Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «2ο ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», που διοργάνωσε ο Α.Σ.Δ.Α. από τις 2-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Μια λαμπρή γιορτή Πολιτισμού, το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, εικόνων, ήχων και συναισθημάτων.
Δεκατέσσερις ημέρες αφιερωμένες στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και στους καλλιτέχνες, που έλαβαν μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες πλέον εκθέσεις εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας. Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ προσήλθαν 2.500-3.000 προσκεκλημένοι, ενώ κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ ο αριθμός των επισκεπτών καθημερινά κατά μέσο όρο, έφθανε τους 500. Έτσι συνολικά, περίπου 10.000 επισκέπτες απόλαυσαν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών της Δυτ. Αθήνας. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση που έγινε σε συνεργασία με τους 10 Δήμους της Δυτικής Αθήνας, αποδεικνύει την δυναμική που μπορούν να έχουν οι συντονισμένες προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΑΣΔΑ στον τομέα του Πολιτισμού.
Στην
5η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας δήλωσαν συμμετοχή
228 ανεξάρτητοι καλλιτέχνες εκθέτοντας συνολικά πάνω από
900 έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, γλυπτών, ψηφιδωτών, κεραμικών, κοσμήματος – γυαλιού και βιτρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών το 2000, συμμετείχαν μόλις 70 καλλιτέχνες, στην 2η το 2002 έλαβαν μέρος 130 καλλιτέχνες, στην 3η το 2003 οι συμμετοχές ήταν 154 ενώ στην 4η το 2005 έλαβαν μέρος 202 καλλιτέχνες.
(σχετικό έντυπο – pdf)
Την Έκθεση επισκέφθηκαν αρκετά σχολεία της περιοχής (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Έκθεσης, γνωρίζοντας το πνευματικό έργο του καλλιτεχνικού δυναμικού της Δυτικής Αθήνας και ίσως να αναγνώρισαν μέσα σε αυτό, κάποιες μελλοντικές τους «πινελιές».
Δεκάδες συμμετοχές υπήρξαν στον
4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης – Διηγήματος. Στο χώρο της
Ποίησης, το 1ο Βραβείο δόθηκε στον κ. Γ. Παντελάκη, το 2ο στην κ. Μ. Κοντού και το 3ο στον κ. Α. Μαραγκό. Μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την ποίηση ήταν οι ποιητές – μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) κ.κ. Ε. Αναγνωστάκη – Τζαβάρα (Πρόεδρος της ΕΕΛ), Ν. Δανιήλ και Ν. Δεληγιάννης.
Στο
Διήγημα, το 1ο Βραβείο απέσπασε η κ. Α. Τσιλιμπάρη, το 2ο η κ. Σ. Παπασπύρου και το 3ο βραβείο μοιράστηκε στην κα. Α. Ρόζη, στον κ. Χ.Χαρατσάρη και στην κα. Ε. Χατζημιχελάκη. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν εδώ οι συγγραφείς – μέλη της Ε.Ε.Λ. κ.κ. Δ. Βαρβαρήγος, Γ. Φυτιλής και Α. Γκιωνάκη.
Για πρώτη φορά το Γραφείο Πολιτισμού του ΑΣΔΑ τίμησε τους λογοτέχνες των προηγούμενων Διαγωνισμών Ποίησης-Διηγήματος εκδίδοντας τον
Α΄ Τόμο της Ανθολογίας Ποίησης – Διηγήματος Δυτικής Αθήνας με βραβευθέντα έργα τους.
Στην 3η Διαδημοτική Έκθεση Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων συμμετείχαν με έργα τους, παιδιά και ενήλικες από τα Εικαστικά Εργαστήρια των Δήμων της Δυτικής Αθήνας ενώ υπήρξε και τιμητική συμμετοχή της Ομάδας Εικαστικών Τεχνών της Κοινωνικής Λέσχης "ΕΥ ΖΗΝ" του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΕΨΥ).
Στην
2η Μουσική Συνάντηση Δημοτικών Ωδείων – Χορωδιών συμμετείχαν τα μουσικά τμήματα των Δημοτικών Ωδείων Αγ. Βαρβάρας, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Κορυδαλλού και Περιστερίου δίνοντας συναυλίες με έργα κλασσικών συνθετών, μοντέρνας μουσικής (pop, jazz), μουσικής από ταινίες Κιν/φου, παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής, φωνητικής μουσικής κ.λ.π.
(σχετικό έντυπο – pdf)
Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Τεχνών λειτούργησε εκθετήριο βιβλίων από λογοτέχνες της Δυτ. Αθήνας ξεπερνώντας τους 100 τίτλους εγκαινιάζοντας την 1η Έκθεση Βιβλίου Δυτικής Αθήνας. Έτσι οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά τις δημιουργίες των λογοτεχνών της Δυτικής Αθήνας.
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε περίπτερο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) που πρόσφατα δημιούργησε ο Α.Σ.Δ.Α. σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Παράλληλα με το εκθετήριο του Europe Direct στο φουαγιέ του Εκθ. Κέντρου, στην αίθουσα των Δημοτικών Εικαστικών Εργαστηρίων λειτούργησε χώρος δημιουργικής απασχόλησης Europe Direct για τα παιδιά, όπου μπορούσαν να δημιουργούν με άξονα την Ε.Ε.
Τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είχε το Γραφείο Πολιτισμού του Α.Σ.Δ.Α. ενώ την εγκατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Αγ. Βαρβάρας.