Νέα

Ο ΑΣΔΑ Συνεχίζει Δυναμικά τη Διεκδίκηση και Υλοποίηση των Προτάσεων της Δυτικής Αθήνας



Οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Ανάργυρων, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ίλιου, Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν περισσότερους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες και τα αυξημένα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα της περιοχής, προχώρησαν το 1989 στη δημιουργία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (το 2001 εντάχθηκε στον Α.Σ.Δ.Α. και ο Δήμος Κορυδαλλού, ενώ από το 2011 μέλος είναι ο καλλικράτειος Δήμος Φυλής). Σύμφωνα με την ιδρυτική του Πράξη, βασικοί σκοποί του ΑΣΔΑ ήταν και είναι:
  • Η προώθηση και διερεύνηση της διαδημοτικής συνεργασίας,
  • Η συνεργασία με κρατικούς φορείς και ο συντονισμός της δράσης όλων των φορέων της περιοχής,
  • Η χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπλαση της Δυτικής Αθήνας,
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας και η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,
  • Η συμμετοχή σε διευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων κ.λπ.
  • Στην εικοσαετή μέχρι σήμερα πορεία του ο ΑΣΔΑ όχι μόνο πέτυχε αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τους βασικούς στόχους της δημιουργίας του.
    Κατ΄ αρχήν, ο όγκος των έργων και δράσεων του ΑΣΔΑ είναι εντυπωσιακός:
  • Εκατοντάδες έργα περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης σε όλους τους Δήμους,
  • Προστασία από καταπατητές- Ανάπλαση και ανάδειξη του Ποικίλου Όρους,
  • Προστασία και ανάπτυξη του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”,
  • Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων,
  • Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • Δομές και θεσμοί αντιμετώπισης της ανεργίας,
  • Δράσεις ανάπτυξης του πολιτισμού
  • Δεκάδες αναπτυξιακές μελέτες για τα προβλήματα της περιοχής,
  • Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής,
  • Συμμετοχή της Δυτικής Αθήνας σε σημαντικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και Δίκτυα στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Απασχόλησης, του Πολιτισμού, των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, των νέων Τεχνολογιών της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, των Ρομά, των Παλιννοστούντων, των Αλλοδαπών, κ.λ.π.
  • είναι μερικές από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Α.Σ.Δ.Α. Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις έγιναν με πόρους που δε θα εισέρεαν στη Δυτική Αθήνα αν δεν υπήρχε ο ΑΣΔΑ.
    Αυτές οι δράσεις αναδεικνύουν την πραγματική φύση της λειτουργίας του ΑΣΔΑ μέσα στον αστικό χώρο τουλάχιστον 1.000.000 κατοίκων: Ο ΑΣΔΑ παράγει αναπτυξιακή πολιτική και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο ΑΣΔΑ, αθόρυβα αλλά μεθοδικά και παραγωγικά προωθεί, εδώ και χρόνια, την πραγματική ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. Αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία του από το διεθνές γίγνεσθαι λόγω συμμετοχής σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα, τον έχει καταστήσει έναν Οργανισμό ελπίδας και προοπτικής για το αύριο της Δυτικής Αθήνας.
    Το συνολικό αυτό έργο δεν θα το αφήσουμε ημιτελές. Άλλωστε, η καθημερινή πραγματικότητα της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας εξακολουθεί να είναι γεμάτη αντιξοότητες που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις διαιωνιζόμενες ανισότητες ανάμεσα στη Δυτική Αθήνα και στις “προνομιούχες” περιοχές του Λεκανοπεδίου. Ανισότητες που αφορούν τις υποδομές, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη γενικότερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ανισότητες που ο ΑΣΔΑ έθεσε από την αρχή ως στόχο του να γεφυρώσει με δημιουργικό τρόπο, με την ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση των πόλεων της Δυτικής Αθήνας. Αυτή η προσπάθεια έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, απέχει όμως πολύ από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, είναι δε σημαντική η δήλωση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου ότι “… πρέπει να λήξει το ιδιότυπο Απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί στη Δυτική Αθήνα”.
    Ο ΑΣΔΑ είναι όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας, ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με τους άλλος θεσμούς της Αυτοδιοίκησης διεκδικώντας αυτά που πρέπει για τη Δυτική Αθήνα. Εμείς ετοιμαζόμαστε με ολοκληρωμένες προτάσεις και μελέτες να διεκδικήσουμε όσα έχουμε προγραμματίσει.
    Σε λίγες ημέρες εντάσσονται στο ΕΣΠΑ:
  • Ολόκληρο το έργο της ΒΙΟΦΙΑΛ στο Ίλιον
  • Η πράσινη διαδρομή Αγ. Βαρβάρας – Αγ. Αναργύρων – Ιλίου
  • Η πράσινη διαδρομή Πετρούπολης – Καματερού
  • Επίσης ετοιμάζεται για ένταξη η πράσινη διαδρομή Κορυδαλλού – Αιγάλεω – Περιστερίου – Φυλής και ετοιμάζονται προτάσεις για στήριξη των επαγγελματιών και μείωση της ανεργίας στη Δυτική Αθήνα, καθώς και άλλες προτάσεις κοινωνικής παρέμβασης.
    “Ο ΑΣΔΑ είναι ένας υπαρκτός αναπτυξιακός σύνδεσμος, έχει σοβαρές δραστηριότητες, γι’ αυτό εκτιμούμε ότι είναι πολύτιμη η λειτουργία του. Εμείς θα συνεχίσουμε να τον χρηματοδοτούμε” δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος.
    Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός έχει δηλώσει ότι πήρε μαθήματα για το πως πρέπει να διοικήσει τη Νομαρχία από τον Α.Σ.Δ.Α. και είπε “Είχα, πραγματικά, ενθουσιαστεί με την ενότητα, το συντονισμό όλων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, μακριά από πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα.
    Οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας στηρίζουν τον ΑΣΔΑ και διεκδικούν όλοι μαζί μέσα από τον ΑΣΔΑ.
    Σε λίγες ημέρες συνεδριάζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ για να εκλέξει Πρόεδρο – Αντιπρόεδρο και Εκτελεστική Επιτροπή, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.
     
    Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ

    Νίκος Α. Σαράντης
    Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων
    © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.