Νέα

ΑΣΔΑ και Ποικίλο Όρος



Ο ΑΣΔΑ από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του ανέδειξε την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας σε πρωταρχικό στόχο για τη συνολική αναγέννησή της και επεδίωξε αυτό να γίνει κυρίως με τη μετατροπή του Ποικίλου όρους – όρους Αιγάλεω σε ένα διαδημοτικό πόλο πρασίνου και δασικής μικροαναψυχής.
Το 1990 εκπόνησε στρατηγική μελέτη ανάπλασης του ορεινού όγκου (στην εκπόνηση της οποίας συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες δασολόγοι, από τους πιο επιφανείς του χώρου), η οποία κατέληξε στην πρόταση, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί Α) Με τη δημιουργία πλούσιου και υψηλού πρασίνου σε όλη την έκτασή του, ώστε να λειτουργήσει σα φράχτης για τους ρύπους από και προς το Θριάσιο πεδίο, φιλτράροντας τον αέρα και Β) Στην προστασία του, η οποία θα επιτυγχάνονταν και με την παρουσία του κόσμου στο βουνό, που και θα απολάμβαναν τη βόλτα τους σε ένα τόπο με καθαρό αέρα και όμορφο λειτουργικά αλλά και θα αποθάρρυναν με την παρουσία τους, τους επίδοξους εμπρηστές.
Ο ΑΣΔΑ, προσπαθώντας να υλοποιήσει τις προτάσεις του, κατέθεσε στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΘΗΝΑΣ σχέδιο νόμου για την προστασία του ορεινού όγκου.
Αυτό το σχέδιο έγινε τελικά νόμος. Ο N.2742 με αρ. ΦΕΚ. 207Α/7-10-1999
Σύμφωνα με αυτό το νόμο ολόκληρη η έκταση του Ποικίλου όρους, χαρακτηρίστηκε “ζώνη Α” στην οποία οι μόνες χρήσεις είναι το πράσινο και κάποιες μικροκατασκευές (παγκάκια, ξύλινα κιόσκια, ξύλινα αθλητικά όργανα για τη δημιουργία αθλητικού περιπάτου), εκτός από κάποιους πολύ μικρούς θύλακες σε επιλεγμένα μέρη με ωραία θέα, για την κατασκευή αναψυκτηρίων μέχρι 120m2, προκειμένου να προσφέρουν ένα αναψυκτικό ή καφέ στους περιηγητές του βουνού, που θα ήθελαν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη θέα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΑΣΔΑ δε θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του Δασαρχείου ή της αστυνομίας και να αστυνομεύσει το βουνό (ούτε η δικαιοδοσία του το επιτρέπει, ούτε το λιγοστό προσωπικό του). Όμως και αυτό το έχει κάνει πολλές φορές
Οι όποιες αυθαίρετες επεμβάσεις από καταπατητές, από βοσκούς που αφήνουν ελεύθερα τα ζώα τους στο βουνό για βοσκή, η εγκατάσταση κεραιών (για την αποβολή των οποίων έχει κάνει σκληρούς αγώνες και έχει πετύχει πάρα πολλά όπως επίσης οι αγώνες του ΑΣΔΑ για την μη εγκατάσταση των κεραιών ραδιοφωνίας στο ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ που είχε αποφασιστεί θεωρήθηκε από όλους μεγάλη επιτυχία) είναι προβλήματα διαρκή. ΟΠΩΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.
Το Ποικίλο Όρος από θερμοσυσσωρευτής της δεκαετίας του ’90 (γιατί υπήρχε μόνο το μητρικό πέτρωμα, με ελάχιστους χώρους πρασίνου) που αντανακλούσε το βράδυ τη θερμοκρασία που δεχόταν όλη την ημέρα τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ζωή των κατοίκων, έχει γίνει σήμερα ένας πνεύμονας πρασίνου, που απορροφά τη θερμότητα και τους ρύπους και καθαρίζει τον αέρα.
