Στο Καματερό και στο Κινηματοθέατρο ΜΕΛΙΝΑ επί της Λεωφ. Φυλής 165 σήμερα την 24η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2008, ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 20.00 μ.μ. συνήλθαν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ και εξέφρασαν τα κάτωθι:
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» είναι ένας χώρος μοναδικής οικολογικής αξίας συνολικής έκτασης 1150 στρεμμάτων και αυτή τη στιγμή μετά την καταστροφή στην Πάρνηθα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του λεκανοπεδίου.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά Πάρκα των Βαλκανίων, μοναδικό στην Ελλάδα και σημαντικός υδροβιότοπος με 160 είδη πουλιών.
Η διαμόρφωσή του έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος URBAN με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν στο σύνολο τους τα έργα που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό.
Από το 2001 η χρήση του παραχωρήθηκε στον ΑΣΔΑ ενώ στα τέλη του 2002 δημιουργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος έχει την ευθύνη μέχρι σήμερα. Με την ισχύουσα νομοθεσία το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει τη θεσμοθετημένη υποχρέωση να χρηματοδοτεί ετησίως τη λειτουργία του Πάρκου με 700.000€, από τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστα έχει αποδώσει. Λόγω της υποχρηματοδότησης και συνολικής αδιαφορίας από την Πολιτεία ο Φορέας αδυνατεί να διαχειρισθεί την καθημερινότητα του Πάρκου, με αποτέλεσμα την εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής την οποία αντικρίζουμε καθημερινά όλοι μας.
Η εγκατάλειψη του Πάρκου από την Πολιτεία και η επικινδυνότητα της χρήσης του από τους κατοίκους, ανάγκασε τους εκπροσώπους των Δήμων και του ΑΣΔΑ να παραιτηθούν από το Φορέα Διαχείρισης και να προχωρήσουν στην κατάληψη του χώρου με:
Συγκρότηση επιτροπής για τη διάσωση του Πάρκου
Συνεργεία του ΑΣΔΑ και των όμορων Δήμων, που ανέλαβαν την ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρηση του Πάρκου
Εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου
Δώσαμε ένα μήνα διορία στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, κατόπιν τούτου ο ΑΣΔΑ με τους 3 Δήμους αποφάσισαν τη σύγκληση του σημερινού κοινού συμβουλίου.
Οι δήμοι, ο ΑΣΔΑ, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες συγχρονίζουμε το βηματισμό μας και δηλώνουμε την αγανάκτησή μας για αυτήν την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει αυτή η όαση πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Επιπλέον δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να αναλάβουμε δράση προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουμε αυτήν την εικόνα που δεν τιμά κανέναν.
Απαιτούμε:
Το Πάρκο να διατηρήσει τον ενιαίο του χώρο και το Δημόσιο και οικολογικό του χαρακτήρα έξω και πέρα από κάθε διάθεση εμπορευματοποίησης.
Την ανάδειξη του Πάρκου σε υπερτοπικού χαρακτήρα πόλου πρασίνου με δράσεις που θα εντάσσονται στο τρίπτυχο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση- Πολιτισμός – Αναψυχή.
Την ουσιαστική και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση ώστε να εξασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του Πάρκου με παράλληλες ήπιες δράσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον οικολογικό του χαρακτήρα. Απόδοση των οφειλομένων πόρων.
Τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων υποδομής (γεωτρήσεις, ανακύκλωση νερού, στεγανοποίηση λιμνών, αποκατάσταση περίφραξης, λειτουργία τραίνου, φωτισμός, κλπ) για τα οποία έχει δεσμευθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και η υλοποίησή τους αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του Πάρκου όπως όλοι το οραματιζόμαστε.
Τέλος οι όμοροι Δήμοι και ο ΑΣΔΑ απαιτούμε τη συνολική ευθύνη χάραξης στρατηγικής και διαχείρισης για το μέλλον του Πάρκου ώστε να διασφαλίζεται ο υπερτοπικός του ρόλος και ο οικολογικός του χαρακτήρας.
Δηλώνουμε ότι αν σε διάστημα ενός μηνός δεν ληφθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι απαραίτητες αποφάσεις για την υλοποίηση των παραπάνω, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε:
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ
Στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού, των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών της Β΄ Αθήνας.
Σε δράσεις παρέμβασης στον χώρο του Πάρκου για τη συνολική αλλαγή της εικόνας εγκατάλειψης.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων μας.