Νέα για το Περιβάλλον

Στο Κατάμεστο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου Εγκαινιάσθηκε η 6η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας



Πλήθος κόσμου συνέρευσε στην έναρξη της "6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας" και της "4ης Διαδημοτικής Έκθεσης Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/10/2008 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ στην εναρκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο εκθεσιακό κέντρο, ένα χώρο που, όπως είπε «στεγάζει όνειρα και ελπίδες, οράματα και προσδοκίες ενός ολόκληρου κόσμου που επιμένει να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί στη Δυτική Αθήνα».
Καλωσόρισε όλους σε αυτή τη γιορτή Πολιτισμού, που διοργανώνει για 6η φορά ο ΑΣΔΑ σε συνεργασία με τους 10 Δήμους της Δυτικής Αθήνας. «Πρόκειται για καταξιωμένο πλέον πολιτιστικό θεσμό στη Δυτική Αθήνα. Θεσμό που ενσωματώνει μια μακρόχρονη εμπειρία του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας και έχει πίσω του εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν δουλέψει σκληρά για να φθάσουμε σ’ ότι αντικρίζουμε σήμερα εδώ!».
Ο κ. Μίχος κάνοντας μια μικρή αναδρομή του θεσμού ανέφερε ότι : «Από το 2000, όταν δειλά – δειλά ξεκινούσαμε την "1η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας" με 70 μόλις συμμετοχές, μέχρι σήμερα όπου εκατοντάδες εικαστικοί καλλιτέχνες της Δυτικής Αθήνας εκθέτουν τα έργα τους στην μεγαλύτερη Έκθεση Εικαστικών της χώρας μας, έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια. Ξεκινήσαμε με τη φιλοδοξία να αναδείξουμε το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό των Εικαστικών καλλιτεχνών της Δυτικής Αθήνας.
Σήμερα όμως, μπορούμε ταυτόχρονα να θαυμάσουμε με υπερηφάνεια τη δουλειά των Εικαστικών Εργαστηρίων και των Σχολών Τέχνης των Δήμων της περιοχής μας.
  • Να εκτιμήσουμε τη μεγάλη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρωτοβάθμιας Εικαστικής Εκπαίδευσης
  • Να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας
  • Να συναντηθούμε με τους συγγραφείς της Δυτικής Αθήνας, χειροκροτώντας τους βραβευθέντες του 5ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης – Διηγήματος.
  • Εδώ που οι Εικαστικές Τέχνες συναντούν τη λογοτεχνία, ανοίγουμε νέους ορίζοντες που συμφιλιώνουν τον απλό και καθημερινό άνθρωπο του μόχθου με την τέχνη, με μια νέα αισθητική, έναν άλλο πολιτισμό, αυτόν της δράσης, της κινητοποίησης, της συμμετοχής.
    Κατοχυρώνουμε ανοικτούς θεσμούς ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης που λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας των καλλιτεχνών της Δυτικής Αθήνας με όλους τους πολίτες.
    Η ανάδειξη της τέχνης και του πολιτισμού είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίληψη μιας σύγχρονης, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στρατηγικής για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.
    Να γιατί ο πολιτισμός και η επένδυση σ’ αυτόν δεν είναι περιττή πολυτέλεια αλλά ανάγκη και αναπόσπαστο τμήμα ενός αναπτυξιακού οράματος που καθημερινά περιγράφουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στον Α.Σ.Δ.Α.!
    Μπορεί αυτό που θα συμβεί εδώ απόψε να είναι καρπός της μακρόχρονης διαδημοτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Α.Σ.Δ.Α. αλλά προφανώς δεν είναι ο μόνος.»
