Νέα

Σε Τσιμεντοποίηση του Χώρου των Στρατοπέδων Χαιδαρίου και του Ποικίλου Όρους Οδηγούν τα Σχέδια της Κυβέρνησης



ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Α.Σ.Δ.Α ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ίδιας της ποιότητας ζωής στη Δυτική Αθήνα. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα σχέδιά της για την τσιμεντοποίηση του χώρου των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου και του Ποικίλου Όρους θα συναντήσει την καθολική αντίσταση της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας».
Αυτά τόνισε, μεταξύ των άλλων, σε κοινή  συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Κ. Ντηνιακό προς τα τοπικά και αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ.κ. Σ. Σπηλιωτόπουλου και Π. Παναγιωτόπουλου.
Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Τρίτη 2 Νοεμβρίου, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση ενός ιδιότυπου «στεγαστικού προγράμματος» με τη συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) και Απασχόλησης. Πρόκειται στην ουσία για μέθοδο αντιπαροχής, σύμφωνα με την οποία το ΥΠ.ΕΘ.Α. προτίθεται να παραχωρήσει στον Ο.Ε.Κ. χώρους πρώην στρατοπέδων  και ο Ο.Ε.Κ. ,σε αντάλλαγμα, θα αναλάβει την κατασκευή 4.500 κατοικιών για τους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε παραμεθόριες περιοχές.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης ένας από τους χώρους που πρόκειται να παραχωρηθούν από το ΥΠ.ΕΘ.Α. στον Ο.Ε.Κ. είναι και ο χώρος των Στρατοπέδων Κ.Ε.Β.ΟΠ. και Κ.Ε.ΔΒ στο Χαϊδάρι.
Ο Α.Σ.Δ.Α.,συνέχισε ο κ. Μπιτούνης, εκφράζοντας τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, αντιτίθεται στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση του χώρου παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί «απομάκρυνσης των στρατοπέδων και αξιοποίησης των χώρων με έργα πρασίνου» . (Ομιλία Αρχηγού Ν.Δ. στο Περιστέρι 1.11.2003)
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση μπαίνει φραγμός στα σχέδια οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του χώρου.
Το 1991 – 1992 επιχειρήθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η τσιμεντοποίηση του χώρου με το σύστημα των κτηματικών ομολόγων, απόπειρα που απετράπη χάρη στην άμεση αγωνιστική κινητοποίηση της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων.
 Το 1999 η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένταξη στο σχέδιο και πολεοδόμηση μέρους της έκτασης, συνάντησε την ομόφωνη και αποφασιστική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης. Ως αποτέλεσμα εκείνων των αγώνων κατοχυρώθηκε θεσμικά (με τον Ν. 2745/1999) ότι οποιαδήποτε απόφαση  προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Ο χώρος των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, αποτελεί, ως οργανικό τμήμα του Ποικίλου Όρους, μια από τις τελευταίες ανάσες της Δυτικής Αθήνας, είναι  χώρος που προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και ως τέτοιος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οικοπεδοποιηθεί.
«Ο χώρος των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου απειλείται με τσιμεντοποίηση και αυτό σε μια εποχή που και λόγω των Ολυμπιακών έργων, οι ανισότητες ανάμεσα στα «προνομιακά» βόρια και νότια προάστια από την μία πλευρά και την Δυτική Αθήνα από την άλλη, έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης  επαναφέροντας το χρόνιο αίτημα του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων και των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για « απομάκρυνση των Στρατοπέδων και παραχώρηση των χώρων στην Αυτοδιοίκηση για την δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης και αναψυχής χωρίς την οικοπεδοποίηση – τσιμεντοποίηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου».
Ο κ. Μπιτούνης  ανακοίνωσε τέλος ότι την Πέμπτη 11/11/2004 αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ του Α.Σ.Δ.Α με την παρουσία όλων των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας  με σκοπό την λήψη αποφάσεων για δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην υλοποίηση των αποφάσεων της.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.