Νέα για το Περιβάλλον

Στους Δρόμους η Δυτική Αθήνα για την Προστασία του Περιβάλλοντος



Πορεία προς τη Βουλή με πρωτοβουλία του Α.Σ.Δ.Α., στις 29 Σεπτέμβρη

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν έντονα για τις κυβερνητικές αποφάσεις που οδηγούν σε εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Α.Σ.Δ.Α. σε συνεργασία με τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, το Δήμο Ελευσίνας αλλά και τους άλλους Δήμους της Δυτικής Αττικής καθώς και με την ΤΕΔΚΝΑ διοργανώνεται στις 29 Σεπτεμβρίου μεγάλη πορεία αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Αθήνας, η “Ελευσίνια Πορεία Περιβάλλοντος” που θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό να επιδοθεί σχετικό ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος: “δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας αλλά για ένα κομβικό σημείο, έναν σημαντικό σταθμό σε μια τροχιά αντίστασης απέναντι στην συνεχιζόμενη και εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής γενικότερα”.
Αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση του εμπορικού λιμανιού στο Σκαραμαγκά και την κατασκευή νέας ρυπογόνας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Χαλυβουργική. Διεκδικούμε τη μη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Να μη γίνει στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας μονάδα επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων. Διεκδικούμε να σταματήσει η εγκατάλειψη στο Πάρκο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”. Διεκδικούμε ώστε τα στρατόπεδα να αποδοθούν στο λαό. Παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στην Αττική, τον Ελαιώνα. Απαιτούμε να υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελία για να γίνει το Ποικίλο Όρος Εθνικός Δρυμός με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, να επιλυθεί το πρόβλημα της χωματερής και της διάνοιξης βασικών οδικών αξόνων και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στο χώρο της Ραδιοφωνίας στο Ίλιον. Απαιτούμε την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και το κλείσιμο των ρεμάτων στη Δυτική Αθήνα. Ζητούμε να χρηματοδοτηθούν πράσινες διαδρομές – ανάσα για τη Δυτική Αθήνα.
Συνολικά απαιτούμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, ώστε να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. τοποθετείται ξεκάθαρα για τους στόχους της κινητοποίησης λέγοντας ότι: “όσοι υπολόγιζαν ότι αυτό που ξεκινήσαμε τον περασμένο Μάιο, με τη μεγάλη συγκέντρωση στον Σκαραμαγκά, θα “ξεφούσκωνε”, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Εμείς είχαμε από τότε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι αν δεν ανακληθούν άμεσα οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού στον Σκαραμαγκά και την κατασκευή νέας ρυπογόνας μονάδας στην Χαλυβουργική και αν δεν εξαγγείλουν σχέδιο συνολικά για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, θα μας βρουν όλους απέναντί τους. Δυστυχώς στο διάστημα που μεσολάβησε καμία θετική εξέλιξη δεν υπήρξε. Ακριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας διοργανώνοντας μια δυναμική πορεία αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που, με αφετηρία την Ελευσίνα και σταθμό την Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, θα καταλήξει, διασχίζοντας την αρχαιότερη οδό του κόσμου, την Ιερά Οδό, σε μια άλλη ιστορική πλατεία: την Πλατεία Συντάγματος. μια πλατεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Προκοπή. Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο γιατί θέλουμε συμβολικά να εκπέμψουμε παντού το μήνυμα ότι ο αγώνας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Μάη από τον Σκαραμαγκά θα συνεχιστεί μέχρι την τελική του δικαίωση. Επιδιώκουμε να μετασχηματίσουμε τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των πολιτών σε δημιουργική δράση μέσα από την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος που διεκδικεί το αυτονόητο: να σταματήσει επιτέλους η Δυτική Αττική και η Δυτική Αθήνα να αποτελεί την “πίσω αυλή, το σκουπιδοτενεκέ ολόκληρου του λεκανοπεδίου, να μπορούν οι πολίτες αυτής της περιοχής να ζουν αξιοπρεπώς σε πόλεις που σέβονται το περιβάλλον”.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α.Σ.Δ.Α. με αφορμή τη διοργάνωση της πορείας στο τέλος του Σεπτέμβρη, τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι: “τα δυτικά προάστια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή επίθεση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με μοναδικό κριτήριο την αλόγιστη και προκλητική αύξηση των επιχειρηματικών υπερκερδών σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όχι μόνον των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου”.
Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής που εδώ και δεκαετίες είναι συνώνυμη με τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα χαλυβουργεία, το υγραέριο, τις χωματερές, τα απόβλητα βρίσκεται τώρα μπροστά σ’ ένα νέο κύμα ρυπογόνων επενδύσεων, που αν προχωρήσουν θα οδηγήσουν αναπότρεπτα σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της.
Για την επιτυχία της πορείας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και μαζικότερη ανταπόκριση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής στο κάλεσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Α.Σ.Δ.Α. μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ συνεργάζεται και συντονίζει τη δράση του με όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, τις Νομαρχίες Αθήνας, Πειραιά και Δυτικής Αττικής ενώ άνθρωποι του πνευματικού κόσμου θα μπουν επικεφαλής της πορείας. Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή περιβαλλοντικών συλλόγων και οικολογικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων της περιοχής.
Απώτερος στόχος του Α.Σ.Δ.Α. είναι να μετεξελιχθεί η συγκεκριμένη κινητοποίηση σε ετήσιο θεσμό και ευκαιρία δημιουργικής συμμετοχής και περιβαλλοντικής αφύπνισης των πολιτών.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.