Νέα

Κρίσιμη Συνάντηση Α.Σ.Δ.Α. και Δημάρχων για τα Στρατόπεδα με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο



Σε φιλικό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, την Πέμπτη 21 Ιουλίου με τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Παναγιώτη Μπιτούνη και τους Δημάρχους Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από αίτημα του Α.Σ.Δ.Α. και των Δημάρχων της περιοχής ήταν η απομάκρυνση των Στρατοπέδων από τη Δυτική Αθήνα και η αξιοποίηση των αποδεσμευόμενων χώρων.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μπιτούνης επανέλαβε το πάγιο αίτημα για την παραχώρηση των χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διαμορφωθούν αποκλειστικά σε χώρους πρασίνου, άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των χώρων των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου, μιας και στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στεγαζόταν εκεί ένα από τα μεγαλύτερα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.
Ο κ. Μπιτούνης και οι Δήμαρχοι Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης, Πετρούπολης κ. Σ. Βλάχος και Χαϊδαρίου κ. Κ. Ντηνιακός ζήτησαν από τον κ. Λαμπρόπουλο να ανακηρύξει η κυβέρνηση το χώρο αυτό σε ιστορικό τόπο και να υπάρξουν χρήσεις συμβατές με τον χαρακτήρα του.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. τόνισε στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο ότι τυχόν επαναφορά στο προσκήνιο των κυβερνητικών σχεδίων για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου θα συναντήσει την αποφασιστική και δυναμική αντίδραση του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων, των Φορέων και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή προς το λαό της Δυτικής Αθήνας για απομάκρυνση των Στρατοπέδων και παραχώρησή τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμαρχοι Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή στο Περιστέρι την 1/11/2003, όπου είχε δηλώσει : “….Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού το 1996, για απομάκρυνση των στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας και ειδικά όσων συνορεύουν με το Ποικίλο Όρος, δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την οικοπεδοποίηση σημαντικού μέρους των στρατοπέδων για τη χρηματοδότηση του κόστους μετεγκατάστασης. Εμάς η θέση μας είναι σαφής: Τα Στρατόπεδα να απομακρυνθούν και να αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού”.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης του χώρου των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού.
Τελικώς συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για τα Στρατόπεδα.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.