Νέα για το Περιβάλλον

Λάμπρος Μίχος: «Κίνημα Πολιτών για την Αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας»



Συνέντευξη Τύπου για το όραμα, τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του Α.Σ.Δ.Α.

Τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος ενεργών πολιτών για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας θέτει ως κύριο στόχο ο νέος Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Λάμπρος Μίχος. Αυτό προκύπτει από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δόθηκε στα γραφεία του Α.Σ.Δ.Α., αμέσως μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής της νέας Διοίκησης του Συνδέσμου.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος, θέτοντας ψηλά τον πήχη των στόχων και των προτεραιοτήτων της νέας Διοίκησης, χαρακτήρισε το Σύνδεσμο χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο της ανθρωπογεωγραφικής ενότητας της Δυτικής Αθήνας. Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε αρχικά σε κρίσιμα προβλήματα όπως η υστέρηση βασικών υποδομών και η ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους και τόνισε ότι χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, συνδυασμένες πολιτικές, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. τάχθηκε ενάντια στην ίδρυση διαμετακομιστικού, εμπορευματικού σταθμού στον Ελαιώνα, σημείωσε ότι το Πάρκο «Α. Τρίτσης» μαραζώνει εξ’ αιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, στηλίτευσε την υπολειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου, είπε ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού σχεδιασμού για τους Χ.Υ.Τ.Α. σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων και επανέλαβε ότι η απομάκρυνση των στρατοπέδων από τη Δυτική Αθήνα δεν είναι παράκληση αλλά απειλή προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.
«Σώμα με σώμα» χαρακτήρισε ο κ. Μίχος τη μάχη που θα δοθεί ενάντια στους καταπατητές του Ποικίλου Όρους και δήλωσε ότι στόχος της νέας Διοίκησης είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και πρόσθεσε πως πρώτο μέλημα θα είναι ο νομικός εξοπλισμός του Α.Σ.Δ.Α. ώστε να καταρριφθούν, μία προς μία, οι προκλητικές αξιώσεις των καταπατητών του βουνού.
Περιγράφοντας το όραμα της νέας Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. τόνισε ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κεντρικό πολιτικό όργανο της Δυτικής Αθήνας, σε μια δύναμη διασύνδεσης και αναπτυξιακού σχεδιασμού που δρα με μακρόπνοη στρατηγική, μακριά από μικρο-διευθετήσεις και να στηριχθεί σ΄ ένα ευρύ αυτοδιοικητικό κίνημα ενεργών πολιτών. «Στόχος μας είναι να κάνει ο Α.Σ.Δ.Α. όσα έργα δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους οι Δήμοι, γι’ αυτό μην περιμένετε να ξοδεύσουμε δυνάμεις για παιδικές χαρές και πλακοστρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α., ανάμεσα στις πρώτες δράσεις της νέας Διοίκησης περιλαμβάνονται:
  • Η δημιουργία τοπικών Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε κάθε Δήμο της Δυτικής Αθήνας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης “EUROPE DIRECT”.
  • Η επικαιροποίηση του Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης Δυτικής Αθήνας και η διεκδίκηση της χρηματοδότησής του.
  • Η συγκρότηση τετραετών Επιχειρησιακών Σχεδίων στον Α.Σ.Δ.Α. και σε κάθε Δήμο, με την υποβοήθηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και τη χρηματοδοτική στήριξη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και του Υ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.
  • Η έναρξη διαδικασιών πιστοποίησης του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων-μελών του με την υποβοήθηση της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. και τη χρηματοδότηση της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.
  • Η αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Α.Σ.Δ.Α. και η πρόσληψη ειδικών εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που θα συνδράμει το Σύνδεσμο στην αξιοποίηση πόρων από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
  • Η μετατροπή των χώρων της Ραδιοφωνίας, της ΒΙΟΦΙΑΛ και της ΒΙΟΧΡΩΜ σε θύλακες πολιτισμού και αναψυχής και
  • Η συγκρότηση «Επιτροπής Σοφών» με συμβουλευτικές αρμοδιότητες και συμμετοχή όλων όσων, από τη σύσταση του Α.Σ.Δ.Α. (1989) έως σήμερα, έχουν διατελέσει Δήμαρχοι στη Δυτική Αθήνα, καθώς και Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι του Α.Σ.Δ.Α.
  • Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος δήλωσε ακόμη ότι με απόφαση του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α., δημιουργούνται έξι Θεματικές Επιτροπές στις οποίες διατάσσεται το σύνολο των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου. Πρόκειται για τις Επιτροπές: Πρασίνου Περιαστικών Ορεινών Όγκων, Ανάπτυξης Υποδομών, Κοινωνικής Πολιτικής, Διαδημοτικής Συνεργασίας Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού, Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης και Υγείας.
    «Κεντρική μας επιδίωξη παραμένει η υποταγή του στενού τοπικού και δημοτικού συμφέροντος στις ευρύτερες ανάγκες της Δυτικής Αθήνας. Στο νέο Μητροπολιτικό Χάρτη της Αττικής, η Δυτική Αθήνα διεκδικεί δυναμικά τη δική της ξεχωριστή θέση, γιατί όχι και με αυτόνομη Εκλογική Περιφέρεια…Η δική μας απάντηση στο μέλλον είναι ο ψηφιακός Δήμος με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο άσκησης εξουσίας που προσδιορίζεται από τη διάχυση της γνώσης και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.
    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
    ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Α.Σ.Δ.Α. ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    Για τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανταπόκρισής του στα αξιώματα του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. και του Δημάρχου Αγ. Βαρβάρας
    «Το σύγχρονο μοντέλο Διοίκησης ενός Δήμου είναι ποιοτικό και όχι χειρωνακτικό. Άλλωστε, όταν υλοποιούμε κοινές δράσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας ωφελείται ταυτόχρονα και η Αγ. Βαρβάρα, όπως και κάθε άλλος Δήμος-μέλος του Α.Σ.Δ.Α.»
    Για τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει την προεδρία του Α.Σ.Δ.Α.
    «Έχω τις ιδέες μου και θεωρώ πως η ενασχόλησή με τα κοινά , η εκλογή σε αξιώματα, έχει αξία όταν υπηρετεί αρχές. Όταν δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για την προώθηση συγκεκριμένων ιδεών. Πιστεύω λοιπόν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να μετασχηματίσει το κράτος ακριβώς γιατί είναι ικανή να δημιουργεί κοινωνικές δυναμικές που αλλάζουν τους θεσμούς. Ο μετασχηματισμός του σύγχρονου κράτους περνά μέσα από την ενδυνάμωση της Αποκέντρωσης και της συμμετοχής των πολιτών, μέσα δηλαδή από την ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης που λειτουργεί και με τη μορφή ενός αγωγού αυτής της κοινωνικής δυναμικής. Και είναι αλήθεια ότι χωρίς αυτήν τη δυναμική, χωρίς ζωντανά κινήματα ενεργών πολιτών δε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες που ενισχύονται από την ύπαρξη ενός συχνά ανάλγητου και αυταρχικού κράτους, ενώ η Αυτοδιοίκηση μπορεί να εγκαθιδρύσει ένα, έστω και υποτυπώδες, σύστημα ανταποδοτικής, αναδιανεμητικής δικαιοσύνης. Για τούτο πιστεύω σε μια νέα σύνθεση, μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνία και το άτομο και υποστηρίζω ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδείξει το ρόλο της προσωπικότητας του ατόμου, αλλά μέσα σε μια ισχυρή και δίκαιη κοινωνία. Αυτόν το ρόλο, είναι βαθιά μου πεποίθηση πως μπορούν να τον υπηρετήσουν οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί. Γι’ αυτό ήρθα στον Α.Σ.Δ.Α., γι’ αυτό δέχθηκα την πρόκληση που συνιστά για μένα η ανάδεξη στη θέση του Προέδρου του».
    Για το σύγχρονο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
    «Για μένα η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει καταλυτικά, ως ισχυρός αναδιανεμητικός μηχανισμός που στηρίζει μ’ ένα μεγάλο δίχτυ ασφάλειας τους φτωχούς και τους αδύνατους, τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, που απειλούνται από φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».
    Για την οικονομική κατάσταση του Α.Σ.Δ.Α.«Παραλάβαμε έναν υγιή και ρωμαλέο Οργανισμό που λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας σε ότι αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, πράγμα που είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί και μετά την ολοκλήρωση μιας αναλυτικής καταγραφής των σημερινών οικονομικών δεδομένων του Α.Σ.Δ.Α. την οποία ομόφωνα αποφασίσαμε».
    Για το αν η πολιτική του ένταξη θα επηρεάσει τη ροή των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τον Α.Σ.Δ.Α. «Διατηρώ πάντα την πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητα χωρίς αυτό να με εμποδίζει να συνεργάζομαι με κάθε κυβερνητικό ή άλλο αξιωματούχο, προκειμένου να διεκδικώ τους εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση όλων όσων σχεδιάζουμε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας».
    © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.