Νέα

1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής ΑθήναςΘετικός απολογισμός για την τέχνη και τον πολιτισμό

Οι χιλιάδες επισκέπτες του 1ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας που διοργάνωσε ο Α.Σ.Δ.Α. σε συνεργασία με τους 10 Δήμους της Δυτικής Αθήνας από τις 18 – 29 Μαΐου 2005, είναι η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία αυτού του πρωτόγνωρου θεσμού.Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 30.000, είναι δε χαρακτηριστικό πως λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κοινού δόθηκε διήμερη παράταση κι έτσι η αυλαία του Φεστιβάλ “έπεσε” τελικά στις 29 Μαΐου 2005.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης αναφέρει μεταξύ των άλλων:
“Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου τους χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο, που αγκάλιασαν με τόση θέρμη που εξέπληξε κι’ εμάς τους ίδιους, το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας. Θέλω επίσης να συγχαρώ τους εκατοντάδες εικαστικούς καλλιτέχνες της Δυτικής Αθήνας, τα παιδιά και τους ενήλικες από τα Δημοτικά Εικαστικά Εργαστήρια, τα μουσικά σχήματα και τις χορωδίες των Δημοτικών Ωδείων και των Πνευματικών Κέντρων των Δήμων, όλους όσους συμμετείχαν στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης – Διηγήματος και στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας μικρού μήκους με θέμα το Ποικίλο Όρος.Σήμερα, ένα μήνα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ είναι η ώρα ενός ψύχραιμου και σοβαρού απολογισμού. Διοργανώσαμε μαζί με όλους τους Δήμους της περιοχής μας, ένα από τα μεγαλύτερα ίσως πολιτιστικά γεγονότα στη χώρα μας και δείξαμε προς κάθε κατεύθυνση τις δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης των πολιτών με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εδώ στον Α.Σ.Δ.Α., εργαζόμαστε ήδη από τώρα για τη συνέχεια και την επιτυχία του θεσμού, με τη διοργάνωση του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας, την άνοιξη του 2006”.
Στην 4η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας έλαβαν μέρος 202 ανεξάρτητοι καλλιτέχνες εκθέτοντας συνολικά 823 έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, γλυπτών, ψηφιδωτών, κεραμικών, κοσμήματος – γυαλιού και βιτρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών το 2000, συμμετείχαν μόλις 70 καλλιτέχνες, στην 2η το 2002 έλαβαν μέρος 130 καλλιτέχνες, ενώ στην 3η το 2003 οι συμμετοχές ήταν 154.
Στην 2η Διαδημοτική Έκθεση Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων συμμετείχαν με έργα τους, παιδιά και ενήλικες από τα Εικαστικά Εργαστήρια όλων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας ενώ υπήρξε και τιμητική συμμετοχή της Ομάδας Εικαστικών Τεχνών της Κοινωνικής Λέσχης “ΕΥ ΖΗΝ” του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής.
Δεκάδες συμμετοχές υπήρξαν στον 3ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης – Διηγήματος.Στο χώρο της Ποίησης, το 1ο Βραβείο δόθηκε στην κ. Σ. Μπασούκα, το 2ο στην κ. Χ. Κατσίνη και το 3ο στον κ. Δ. Λαμπρόπουλο. Μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την ποίηση ήταν οι ποιητές – μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) κ.κ. Ε. Αναγνωστάκη – Τζαβάρα, Ν. Δανιήλ και Ν. Δεληγιάννης.Στο Διήγημα, το 1ο Βραβείο απέσπασε η κ. Π. Κωστοπούλου, το 2ο ο κ. Κ. Καρατζάς και το 3ο η κ. Δ. Γκιωνάκη. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν εδώ οι συγγραφείς – μέλη της Ε.Ε.Λ. κ.κ. Δ. Βαρβαρήγος, Γ. Φασιλής και Λ. Παναγιωτοπούλου.Τέλος έπαινοι απονεμήθηκαν στους κ.κ. Μ. Γρηγοράκου, Σ. Θωμοπούλου και Α. Πούλο στην ποίηση και στους κ.κ. Α. Ρόζη, Κ. Ασπρουλάκη και Σ. Ρέτσιου στο Διήγημα.
Στην 1η Μουσική Συνάντηση Δημοτικών Ωδείων – Χορωδιών συμμετείχαν τα μουσικά τμήματα των Δημοτικών Ωδείων Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Καματερού, Περιστερίου και Χαϊδαρίου, δίνοντας μεταξύ των άλλων συναυλίες με έργα των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Μικρούτσικου, Α. Χατζηχρήστου και Δ. Σαββόπουλου, σε ποίηση Ο. Ελύτη, Ι. Καμπανέλλη και Ν. Καββαδία.
Τέλος, για τη συμμετοχή τους στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας μικρού Μήκους με θέμα “Περιβάλλον και Ποικίλο Όρος”, βραβεύθηκαν το 14ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου και το 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, για τις ταινίες που πρωταγωνίστησαν και σκηνοθέτησαν μαθητές τους.
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε περίπτερο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που πρόσφατα δημιούργησε ο Α.Σ.Δ.Α. σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ενώ το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας επισκέφθηκε στις 29 Μαΐου και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου.
Τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είχε το Γραφείο Πολιτισμού του Α.Σ.Δ.Α. ενώ την εγκατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Αγ. Βαρβάρας.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτισμού του Α.Σ.Δ.Α. ζωγράφος κ. Γ. Γερολυμάτος, “ο Α.Σ.Δ.Α. φιλοδοξεί να επεκτείνει τους ορίζοντες του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας, το 2006, στους χώρους του θεάτρου, του χορού και του βιβλίου. Στοχεύουμε να αναδείξουμε την δουλειά των πειραματικών Θεατρικών Σκηνών και των χορευτικών τμημάτων των Πολιτιστικών και Πνευματικών Κέντρων των Δήμων αλλά και να διοργανώσουμε την 1η Έκθεση Βιβλίου με έργα λογοτεχνών της Δυτικής Αθήνας”.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.