Νέα για το Περιβάλλον

«Στον Ελαιώνα και Όχι στο Φάληρο η Εθνική Λυρική Σκηνή»



Επιστολή του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη

Το ζήτημα της κατασκευής του νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην περιοχή του Ελαιώνα, επαναφέρει με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης.
Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση του κ. Τατούλη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β΄Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γ. Ανωμερίτη.
Ο κ. Μπιτούνης επικαλείται τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. για την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και ζητεί να υπάρξουν κυβερνητικές αποφάσεις, έργα και πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα εκφράζει την πλήρη αντίθεση του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας στο ενδεχόμενο μεταφοράς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο χώρο που στεγαζόταν ο Ιππόδρομος, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α., τονίζει σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού πως ενδεχόμενη κατασκευή του νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο συγκεκριμένο χώρο, οξύνει ακόμα περισσότερο τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες του Λεκανοπεδίου και υπενθυμίζει την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης λόγω της κατασκευής των ολυμπιακών έργων και υποδομών με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο κ. Μπιτούνης αφού αναφέρεται στην αρνητική αντίδραση του Δήμου Καλλιθέας και την προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή για μετατροπή του παλαιού Ιπποδρόμου σε χώρο πρασίνου, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση του Α.Σ.Δ.Α. για την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Ελαιώνα.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. περιγράφει ως νέα δεδομένα που ισχυροποιούν την πρότασή του, τόσο την χωροθέτηση στον ίδιο χώρο του γηπέδου της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., όσο και την προοπτική λειτουργίας νέου σταθμού του ΜΕΤΡΟ. Τέλος, αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Ελαιώνα, ο κ. Μπιτούνης υπογραμμίζει την στρατηγικής γεωγραφική του θέση, την μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και την ιστορική και αρχαιολογική αξία της ευρύτερης περιοχής.
«Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, απαιτούν να δικαιούνται συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους», καταλήγει ο κ. Μπιτούνης, ζητώντας παράλληλα να επανεξεταστεί το ζήτημα, μιας και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.