήθηκε και ότι κινηματική ενέργεια χρειάστηκε, είτε για τη διάσωση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» που από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν κατορθώθηκε, είτε για το Αττικό νοσοκομείο, είτε ενάντια στη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο Χαϊδάρι (πράγμα που δεν αποφευχθεί, αλλά δεν έγινε στο μέγεθος που είχε σχεδιαστεί). Ο ΑΣΔΑ όμως είναι και έργα. Είναι και παρεμβάσεις μέσα στους Δήμους. Έχουμε μια ευθεία επικοινωνία με τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. Για πρώτη φορά η διοίκηση μείωσε στο μισό, την οικονομική συμμετοχή των Δήμων-μελών του. Ο ΑΣΔΑ κυρίαρχα ζει από τις συνδρομές των Δήμων-μελών. Η διοίκηση του ΑΣΔΑ αποφάσισε την οικονομική συμμετοχή του εκάστοτε Δήμου-μέλους να την επιστρέφει σε αυτόν υπό τη μορφή οικονομικών παροχών σε κοινωνικές δραστηριότητες και όχι μόνο. Έχει, δηλαδή, δημιουργηθεί στον ΑΣΔΑ, «κουμπαράς» για κάθε Δήμο. Ας περάσουμε στα διαδημοτικά ή μεγάλα δημοτικά έργα. Έχουμε εντάξει το μεγάλο μας έργο που ονειρευόταν πολλοί δήμαρχοι, στο παρελθόν. Το παλιό εργοστάσιο στα όρια Ίλιου-Πετρούπολης φιαλών υγραερίου ΒΙΟΦΙΑΛ, το οποίο ήταν ένα ερείπιο. Σήμερα με γοργούς ρυθμούς έχουμε φτάσει το 35-40% του έργου, με υψηλή απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ. Οι εργασίες προχωράνε και πιστεύουμε πως στα μέσα του επόμενου έτους θα το παραχωρήσουμε στο Δήμο Ιλίου, σύγχρονο και έτοιμο με καινούρια ενεργειακά συστήματα και ασφαλείας. Άλλος ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, είναι η ενεργειακή διαχείριση των ενεργοβόρων κολυμβητηρίων. Τα κολυμβητήρια όλης της Δυτικής Αθήνας, έχουν σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα. Ο Δήμος Χαϊδαρίου μάλιστα παραχώρησε τη διαχείριση και τη διοίκηση του σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το δημοτικό χαρακτήρα των κολυμβητηρίων, για όφελος των δημοτών μας. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Για να έχει προσβασιμότητα στα δημοτικά κολυμβητήρια, κάθε πολίτης. Να είναι χωρίς υψηλό κόστος. Θα πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας για τη μείωση του υψηλού κόστους λειτουργίας. Σήμερα ο ΑΣΔΑ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Πειραιά ,εκπονεί μελέτη για όλα τα κολυμβητήρια της Δυτικής Αθήνας. Έχουμε εντάξει τα κολυμβητήρια των Δήμων Φυλής και Αιγάλεω στο Πράσινο Ταμείο. Επιχορηγούνται 100% έργα που αφορούν την εξοικονόμηση της ενέργειας και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κολυμβητήρια.
Κύριε Μποζίκα σας ευχαριστούμε που ήσασταν σήμερα μαζί μας. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στη μάχη που δίνετε και πιστεύουμε να σας ξαναέχουμε κοντά μας σε μια επόμενη εκπομπή μας, αρκεί φυσικά η οικονομική συγκυρία της εποχής να το επιτρέψει.
Η αγωνία όλων μας είναι αυτό που είπατε. Επιτέλους να σταματήσουν να πιστεύουν οι κυβερνώντες τη χώρα αυτή, ότι το πρόβλημα για να σωθεί η Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στους Δήμους ή οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α που θα πρέπει να μπούνε σε καθεστώς κινητικότητας, να απορροφηθούν σε άλλες δημόσιες δραστηριότητες ή ακόμα και να απολυθούν. Σίγουρα δεν σώζεται η χώρα μας, με το να κλείσουν δράσεις όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις που παράγουν έργο πολιτισμού, ενημέρωσης και επικοινωνίας προς τους δημότες μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Μποζίκα.
Σας ευχαριστώ και εγώ για τη φιλοξενία σας, στην υπέροχη ερτζιανή συχνότητα σας.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.