Νέα για το Περιβάλλον

Λάμπρος Μίχος: Εθνικός Δρυμός το Ποικίλο Όρος



Σύσκεψη των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας με πρωτοβουλία του Α.Σ.Δ.Α.

Ασπίδα προστασίας αποκτά το Ποικίλο Όρος μετά τη δρομολόγηση της διαδικασίας του χαρακτηρισμού του ως «Εθνικού Δρυμού». Αυτό προκύπτει μεταξύ των άλλων από δηλώσεις του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρου Μίχου κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας με αντικείμενο τον αποτελεσματικότερο συντονισμό στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Μίχος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ποικίλο Όρος, ότι βασικός στόχος του Υπουργείου είναι ν’ αποκτήσει το βουνό χαρακτηριστικά Εθνικού Δρυμού με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα εκτείνονται σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας.
«Δε μένουμε στα λόγια και τις διακηρύξεις. Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους Φορείς να προστατέψουμε αποτελεσματικά το οικοσύστημα του βουνού, στοχεύοντας σε πρώτη φάση στη δραστική αύξηση της δασοκάλυψης με οργανωμένες τεχνητές αναδασώσεις που θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία από το ερχόμενο φθινόπωρο», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λάμπρος Μίχος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων-Υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας καθώς και αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, εξετάστηκε το σύνολο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει ο Α.Σ.Δ.Α. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών στον ορεινό όγκο που περιβάλλει την περιοχή και αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Όπως δήλωσε ο κ. Μίχος, λόγω της καθυστέρησης έγκρισης πρόσληψης του απαραίτητου εποχικού προσωπικού δασοπροστασίας του Ποικίλου Όρους, ο Σύνδεσμος προχώρησε αναγκαστικά στην πρόσληψη προσωπικού εκτάκτων αναγκών με συμβάσεις διάρκειας 2 μηνών, προσωπικό το οποίο έχει ήδη διαταχθεί σε πέντε καίρια σημεία και σε δύο βάρδιες φύλαξης του βουνού, από τις 07:30πμ – 10:00μμ.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. αναφέρθηκε ακόμη στη συστηματική προσπάθεια αποψιλώσεων από ειδικά συνεργεία για τον καθαρισμό ευαίσθητων περιοχών του Ποικίλου Όρους από ξερά χόρτα, στην επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των υδροφόρων οχημάτων των Δήμων, στην προμήθεια δεξαμενών δασοπυρόσβεσης για την πλήρωση πυροσβεστικών οχημάτων, όπως επίσης και στην προμήθεια 2 πυροσβεστικών οχημάτων τύπου «pick up» και 3 πυροσβεστικών συγκροτημάτων που τοποθετούνται πάνω σε οχήματα 4×4. Ειδική αναφορά έγινε στη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την βελτίωση και αναβάθμιση του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου καθώς και στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την προμήθεια Ραδιοδικτύου που θα διευκολύνει την ενδοεπικοινωνία και το συντονισμό του Α.Σ.Δ.Α. με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και τα μηχανοκίνητα μέσα των Δήμων.
Από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μ. Παντελάκης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η γνώση της εν δυνάμει διαθεσιμότητας υδροφόρων οχημάτων και ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας αλλά και στην αναβάθμιση του συντονιστικού ρόλου του Α.Σ.Δ.Α. με την παραχώρηση προς αυτόν ραδιοσυχνότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, οι Αντιδήμαρχοι Αγ. Αναργύρων Π. Τσελέκας, Αγ. Βαρβάρας Γ. Καπλάνης και Α. Ποτηριάδης, Ζεφυρίου Κ. Σπυρούνης, Ιλίου Γ. Χαραλαμπόπουλος, Περιστερίου Ν. Ευσταθιάδου, Πετρούπολης Ν. Σακούτης , Χαϊδαρίου Μ. Λιακόπουλος, Διευθυντές και επιτελικά στελέχη από όλες τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας.

© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.