Νέα για το Περιβάλλον

Λάμπρος Μίχος: Δίκτυο Πόλεων για μια Νέα Επικρατεία Πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν (3) τρεις κύκλοι ανοικτών συζητήσεων στο πλαίσιο της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών


Με την κατάθεση, από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχο Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρο Μίχο, μιας καινοτόμου και πρωτοποριακής πρότασης για την ανάδειξη του πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα, ολοκληρωθήκαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου οι τρεις κύκλοι ανοικτού διαλόγου που διοργανώθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στο πλαίσιο της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας. Ο κ. Μίχος πρότεινε την δημιουργία ενός Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων ώστε να δημιουργηθεί, όπως είπε, «μια νέα Επικράτεια Πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα».
Βασικός στόχος του Δικτύου είναι κάθε Δήμος της περιοχής να καταστεί επίκεντρο μιας συγκεκριμένης τέχνης, από το χορό και τις Εικαστικές Τέχνες μέχρι το θέατρο και τη μουσική, δημιουργώντας με την ουσιαστική στήριξη και το συντονισμό του Α.Σ.Δ.Α. στέρεες υποδομές και νέους θεσμούς κοινής, διαδημοτικής πολιτιστικής δράσης. «Μέχρι τώρα κάθε Δήμος διοργανώνει τις δικές του πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις διαθέτει τις δικές του τοπικές πολιτιστικές δομές . Εμείς επεξεργαστήκαμε στον Α.Σ.Δ.Α. και καταθέτουμε σήμερα μια νέα πρόταση: δίπλα σ’ αυτές τις εκδηλώσεις και τις υπάρχουσες δομές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας νέους, ισχυρούς διαδημοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς, εστιάζοντας σε κάθε πόλη της Δυτικής Αθήνας σε μια διαφορετική τέχνη. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων στο πλαίσιο μιας νέας Επικράτειας Πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την πρωτοβάθμια πολιτιστική εκπαίδευση με τη δημιουργία Ανώτερων Δημοτικών Σχολών Τέχνης», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.
Ολοκληρωμένες εισηγήσεις-προτάσεις για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων της Δυτικής Αθήνας κατατέθηκαν από την τ. Προϊστάμενη του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Ε. Ρώμα, τον δημοσιογράφο κ. Ν. Λαγκαδινό και τον Γεν. Δ/ντή του ΑΣΔΑ κ. Μ. Διαμαντόπουλο, με αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης του Δικτύου, στην αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στην ενίσχυση των κτιριακών υποδομών καθώς και στην οργάνωση του Δικτύου με την δημιουργία τοπικών Φορέων και τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ανάμεσα στον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο, μια ακόμη εκδήλωση ανοικτού διαλόγου με δύο θεματικές υπο-ενότητες: στην πρώτη εξετάστηκε η Στρατηγική Αναβάθμισης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και στη δεύτερη θεματική ενότητα η νέα ταυτότητα του πολιτιστικού περιοδικού του Α.Σ.Δ.Α. «Εννεάδα».
Στη συζήτηση για τις Βιβλιοθήκες παρουσιάστηκε από την Ειδική Γραμματέα Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας κα Ε. Κεφαληναίου, η εμπειρία του Εθνικού Δικτύου Δημόσιων Βιβλιοθηκών που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και διερευνήθηκαν τρόποι συγχρηματοδότησης ενός αντίστοιχου Δημοτικού Δικτύου από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α. 2008-2013). Σημαντικές ήταν επίσης οι εισηγήσεις της κας Χ. Κυριακοπούλου, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και της κας Δ. Μέλλου, Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου. Κοινή υπήρξε επίσης η διαπίστωση τόσο της αναγκαιότητας της διαδημοτικής συνεργασίας, όσο και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών μέσω της καταγραφής, ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης και δικτύωσης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και της επιδίωξης να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο κοινωνικής ένταξης.
Τέλος, σε ότι αφορά το μέλλον και την προοπτική του πολιτιστικού περιοδικού του Α.Σ.Δ.Α. «Εννεάδα», προτάθηκε η μετεξέλιξη του περιοδικού με έναν πολυθεματικό χαρακτήρα σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λ. Μίχος, «ο μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας του περιοδικού κρίνεται απαραίτητος προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας για την ενδυνάμωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των κινηματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος, με αιχμή τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας».
Στους κύκλους ανοικτού διαλόγου και προβληματισμού που διοργανώθηκαν από τον Α.Σ.Δ.Α. έλαβαν επίσης μέρος ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θ. Αρβανίτης, ο Γ.Γ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, η Αντιδήμαρχος Περιστερίου κα Μ. Τσιώτα-Μάρκου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαδημοτικής Συνεργασίας, Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού και μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α., κα. Θ. Στίγκα, η Δημοτική Σύμβουλος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. κα. Χ. Κοπιτσή, ο Πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης κ. Γ. Μπόλας, ο Γ.Γ. του Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Μ. Κυριακίδης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτισμού του Συνδέσμου κ. Γ. Γερολυμάτος, ο τ. Ειδικός Συνεργάτης του Α.Σ.Δ.Α. κ. Σ. Αθανασίου καθώς επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι και Διοικητικά στελέχη, υπεύθυνα για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Δήμων Ιλίου, Καματερού και Χαϊδαρίου.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.