Νέα για το Περιβάλλον

2 Νέα Μεγάλα Περιβαλλοντικά Έργα Του ΑΣΔΑ με Χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών“Πράσινες Διαδρομές” στους Δήμους Πετρούπολης-Καματερού και Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Ιλίου

Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών την Πέμπτη 26 Αυγούστου εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΑΣΔΑ για τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών δυο νέων μεγάλων έργων στη Δυτική Αθήνα.
Τα έργα εντάσσονται στο ενιαίο δίκτυο της “Πράσινης Διαδρομής” στη Δυτική Αθήνα που προβλέπεται να συνδέσει τους βασικούς πόλους ενδιαφέροντος της περιοχής με δρόμους που θα επιτρέπουν στους πεζούς και τους ποδηλάτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια, σε αναβαθμισμένο περιβάλλον. Στόχος των έργων παράλληλα είναι η δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή με τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς και η διασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης για τους χρήστες και του κατοίκους.
Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή Πράσινης Διαδρομής στους Δήμους Πετρούπολης και Καματερού.
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Κολοκοτρώνη από την οδό Ανατολικής Ρωμυλίας έως την οδό Ελαιών στο Δήμο Πετρούπολης και αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενου έργου του ΑΣΔΑ και την ανάπλαση της οδού Ζαγορίου μεταξύ των οδών Καλπακίου και Μαβίλη στο Δήμο Καματερού.
Στόχος των έργων είναι η ολοκλήρωση του τμήματος της Πράσινης Διαδρομής μεταξύ των δύο Δήμων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στις οδούς Κολοκοτρώνη και Ζαγορίου θα κατασκευαστεί λωρίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ποδηλατόδρομος, θα διαμορφωθούν επιφάνειες πρασίνου, θα γίνει ανακατασκευή των πεζοδρομίων και θα διαμορφωθούν χώροι καθιστικών, σιντριβανιών και περγκολών. Εκατέρωθεν του δρόμου θα κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης σε εσοχές για να εξυπηρετούν τους κατοίκους των οδών και θα γίνει ηλεκτροφωτισμός των οδών.
Ο προϋπολογισμός μελέτης των έργων είναι 2.525.038,19 € , θα χρηματοδοτηθούν από τη Νομαρχία Αθηνών και φορέας εκτέλεσης θα είναι ο ΑΣΔΑ.
Το δεύτερο έργο αφορά στην Πράσινη Διαδρομή Δυτικής Αθήνας στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Ιλίου.
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση των οδών Ραιδεστού, Παπαφλέσσα & Δόξης στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας, της οδού Κορωναίου στο Δήμο Αγ. Αναργύρων και της οδού Πολυτέκνων στο Δήμο Ιλίου σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, και των οδών Γούναρη και Κομνηνού στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας σε πεζόδρομους.
Ο σχεδιασμός των έργων έγινε με βιοκλιματικά κριτήρια. Προηγήθηκε ανάλυση των κλιματικών δεδομένων της κάθε περιοχής με τον προσδιορισμό της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας, της έντασης και διεύθυνσης των ψυχρών ανέμων καθώς και τα ποσοστά υγρασίας.
Προβλέπεται ανακατασκευή των πεζοδρομίων και των οδοστρωμάτων και ο ηλεκτροφωτισμός των οδών. Θα κατασκευαστεί λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων, χώροι στάθμευσης για τις ανάγκες των κατοίκων σε εσοχές που θα εναλλάσσονται στις πλευρές του δρόμου, ποδηλατόδρομος, και θα διαμορφωθούν επιφάνειες πρασίνου, χώροι καθιστικών, σιντριβανιών και περγκόλων.
Θα χρησιμοποιηθούν “ψυχρά υλικά” για τη συγκράτηση των ηλιακών θερμικών κερδών κατά το χειμώνα και για την αποφυγή υπερθέρμανσης κατά το θέρος. Σε συνδυασμό με τη διάταξη και το είδος των δένδρων και των χώρων φύτευσης τα υλικά αυτά συντελούν στη διασφάλιση φυσικού δροσισμού κατά το θέρος, ήπιου μικροκλίματος το χειμώνα και μέγιστης αυτονομίας και απομόνωσης του χώρου των πεζών από την κίνηση των οχημάτων.
Ο προϋπολογισμός μελέτης των έργων είναι 4.450.000 €, θα χρηματοδοτηθούν από τη Νομαρχία Αθηνών και φορέας εκτέλεσης θα είναι ο ΑΣΔΑ.
Πρόκειται για δυο ακόμη έργα που χρηματοδοτεί η Νομαρχία Αθηνών στη Δυτική Αθήνα, σε συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας της με τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης σε δήλωση του τονίζει: Οι Πράσινες Διαδρομές αποτελούν έργο πνοής για τη Δυτική Αθήνα και σχεδιάζονται από τον ΑΣΔΑ σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αντιλήψεις. Εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό του ΑΣΔΑ για μια Πράσινη Διαδρομή που θα ξεκινάει από τον Κορυδαλλό και θα φθάνει στο Ζεφύρι. Θέλω να ευχαριστήσω το Νομάρχη Γιάννη Σγουρό για το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει για την στήριξη αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στη Δυτική Αθήνα και την έμπρακτη πολιτική βούληση του για έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.