Ο ΑΣΔΑ επισκεύασε δασικούς δρόμους που ήταν σε άθλια κατάσταση με δικά του μηχανήματα και έτσι τα οχήματα της πυροσβεστικής μπορούν ανεμπόδιστα να προσεγγίσουν τις εστίες φωτιάς, όταν εκδηλώνονται και να την κατασβήνουν εν τη γενέσει τους. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε την προσπάθεια που κάνει κάθε χρόνο ο ΑΣΔΑ προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους για πυρκαγιές, με εργασίες αποψίλωσης των ξερών χόρτων και καθαρισμού πριν από την έναρξη κάθε θερινής περιόδου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα και τα δάση της κατακαίγονται τους θερινούς μήνες στο όρος Αιγάλεω – Ποικίλο όρος, έχουμε σχεδόν μηδενικές απώλειες πρασίνου, χάρη στη φροντίδα του ΑΣΔΑ με το προσωπικό που προσλαμβάνει κάθε χρόνο για αυτό το σκοπό και την άριστη συνεργασία που έχει με την πυροσβεστική.
Επίσης προέβη σε εκτεταμένες αναδασώσεις στο βουνό με τη μέθοδο της σποράς προφυλαγμένων με άργιλο σπόρων.
Κατασκευάσαμε πέτρινα αναχώματα ώστε το χώμα και το νερό να παραμένει στο βουνό.
Δημιουργήσαμε δρόμους περιπάτου και αναψυχής.
Φέραμε και άλλες πέρδικες με ιδιαίτερη φροντίδα για αυτές
Τοποθετήσαμε επί πλέον δεξαμενές για την προστασία του
Διοργανώσαμε εκδρομές μαθητών στο βουνό όπου το εκπαιδευμένο προσωπικό μας τους γνώρισε την χλωρίδα και την πανίδα του βουνού
Αναδείξαμε την ιστορικότητα του Ποικίλου Όρους
Καθαρίζουμε συνεχώς από μπάζα και άλλα άχρηστα αντικείμενα
Φυτεύσαμε χιλιάδες στρέμματα
Δεν επιτρέψαμε να έλθει χωματερή στο Ποικίλο
Δεν επιτρέψαμε να έλθουν όλες οι κεραίες ραδιοφωνίας όπως είχε αποφασιστεί ενώ διώξαμε πολλές από αυτές που υπήρχαν.
Οπωσδήποτε ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι τα προβλήματα εξέλιπαν. Συνεχώς εναποτίθενται από ασυνείδητους μπάζα στο βουνό και παρά τις προσπάθειές μας είναι αδύνατο να το αστυνομεύουμε συνεχώς.
Ακόμα και αν είχαμε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δε θα μπορούσαμε, λόγω του περιορισμένου προσωπικού μας και των περιορισμένων προσλήψεων ωρομισθίων εργατών ή συμβάσεων έργου.
Ούτε βέβαια δώσαμε εμείς άδεια για την κατασκευή του Water Park, έργο με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι.
Άλλωστε όπως πεντακάθαρα διατυπώσαμε, κάθε ενέργεια που υπονομεύει το δασικό χαρακτήρα του βουνού μας βρίσκει αντίθετους, και είναι τουλάχιστον γελοίο να μιλούν κάποιοι ότι φυτεύουμε δένδρα εισαγόμενα. Εμείς φυτεύαμε κάθε χρόνο με δένδρα που μας δίνει δωρεάν η διεύθυνση αναδασώσεων της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Όλα μας τα έργα και οι παρεμβάσεις, όπως παραπάνω εξηγήσαμε, υλοποιήθηκαν στη βάση μελετών που εκπόνησαν ειδικοί επιστήμονες δασολόγοι και επέβλεψε το Δασαρχείο Αιγάλεω, σε συνεργασία με το προσωπικό του ΑΣΔΑ που είναι άριστα καταρτισμένο.
