Νέα για το Περιβάλλον

Οχι στη Δημιουργία Ψυχιατρική Κλινική στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Δυτικής Ατικής



Δυναμικές αντιδράσεις προανάγγειλε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.

Την πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) εξέφρασε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. και Δήμαρχος της Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος.
Στην εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του τοπικού και διαδημοτικού Τύπου της Δυτικής Αθήνας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγ. Βαρβάρας, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. χαρακτήρισε απαράδεκτη την ίδρυση μίας ψυχιατρικής κλινικής, μόλις 100 μέτρα από το Δρομοκαϊτειο, ένα από τα μεγαλύτερα ψυχιατρεία των Βαλκανίων.
Ο κ. Μίχος ζήτησε την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση του θέματος και προειδοποίησε ότι η Δυτική Αθήνα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ανεχθεί νέες επαχθείς χρήσεις. «Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται μόνο αυτή η περιοχή «εύκολη λύση» για ότι ενοχλεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και πρόσθεσε : «Δεν είμαστε ρατσιστικά αντίθετοι σε αυτό. Θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε αν προϋπήρχε μια χωροθέτηση με σχέδιο και με γεωγραφική κατανομή ισότιμη και ισομερή σε όλο το λεκανοπέδιο. Όσοι θεωρούν ότι μπορούν αδιαμαρτύρητα να συντηρούν την υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας θα μας βρουν απέναντί τους.» Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. σημείωσε επίσης ότι θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις και αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. γιατί είναι προφανές πως η υλοποίηση αυτής της πολιτικής ευτελίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ψυχαργώ» και υπονομεύει την αναγκαιότητα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Λάμπρος Μίχος τόνισε ότι θα κινητοποιηθούν όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και ο Α.Σ.Δ.Α.. και θα ζητηθεί η συνδρομή της ΤΕΔΚΝΑ, της ΚΕΔΚΕ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε τα σχέδια αυτά να μείνουν στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ζήτησε την αναβάθμιση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δυτικής Αθήνας και τη λειτουργία ενός πλήρους Διαγνωστικού Κέντρου στην υπηρεσία της ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και την ενίσχυση των Εξωτερικών του Ιατρείων.
Ο κ. Λάμπρος Μίχος πρότεινε επίσης την ανέγερση, στον ίδιο χώρο, Παιδιατρικού Νοσοκομείου Δυτικής Αθήνας, επαναφέροντας έτσι ένα από τα πάγια αιτήματα του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. μίλησε ακόμα για την προοπτική της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στην Αττική, είπε ότι αυτή αφορά την συνένωση και συγκέντρωση όλων των κρατικών και αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με μητροπολιτικές λειτουργίες και δεν απόκλεισε τις συνενώσεις όμορων Δήμων, αρκεί να γίνουν με επαρκή χρηματοδότηση, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και κανόνων. Ο κ. Μίχος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην ανάγκη ανοιχτού διαλόγου και διαβούλευσης για την υλοποίηση ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στο λεκανοπέδιο, στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκεται, όπως είπε, «ένα νέο μητροπολιτικό σύστημα διοίκησης με προκαθορισμένες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες».
Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για τον προγραμματισμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, , ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. τόνισε ότι ο Σύνδεσμος σχεδιάζει με προοπτική 20ετίας και στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, προσδιορίζοντας ως βασική προτεραιότητα την ίδρυση και λειτουργία ενός ισχυρού Δικτύου Κοινωνικών Υποδομών. Ένα τέτοιο Δίκτυο θα μπορούσε, όπως διευκρίνισε ο κ. Μίχος να περιλαμβάνει την δημιουργία Παιδότοπων, τοπικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Δημοτών ή ακόμα και παραρτημάτων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε κάθε Δήμο και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Αναφερόμενος στην προετοιμασία για την εκπόνηση του Τεχνικού Προγράμματος του Α.Σ.Δ.Α.. για το 2008 τόνισε ότι ο Α.Σ.Δ.Α. προσανατολίζεται στην υλοποίηση μεγάλων έργων που δεν μπορούν να υλοποιήσουν μόνοι τους οι Δήμοι και συνέδεσε αυτή την πολιτική με την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού που θα ασχοληθεί με την μελέτη αξιοποίησης τεράστιων χώρων όπως τα Στρατόπεδα, οι Φυλακές Κορυδαλλού, η ΒΙΟΦΙΑΛ, η ΒΙΟΧΡΩΜ κ.τ.λ. Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του δικτύου «Πράσινη Διαδρομή Δυτικής Αθήνας» την βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIT.U.M καθώς και τη συνδρομή του Α.Σ.Δ.Α. στην κατάρτιση Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων σε κάθε Δήμο της Δυτικής Αθήνας.
Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε ακόμη στην προώθηση ενός μεγάλου επιμορφωτικού προγράμματος για το σύνολο των Δημοτικών Υπαλλήλων σε συνεργασία του Α.Σ.Δ.Α.. με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μιλώντας για ενδεχόμενες επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης σημείωσε με έμφαση ότι όσες και αν τελικώς πραγματοποιηθούν θα είναι οι τελευταίες και υπό τους απαράβατους όρους της υιοθέτησης χαμηλών συντελεστών δόμησης και της υποχρεωτικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών.
Τέλος, ερωτώμενος για τη στάση του, ενόψει της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας δήλωσε ότι ως μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γ. Παπανδρέου, «Οι πρωτοποριακές και καινοτόμες αντιλήψεις του για το πρόβλημα των ναρκωτικών, για τη μεταναστευτική πολιτική, το χωρισμό εκκλησίας και κράτους αλλά και για το ρόλο ενός επιτελικού κράτους με αποκέντρωση, συμμετοχή των πολιτών και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτές που με οδήγησαν να ταχθώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου», τόνισε ο κ. Μίχος.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.