Νέα για το Περιβάλλον

Η Κυβέρνηση Επαναφέρει τα Σχέδια Τσιμεντοποιήσης των Στρατοπέδων Χαϊδαριου



Π. Μπιτούνης: «Θα μας βρουν μπροστά τους»

Η κυβέρνηση επαναφέρει και μάλιστα επισήμως, τα απαράδεκτα σχέδια για την «πολεοδόμηση», δηλαδή την τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες ζωής της Δυτικής Αθήνας: των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου!
Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλου προς τον Βουλευτή Β΄ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη μετά από Ερώτηση του τελευταίου στη Βουλή, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά στην απομάκρυνση και των 2 στρατοπέδων (Κ.Ε.ΔΒ. και Κ.Ε.Β.ΟΠ.) σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά σχεδιάζει την παραμονή του πρώτου και την κατά 50% πολεοδόμηση του δεύτερου.
Αυτά περιλαμβάνονται στο από 14/2/2006 (!) έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, με αριθμό Πρωτοκόλλου φ. 900α/4931/8420. Η απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλου είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες και περιλαμβάνεται σε ρεπορτάζ διαδημοτικής εφημερίδας της Δυτικής Αθήνας.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α κ. Π. Μπιτούνης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του εγγράφου του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το περιεχόμενο της απάντησης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλου σε Ερώτηση του Βουλευτή της Β΄ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη, προκαλεί το κοινό αίσθημα όλων των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Καλό θα ήταν τα κυβερνητικά στελέχη να επαναφέρουν στη μνήμη τους τις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος σε ομιλία του στο Περιστέρι την 1/11/2003 τόνιζε χαρακτηριστικά: «Εμάς η θέση μας είναι σαφής: τα Στρατόπεδα να απομακρυνθούν και να αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού».
Ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι, οι μαζικοί φορείς και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν πρόκειται να επιτρέψουν την υλοποίηση παρόμοιων κυβερνητικών σχεδίων. Όπως αντιδράσαμε το 1991, όπως αντισταθήκαμε το1999, όπως ακριβώς αγωνιστήκαμε το Νοέμβριο του 2004, έτσι και τώρα θα ακυρώσουμε στην πράξη οποιαδήποτε απόπειρα πολεοδόμησης έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου στον χώρο των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα σχέδια για την παραμονή του ενός από τα δύο Στρατόπεδα (Κ.Ε.ΔΒ.) και πολεοδόμηση του 50% της έκτασης του άλλου (Κ.Ε.Β.ΟΠ.) υποτιμούν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα ενός εκατομμυρίου πολιτών. Όσοι φαντάζονται ότι εν κρυπτώ και εν αγνοία του λαού της Δυτικής Αθήνας μπορούν να υλοποιήσουν πολιτικές που θίγουν το αναφαίρετο δικαίωμά του να ζήσει ανθρώπινα και αξιοπρεπώς θα μας βρουν ΟΛΟΥΣ μπροστά τους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η Δυτική Αθήνα δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους «πειραματισμούς» και ευφάνταστα σενάρια. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δυτική Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την μετατροπή των γενναιόδωρων προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Καραμανλή σε διαμαρτυρημένες μετεκλογικές επιταγές χωρίς κανένα αντίκρισμα. Η σκόπιμα αποσπασματική επίκληση διατάξεων του Ν. 2745/99 δεν μπορεί να συγκαλύψει το επιχειρούμενο κυβερνητικό έγκλημα, ούτε να παραπλανήσει κανέναν γιατί σύμφωνα με το άρθρο 2 του ίδιου Νόμου, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιασδήποτε μορφής πολεοδόμηση είναι η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, όχι μόνο δεν πρόκειται να συναινέσουν στην τσιμεντοποίηση των Στρατοπέδων αλλά είναι σε θέση και το έχουν αποδείξει στο απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν, να ενεργοποιήσουν ένα δυναμικό κίνημα ενεργών πολιτών που θα εξαναγκάσει τη κυβέρνηση σε νέα αναδίπλωση. Ένα κίνημα πολιτών που θα παλέψει και τελικά θα επιβάλλει με τους αγώνες του την απομάκρυνση των Στρατοπέδων και την παραχώρηση των χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μετατραπούν αποκλειστικά σε χώρους άθλησης, πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού».
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.