Περιστέρι, 19.02.2014
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΔΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας εχθές Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Συνδέσμου.
Στη συνέντευξη περιγράφηκαν οι αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Συνδέσμου που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ειδικές ημερίδες το προσεχές διάστημα.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του ΑΣΔΑ, Ανδρέα Μποζίκα όπως ακριβώς δόθηκε στους δημοσιογράφους που παραβρεθήκαν στη συνέντευξη τύπου, είναι το εξής:
Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την παρουσία σας,
Ο ΑΣΔΑ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις Τύπου και ακόμη και τα δελτία Τύπου που βγάζουμε αποτυπώνουν απλώς κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και έργα μας που ολοκληρώνονται.
Υπάρχει λοιπόν ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που γίνεται τα τελευταία δυόμιση χρόνια χωρίς να έχει καμιά προβολή και αφορά κυρίως ερευνητικό έργο και τεκμηρίωση, που είναι απαραίτητα για την οργάνωση των μελλοντικών παρεμβάσεων της Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Αθήνα και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων γι’ αυτά από το ΣΕΣ 2014-2020. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας διανύει το 6ο συνεχόμενο έτος οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα δεδομένα που είχαμε παλιά να έχουν τροποποιηθεί. Ως Δήμοι και ΑΣΔΑ είχαμε μια συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης στη Δυτική Αθήνα τις δυο προηγούμενες δεκαετίες. Επιγραμματικά, η ανάλυση αυτή έλεγε ότι η Δυτική Αθήνα παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα και υστέρηση σε υποδομές συγκριτικά με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Ότι αυτό το έλλειμμα και υστέρηση γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί και γι’ αυτό χρειάζονται αυξημένες επενδύσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή μας για να έλθουμε σε μια ισορροπία.
Ακόμη και στο εσωτερικό της Δυτικής Αθήνας, μιλούσαμε για «άνισες κατανομές για ισόρροπη ανάπτυξη», εννοώντας ότι πρέπει να στηριχτούν περισσότερο οι Δήμοι που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτός όλος ο σχεδιασμός αντιστοιχούσε σε μια Ελλάδα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Διεκδικούσαμε το μερίδιο που δικαιούμαστε από αυτή την ανάπτυξη για την διόρθωση των ιστορικά διαμορφωμένων ανισοτήτων και αδικιών σε βάρος της Δυτικής Αθήνας.
Εδώ και χρόνια όμως, δεν ζούμε σε μια τέτοια πραγματικότητα.
Βιώνουμε τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την ανυπαρξία δημόσιων επενδύσεων και τον στραγγαλισμό των ιδιωτικών από την έλλειψη ρευστότητας. Άρα και ο σχεδιασμός πρέπει να προσαρμοστεί.
Με την έννοια ότι δεν έχει νόημα απλώς να ζητάμε μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της ανάπτυξης για τη Δυτική Αθήνα, όταν αυτή η πίτα δεν υπάρχει.
Ακόμη και επιστρέφοντας σταδιακά η οικονομία μας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα είναι πλέον μια άλλη οικονομία, μια άλλη θέση εκκίνησης.
Με την ανεργία συνολικά στην Αττική στο 30%, λίγοι συγκινούνται αν τοπικά στη Δυτική Αθήνα φτάνει και στο 40%.
Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο να αποκτήσουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα της κατάστασης, του τι συμβαίνει σήμερα στη Δυτική Αθήνα.
Αναφορικά με:
– Τη γενική αναπτυξιακή εικόνα και προβλήματα της περιοχής σήμερα, συνεκτιμώντας και τις συνέπειες της κρίσης.
– Την τοπική αγορά εργασίας πιο ειδικά.
– Τον κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό σχεδιασμό, που συνδέεται πάντα μέσα σε έναν αστικό ιστό με τις προοπτικές της οικονομίας.
– Τις δυνατότητες στήριξης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
– Την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα, με κεντρικά σημεία αναφοράς το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω και το Πάρκο Τρίτσης.
– Τις πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού που μπορεί να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση.
– Τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού ειδικών ομάδων του πληθυσμού σε συγκεκριμένες γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.
– Την αξιολόγηση του ίδιου του ΑΣΔΑ και τον ρόλο του στις νέες συνθήκες.
Με την πληροφόρηση και την επιστημονική γνώση που συγκεντρώνουμε, χάρη και στη συνεργασία μας με μια σειρά κρατικά Πανεπιστήμια με τη βοήθεια των οποίων εκπονούνται αυτές οι έρευνες, σχεδιάζουμε και βαδίζουμε ήδη προς την υλοποίηση σχεδίων παρέμβασης σε μια σειρά από τομείς.
Γιατί, και θέλω αυτό να το τονίσω, από την αρχή της προσπάθειας μας για την πραγματοποίηση αυτής της ερευνητικής δουλειάς, είχαμε σα στόχο να καταλήξουμε σε πρακτικά ωφέλιμα συμπεράσματα και σε προτάσεις έργου και χρηματοδότησης.
