Νέα για το Περιβάλλον

Με Πολύ Σημαντικές Συμμετοχές Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του ΑΣΔΑ «Δυτική Αθήνα: Η Ώρα της Πράσινης Ανάπτυξης»



Ανακοινώθηκε επίσημα από την Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ για τη Δυτική Αθήνα

Με την ημερίδα «Δυτική Αθήνα – η ώρα της πράσινης ανάπτυξης» ξεκίνησαν την Τρίτη 1 Ιουνίου οι δράσεις της Εβδομάδας Περιβάλλοντος που διοργανώνουν ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι – μέλη του και περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών.
Οι εργασίες της ημερίδας φιλοξενήθηκαν στο ΚΥΒΕ Περιστερίου και τον τόνο στην αρχή της διαδικασίας έδωσε η παρουσία μικρών μαθητών από σχολεία της Δυτικής Αθήνας, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους βραβεύθηκαν για τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες δενδροφύτευσης που διοργανώνει ο ΑΣΔΑ στο ποικίλο Όρος.
Στην παρουσία των σχολείων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το ενδιαφέρον του ΑΣΔΑ και των Δήμων για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στις νέες γενιές. Στη συνέχεια ο κ.Σαράντης αναφέρθηκε στη σημασία της πράσινης ανάπτυξης  ως εναλλακτικού μοντέλου για την οικονομία αλλά και ως απάντηση στην παγκόσμια οικολογική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και συνέχισε:
«Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, με τα τόσα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια αναγκαιότητα  και ταυτόχρονα μια μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα. Γιατί στην περιοχή μας έχουμε: Μεγάλους δημόσιους χώρους  που σήμερα δεσμεύονται από άλλους κρατικούς φορείς αλλά αποδεσμευόμενοι μπορούν να αποτελέσουν τοπικούς και υπερτοπικούς πόλους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Τα Στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι,  τις Φυλακές Κορυδαλλού, το Στρατόπεδο 301και τις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στο Δήμο Αγίων Αναργύρων. Το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» που η προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμιση τους αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα μας. Το μεγάλο απόθεμα παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή μας, απόθεμα γης μέσα στον οικιστικό ιστό και στις περιοχές κατοικίας των εργαζομένων, που μπορούν να φιλοξενήσουν καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις Τους ανθρώπους μας,  κόσμο της εργασίας και της γνώσης, ένα παραγωγικό δυναμικό  που συχνά ασφυκτιά μέσα στις συνθήκες μειωμένης τοπικής ανάπτυξης και ανεπάρκειας υποδομών. Έναν παραγωγικό πλούτο διαθέσιμο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία, την υγιή παραγωγικότητα που κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον περιορίζει, να τον εγκλωβίζει, να τον περιθωριοποιεί και να τον απογοητεύει. Ο ΑΣΔΑ έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα πολλές πρωτοβουλίες  για την εκπόνωση αναπτυξιακών σχεδίων για τη Δυτική Αθήνα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την ανακατασκευή και επαναξιοποίηση γηρασμένων κτιρίων, την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας μέσα από δίκτυα ήπιας κυκλοφορίας. Σ’ αυτές τις προσπάθειες μας έχουμε τη συνεργασία και τη συμπαράσταση των Υπουργείων, της Νομαρχίας και άλλων κρατικών φορέων. Ελπίζουμε στην αναβάθμιση αυτών των δράσεων μέσα από την προώθηση της φιλοσοφίας της πράσινης ανάπτυξης.»
Τους εισηγητές στις εργασίες της ημερίδας και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΑΣΔΑ καλωσόρισε ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της ανακοίνωσε την προώθηση Ειδικού Αναπτυξιακού Σχέδιου για τη Δυτική Αθήνα ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Πρόκειται για έργα νέα,  που θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας με στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενδεικτικά, η Υπουργός ανέφερε έργα
  • Περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης του Ποικίλου Όρους.
  • Αναπλάσεις αστικού ιστού και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
  • Προστασία και ανάδειξη του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης.
  • Δημιουργία πράσινων διαδρομών και ποδηλατόδρομων.
