Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΑΣΔΑ
Στηρίζουν την παραχώρηση στον ΑΣΔΑ οι Δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού
Την παραχώρηση στον ΑΣΔΑ των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που συνεδρίασε την Τρίτη 29 Μαϊου.
Προηγήθηκε την Δευτέρα συνάντηση των Δημάρχων των δυο Δήμων που περικλείουν το Πάρκο, του Δήμαρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου και του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκου Σαράντη, με τον Πρόεδρο του ΑΣΔΑ Ανδρέα Μποζίκα, τον Αντιπρόεδρο του ΑΣΔΑ Νίκο Παναγιωτάτο και τον Γεν. Γραμ. Παναγιώτη Μπιτούνη, όπου υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων στο αίτημα για παραχώρηση του Πάρκου στην Αυτοδιοίκηση της περιοχής και συγκεκριμένα στον ΑΣΔΑ.
Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση των δύο Δήμων και του ΑΣΔΑ, την Τρίτη 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην είσοδο του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” με κεντρικά αιτήματα:
– Όχι στην απαξίωση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”.
– Το Πάρκο να περάσει στον ΑΣΔΑ, να περάσει στα χέρια των δημοτών.
Η απόφαση του Δ.Σ. του ΑΣΔΑ έχει ως εξής:
Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΑΣΔΑ,
για το Πάρκο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”
Το Δ.Σ. του ΑΣΔΑ τονίζει για άλλη μια φορά ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” αποτελεί έναν χώρο πρασίνου μεγάλης σημασίας για τη Δυτική Αθήνα, ο οποίος μπορεί να γίνει πόλος έλξης για πολίτες από όλη την Αττική και να συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη.
Πρόκειται για ένα χώρο μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς, έκτασης 1150 στρεμμάτων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά στον υδροβιότοπο του Πάρκου φιλοξενούνται περίπου 145 διαφορετικά είδη πτηνών.
Ο ΑΣΔΑ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Πάρκου είναι παρών και έχει σταθερή συμβολή στη διαμόρφωση του αρχικά και τη λειτουργία και συντήρηση του στη συνέχεια μέχρι σήμερα.
Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που το Πάρκο ήταν σε κάκιστη κατάσταση με τόνους μπάζα και χωρίς ίχνος πρασίνου, ο ΑΣΔΑ υλοποίησε σειρά έργων που άλλαξαν πλήρως την εικόνα του χώρου. Μερικά από αυτά ήταν: υπαίθριο θέατρο, λίμνες, ύδρευση, άρδευση και συντήρηση του πρασίνου, εκδηλώσεις σε χώρους του, συνεργασία με περιβαλλοντικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο.
Όλα αυτά έγιναν με δικούς του πόρους, γιατί η χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων Ευρώ που προέβλεπε η σχετική Προγραμματική Σύμβαση του ΑΣΔΑ με το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν καταβλήθηκε ποτέ από το Υπουργείο.
Το 2008, λόγω μη χρηματοδότησης από την Πολιτεία του Φορέα Διαχείρισης του, το Πάρκο είχε μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης με άμεσο τον κίνδυνο της ολοσχερούς οικολογικής καταστροφής του. Ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι της περιοχής (Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό) κατέλαβαν μαζί με εκατοντάδες πολίτες το Πάρκο και συγκρότησαν Επιτροπή για τη σωτηρία του.
Μέσα σε 2 μήνες με έξοδα του ΑΣΔΑ και των Δήμων φυτεύτηκαν 3.500 δένδρα και θαμνώδη φυτά, άρχισε ο καθαρισμός του, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, συντηρήθηκε το πράσινο, επισκευάστηκε η περίφραξη.
Στις αρχές του 2009 η κατάσταση στο Φορέα Διαχείρισης και το Πάρκο ομαλοποιήθηκε. Συνεργεία του ΑΣΔΑ παρέμειναν στο χώρο και συνέχισαν να εργάζονται για τη συντήρηση και αναβάθμιση του.
Από τα τέλη του 2011 ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου συγχωνεύθηκε με τους υφιστάμενους φορείς για τον Κηφισό και τον Ελαιώνα και έκτοτε δε λειτούργησε, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι κρίσιμη.
Με μεγάλη ανησυχία το Δ.Σ. του ΑΣΔΑ παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα να διαμορφώνεται και πάλι μια αρνητική κατάσταση στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, μια εικόνα εγκατάλειψης που αδικεί τη Δυτική Αθήνα και τους κατοίκους της.
Ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι της περιοχής δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί στην απαξίωση και να απειληθεί με οικολογική καταστροφή το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”.
Από την εμπειρία τόσων ετών αλλά και από τα επαναλαμβανόμενα κατά καιρούς προβλήματα στη χρηματοδότηση του, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μόνος κατάλληλος διαχειριστής του Πάρκου είναι ο ΑΣΔΑ, εκπροσωπώντας τους Δήμους της περιοχής..
Ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι μόνο μπορούν να εγγυηθούν ότι το Πάρκο θα παραμείνει ένας διαδημοτικός πόλος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μια όαση πρασίνου στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” στον ΑΣΔΑ, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, κινητοποιήσεις στο χώρο του Πάρκου και ότι άλλο απαιτηθεί μέχρι την θετική κατάληξη της διεκδίκησης μας.