Εκτός και αν τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, οι κουτσουπιές, οι αγριελιές κλπ. αποτελούν «ξενικά είδη φυτών, άσχετα με την αυτοφυή χλωρίδα». Ίσως ασχετοσύνη χαρακτηρίζει κάποιους «αυτόκλητους υποστηρικτές του βουνού»
Εμείς κάναμε παρεμβάσεις όπου και όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη, σε σημεία που το βουνό είχε γίνει κυριολεκτικά “κρανίου τόπος” και υποβοηθήσαμε τη φύση να κάνει το έργο της.
Νομίζουμε ότι με βάση τα παραπάνω αναφερθέντα, αποκαθιστούμε την πραγματική εικόνα σε αντίθεση από όσα γράφονται σχετικά με τις πολλαπλές παρεμβάσεις του ΑΣΔΑ στον ορεινό όγκο της περιοχής.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσα λέγονται και γράφονται από μερικούς οφείλονται σε παραπληροφόρηση. Είναι βέβαια γνωστό σε εμάς και αυτό διαφάνηκε στο πέρασμα των χρόνων ότι ύποπτα συμφέροντα (που έχουμε πολλές φορές καταγγείλει και συγκρουστεί) θέλουν να αδυνατήσουν την με κάθε μορφή παρουσία του ΑΣΔΑ είτε συκοφαντώντας είτε καταγγέλλοντας είτε λασπολογώντας με κάθε μέσον και τρόπο ώστε ανεμπόδιστα να κάνουν τη δική τους δουλειά. δηλαδή την οικοπεδοποίηση.
Επίσης με κανέναν τρόπο δεν θα θέλαμε να σκεφθούμε ότι οι πολέμιοι των δραστηριοτήτων μας έχουν πάρει μαζί τους αυτούς που θα έπρεπε να είναι φυσικοί μας σύμμαχοι στην περιοχή μας και κάνουν τη δουλειά τους.
Εμείς έχουμε τη δύναμη που μας δίνει το γεγονός ότι το “φαλακρό βουνό” έχει αρχίσει να πρασινίζει, χωρίς φανταχτερές εργολαβίες αλλά με τον μόχθο των εργαζομένων του ΑΣΔΑ, την ευαισθησία των μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων της Δυτικής Αθήνας καθώς επίσης και με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Δημάρχων και Δημ. Συμβούλων της περιοχής μας. Όλα τα δέντρα στο Ποικίλο Όρος έχουν φυτευτεί από μαθητές που τα έχουν υιοθετήσει. Κάθε δένδρο και ένας μαθητής, που χαιρόμαστε όταν βλέπουμε μόνοι τους να πηγαίνουν να τα περιποιούνται και να τα προσέχουν.
Πασχίζουμε καθημερινά για το καλύτερο. Διορθώνουμε τα λάθη μας, δεχόμαστε προτάσεις, δεχόμαστε και συντονίζουμε βοήθειες. Η εικόνα του βουνού σήμερα δείχνει την πραγματικότητα.
Για φέτος, πέρα από τη δημιουργία του δικτύου πυρανίχνευσης, που ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία, προγραμματίζουμε την υιοθεσία περιοχών για την εθελοντική αναδάσωση, που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές, την συνέχιση των επισκέψεων γνωριμίας των μαθητών της Δυτικής Αθήνας με το βουνό και την προσπάθεια για ενίσχυση του πρασίνου και της επισκεψιμότητάς του.
Βοήθεια ζητούμε από όλους αυτούς που θέλουν να τη δώσουν, όλους που πρέπει να κατανοήσουν ότι ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον ΑΣΔΑ θα προσφέρουν. Εμείς λέμε όχι μόνο σε αυτούς που υπηρετώντας συμφέροντα και σκοπιμότητες συκοφαντούν από τις καρέκλες τους.
Ο ΑΣΔΑ και οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και οργανωμένα συμφέροντα. Το βουνό ανήκει στους κατοίκους της περιοχής, που το απολαμβάνουν και το προστατεύουν.

 
 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΙΤΟΥΝΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΣΔΑ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΔΑ
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.