  • Επίσης έργα που θα διευκολύνουν σημαντικά τις μεταφορές, όπως διανοίξεις καίριων οδικών αξόνων, αναβάθμιση λεωφόρων, κατασκευή σταθμών αυτοκινήτων, αλλά και έργα που θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών, όπως η αποκατάσταση παλαιών κτιρίων και η ανάδειξη τους σε πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα.
    Όπως τόνισε η Υπουργός, προτεραιότητα για το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της Δυτικής Αθήνας είναι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, όπως η μεταποίηση, η βιοτεχνία και το εμπόριο, αλλά και η στήριξη της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
    Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία του Συνήγορου του Πολίτη κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος στο χαιρετισμό του εξέφρασε το ενδιαφέρον του θεσμού του Συνήγορου του Πολίτη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και τόνισε την υποστήριξη του στις αναπτυξιακές προσπάθειες των Δήμων και του ΑΣΔΑ.
    Ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά  έργα ύψους αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ που υλοποιεί η Νομαρχία στη Δυτική Αθήνα σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους της περιοχής, έργα που εκτός από την αναπτυξιακή έχουν και μια έντονη περιβαλλοντική διάσταση.
    Στο χαιρετισμό του ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας και της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών μέσα στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.
    Ο  Βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Λάμπρος Μίχος αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές υστερήσεις που κληρονόμησε από το παρελθόν η Δυτική Αθήνα και στις συνεχείς προσπάθειες του ΑΣΔΑ και των Δήμων της περιοχής για την αντιστροφή της αρνητικής κατάστασης. Έδωσε βάρος στην ανάγκη να μην  μεταφερθούν και νέες ρυπογόνες δραστηριότητες στην  περιοχή αλλά και να διατεθούν από κρατικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, παρά τις δυσκολίες της εποχής, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Τόνισε δε τη σημασία της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» για την Αυτοδιοίκηση.
    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, που αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεργαστούν  όλα τα ικανά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, για την επίτευξη των στόχων της περιοχής.
    Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΣΔΑ κ. Μόσχος Διαμαντόπουλος παρουσίασε στη συνέχεια το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του ΑΣΔΑ για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.
    Εισηγήσεις  για τους Ελεύθερους χώρους της Δυτικής Αθήνας και την παραχώρηση τους στην Αυτοδιοίκηση έκαναν: Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Μαραβέλιας. η Δήμαρχος Ζεφυρίου κ. Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Καλούδης, ο πρόεδρος του συλλόγου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου κ. Κώστας Φωτεινάκης.
    Για το Αστικό Πράσινο και την Κινητικότητα στην Πόλη εισηγήσεις έκαναν ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ.  Γιώργος Καπλάνης, ο Αντιδήμαρχος Καματερού κ. Σπαθαριώτης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Π.Π.Ε. «Αντώνης Τρίτσης» κ. Κώστας Σερράος, ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Γή» κ. Γιάννης Σακιώτης, ο μελετητής του ΑΣΔΑ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. Για την προστασία και οικολογική ανασυγκρότηση του Ποικίλου Όρους εισηγήσεις έκαναν η Δασολόγος- εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ κ. Βάλια Δασκαλάκου και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΣΔΑ κ. Μιχάλης Παντελάκης.
    Παρευρέθησαν ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Θεόδωρος Αρβανίτης, η ΥπερΝομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου κ. Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, το στέλεχος του Συνήγορου του Πολίτη κ. Αγγελική Πανοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου κ. Χαράλαμπος Πετρόπουλος και Βασίλης Φεγγερός, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μάριος Λιακόπουλος, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Χαϊδάρι κ. Δημήτρης Τσατσαμπάς, η Γεν. Γραμματέας του Δήμου Αγίων Αναργύρων κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου,  ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αγίων Αναργύρων κ. Γιάννης Ελαιοτριβάρης.
    © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.