Δώσαμε αυτή την κατεύθυνση σε όλες τις ερευνητικές ομάδες που συνεργαζόμαστε.
Να μην γίνει απλώς μια θεωρητική δουλειά, μια περιγραφή της κατάστασης, αλλά στο μυαλό όλων να υπάρχει σταθερά η αναζήτηση του επόμενου βήματος, του τι μπορεί να γίνει και με ποιους πόρους.
Και επίσης να τονίσω, ότι ο τελικός ωφελούμενος από αυτά όλα είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, μέσω του κάθε Δήμου.
Συζητήσαμε κάθε συγκεκριμένη πρόταση και δυνατότηταπου προέκυπτε με τους Δήμους και φυσικά δεχθήκαμε τις δικές τους προτάσεις και κατευθύνσεις, μέσα στο γενικό πλαίσιο που διαμορφώναμε.
Αν δηλαδή από την κυκλοφοριακή – συγκοινωνιακή μελέτη προκύπτει η δυνατότητα σχεδιασμού ενός δικτύου ποδηλατόδρομων στην περιοχή μας, συνεργαστήκαμε με κάθε Δήμο για τη χωροθέτηση στα όρια του.
Για το ΣΟΑΠ, που θα σας εξηγήσω αμέσως μετά τι είναι και τι δυνατότητες προσφέρει, ακολουθήσαμε τις προτεραιότητες που μας έδωσαν οι Δήμοι για τις ζώνες υλοποίησης.
Συγκεκριμένα αποτελέσματα ήδη είναι στον ορίζοντα, από μικρά καθημερινά έως πολύ μεγάλα.
Από την Εκπτωτική Κάρτα Νέων για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, που σύντομα κυκλοφορεί σε όλους τους Δήμους – μέλη μας, μέχρι την επιλογή της Δυτικής Αθήνας και του ΑΣΔΑ συγκεκριμένα για την υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης στο πλαίσιο του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ 2014-2020).
Μόνον ο Δήμος Αθηναίων και η Δυτική Αθήνα έχουν μέχρι στιγμής επιλεγεί για υλοποίηση ΣΟΑΠ, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος στη Βουλή και οι δυνατότητες που ανοίγονται από αυτό είναι τεράστιες.
Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα από αυτές τις εργασίες θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα σε δυο ημερίδες.
Αυτό αν θέλετε είναι και το πιο συγκεκριμένο δημοσιογραφικά περιεχόμενο της σημερινής μας συνέντευξης Τύπου.
Η πρώτη ημερίδα έχει σαν θέμα «Κοινωνική Πολιτική Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον καιρό της κρίσης».
Πρόκειται για ένα μείζονος σημασία ζήτημα, γιατί οι Δήμοι έχουν πάρει στους ώμους τους το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου αυτού, λόγω και των σοβαρών κενών στην πολιτική κοινωνικής μέριμνας του κεντρικού κράτους.
Σας είναι ήδη οικείοι οι νέοι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί,
Κοινωνικά Παντοπωλεία,
Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία,
Κοινωνικά Φροντιστήρια,
Τράπεζες Τροφίμων,
Τράπεζες Χρόνου,
Δημοτικοί Λαχανόκηποι κλπ.
Ενώ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια παίζουν οι εθελοντικές δράσεις και οι κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Η Δυτική Αθήνα, όπου είναι ακόμη εντονότερα τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, είναι μια περιοχή όπου οι Δήμοι πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες των προβλημάτων αυτών και σίγουρα θα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα.
Η δεύτερη εκδήλωση θα είναι διημερίδα με τίτλο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αθήνας» και αποσκοπεί στην παρουσίαση, συνοπτικά προφανώς,των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων από όλες τις έρευνες και επεξεργασίες που σας προανέφερα και στον δημόσιο διάλογο για τον προσανατολισμό μας προς την ολοκλήρωση και αξιοποίηση τους, κορύφωση της οποίας αξιοποίησης θέλουμε να είναι η υλοποίηση με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του ΣΟΑΠ.
Στην ημερίδα, που αντικειμενικά θα λειτουργήσει λόγω όγκου θεματολογίας με παράλληλα τραπέζια συζήτησης, θα κληθούν να συμμετέχουν
οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας,
σημαντικοί επιστήμονες ανά τομέα ,
θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής,
εκπρόσωποι από τη Διαχειριστική Αρχή,
από τη ΜΟΔ,
από τον ΟΡΣΑ και
εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.
Φυσικά τα πρακτικά των ημερίδων θα δημοσιοποιηθούν, ώστε ο διάλογος για την προοπτική της Δυτικής Αθήνας, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, κοινωνική, να είναι όσο περισσότερο γίνεται δημόσιος και παραγωγικός.
Στην προσπάθεια αυτή ζητάμε τη συμβολή σας, γιατί και σεις πονάτε όσο και η Αυτοδιοίκηση τη Δυτική Αθήνα και πιστεύω, συμμερίζεστε τους στόχους μας.
Σας ευχαριστώ λοιπόν εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.