Νέα για το Περιβάλλον

Πλήρης η Εγκατάλειψη του Πάρκου “Α. Τρίτσης”



Απών το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ανύπαρκτος ο Φορέας Διαχείρισης

Πλήρης είναι η εγκατάλειψη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α. Τρίτσης” από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς Φορείς. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Α.Σ.Δ.Α. με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο εντός του Πάρκου που έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία.
Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη 13/8/2008 στον χώρο που στεγάζεται ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, χώρος που έχει παραχωρηθεί από τη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σε ιδιώτη επιχειρηματία προκειμένου να μετατραπεί σε γυμναστήριο “Τάε Κβο Ντο”. Η φωτιά που χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δήμων και του Α.Σ.Δ.Α. δεν πήρε διαστάσεις, κατέκαψε το κτίριο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, απειλώντας προς στιγμή να αποτεφρώσει έναν από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Με αφορμή την εκδήλωση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει την εγκληματική αμέλεια της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης και χαρακτηρίζει τεράστιες τις ευθύνες της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΕ.Χ.Ω.Δ.Ε. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Α.Σ.Δ.Α. έχει ως εξής:
“Η εκδήλωση πυρκαγιάς στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α. Τρίτσης” αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτός ο μοναδικός σε έκταση πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αθήνας εξ’ αιτίας της πλήρους εγκατάλειψής του από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς Φορείς. Η πυρκαγιά στο Πάρκο δεν κατάστρεψε μόνον τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που έχει εν τω μεταξύ παραχωρηθεί σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Η φωτιά αυτή έκανε στάχτη τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες αλλά μονίμως ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις για την “αναβάθμιση” του Πάρκου. Στα δικά της αποκαΐδια καθρεπτίζεται η παντελής απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η εγκληματική αμέλεια και η ουσιαστική ανυπαρξία της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Η προκλητική υποχρηματοδότηση, η δραστική περικοπή όλων των αναγκαίων κρατικών πόρων για τη φύλαξη, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό δεν μπορεί άλλο να συνεχισθεί. Ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν περαιτέρω αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Η φωτιά δεν είναι παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κρατικής αδιαφορίας. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βιώνουν καθημερινά οι επισκέπτες του Πάρκου, ως αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός επαναλαμβανόμενου οικολογικού εγκλήματος. Εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, αφύλακτο και χωρίς την αναγκαία συντήρηση των χώρων του, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α. Τρίτσης”, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα ν’ αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Αττικής, υποβαθμίζεται και απαξιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών αντί να αναδειχθεί σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής.
Σήμερα και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκτούν εξαιρετική επικαιρότητα τα διαχρονικά αιτήματα του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας να περάσει η ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου στα χέρια του Α.Σ.Δ.Α. με θεσμοθέτηση εξασφαλισμένης, σταθερής δημόσιας χρηματοδότησης και παράλληλη σύσταση διαδημοτικού Φορέα, υπαγόμενου στον Α.Σ.Δ.Α., αρμόδιου για ζητήματα καθημερινής διαχείρισης. Γιατί μόνον η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει και έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να χαράξει μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον οικολογικό χαρακτήρα του Πάρκου.
Ο Α.Σ.Δ.Α., συμπορευόμενος με τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας και σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς Φορείς, τις οικολογικούς και περιβαλλοντικούς Συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής, θα πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο συντονισμό των αγώνων για την υλοποίηση αυτών των στόχων “.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.