    Την εκδήλωση άνοιξαν το συγκρότημα κρουστών «τα Χάλκινα» από την Κοζάνη, οι ζωντανοί ήχοι του οποίου αντηχούσαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια των εγκαινίων, δημιουργώντας έτσι ένα μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
    Στην αρχή το λόγο πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Περιστερίου, ως φιλοξενών δήμος, ο οποίος επαίνεσε τη σημαντική προσπάθεια του ΑΣΔΑ και προσωπικά του Προέδρου του για την προώθηση του πολιτισμού. Τόνισε ότι «Με τέτοιες ενέργειες αποδεικνύεται ότι η διαδημοτική συνεργασία και η κοινή δράση όλων μας αναδεικνύει και στηρίζει την παραγωγή πρωτογενούς πολιτισμού στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας». Συμπλήρωσε επίσης ότι ο Δήμος Περιστερίου αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της περιοχής θα συνεχίσουν να στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, που αποδεικνύουν ότι με εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής μας,με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, με φαντασία και ανοικτό μυαλό και κυρίως, με πίστη στις αναγεννητικές και απελευθερωτικές δυνατότητες της τέχνης και του πολιτισμού,ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
    Η τελετή συνεχίσθηκε με τη βράβευση των υπευθύνων των εικαστικών εργαστηρίων του κάθε Δήμου, των ανθρώπων δηλαδή εκείνων που με το έργο τους συμβάλλουν στην προώθηση και ανάδειξη του πολιτισμού. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν η κα Κακόνι Μαρία, Διευθύντρια Εικαστικών Εργαστηρίων Δήμου Αγίας Βαρβάρας, κα Χρονοπούλου Χρυσάνθη, Πρόεδρος Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αγίων Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου», κα Κουτήφαρη Καλλιόπη Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εικαστικών εργαστηρίων Δήμο Αιγάλεω, κα Βιργινία Γιολδάση Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ζεφυρίου, κα Δαμιανάκη Αγγελική Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ιλίου, κ. Καραλής Αντώνης Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δήμου Καματερού, κα Δαμοπούλου Γεωργία Διευθύντρια Εργαστηρίων Τέχνης Δήμου Κορυδαλλού, κ. Ραγκούσης Σταμάτης Δάσκαλος Τμήματος Παιδικής Ζωγραφικής Δήμου Περιστερίου, κ. Μπόλας Γεώργιος Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης και κ. Περιμένης Ηλίας Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαϊδαρίου.
    Κλείνοντας τις ομιλίες, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Μίχος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της 6ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας πρόκειται να οργανωθούν τρεις μεγάλοι κύκλοι διαλόγου:
  • Για να συζητήσουμε για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για την υλοποίηση μιας Στρατηγικής αναβάθμισής τους. Γιατί θέλουμε να δούμε πως θα σφυρηλατήσουμε ξανά μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο βιβλίο και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας. Πως για παράδειγμα θα διασυνδέσουμε ηλεκτρονικά όλες τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Δυτικής Αθήνας έτσι που να ξαναφέρουμε με νέους, σύγχρονους όρους το βιβλίο κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα τη νέα γενιά που είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
  • Για να προσδιορίσουμε μαζί τη νέα ταυτότητα της «ΕΝΝΕΑΔΑΣ», του πολιτιστικού περιοδικού του Α.Σ.Δ.Α. που μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης και προβολής των πρωτοβουλιών της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας, στήριξης των κινηματικών δράσεων, ενδυνάμωσης του ανοικτού διαλόγου και του γόνιμου προβληματισμού για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Αθήνας.
  • Για να δημιουργήσουμε μαζί ένα Δίκτυο Πόλεων για μια νέα «Επικράτεια Πολιτισμού» στη Δυτική Αθήνα. Να περάσουμε δηλαδή σε μια νέα εποχή , έτσι που να καταστήσουμε κάθε Δήμο της περιοχής μας επίκεντρο μιας συγκεκριμένης τέχνης από τις Εικαστικές Τέχνες και το χορό μέχρι το θέατρο και τη μουσική, δημιουργώντας με την ουσιαστική στήριξη και το συντονισμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας υποδομές και θεσμούς κοινής, διαδημοτικής πολιτιστικής δράσης.
  • Μαζί με το πλήθος των κατοίκων και καλλιτεχνών της Δυτικής Αθήνας, των Δημάρχων και όλων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης, ο Νομάρχης Αθήνας κ. Γ. Σγουρός.
    © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.