Νέα για το Περιβάλλον

Δενδροφύτευση στο Ποικίλο Όρος



Άρχισε πλέον ν’ αλλάζει το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο. Κι έτσι από βουνό αφιλόξενο μετατρέπεται, μέρα με τη μέρα, με την προσπάθεια του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α.) και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας σε έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου και κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α., ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, μέσα στους στόχους της φιλόδοξης πρωτοβουλίας του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας συμπεριλαμβάνονται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την χλωρίδα και την πανίδα του βουνού και η οικολογική ανασυγκρότηση και ανάπλαση του βουνού. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο τόπος μας σ’ ένα χώρο όπου οι νέες γενιές θα έχουν κάνει δική τους υπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Α.Σ.Δ.Α. πραγματοποίησε δενδροφύτευση σε διάφορες θέσεις στο Ποικίλο Όρος από 1/4 έως 18/4/2008 με τη συμμετοχή Σχολείων της Δυτικής Αθήνας, καθώς και με τη συνεργασία των όμορων Δήμων του Ποικίλου Όρους (Δήμος Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού).
Ειδικότερα φυτεύτηκαν 3.000 δασικά φυτικά είδη, (χαλέπιος πεύκη, κυπαρίσσι ορθόκλαδο, μηδική και σπάρτο ), στη θέση Νταμάρι Γρηγορίου, Παλαιά Πεδία Βολής και Καμίνι του Δήμου Πετρούπολης, στη θέση ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στη θέση «ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ», του Δήμου Καματερού, στη θέση «ΘΕΑΘΗΝΑΙ» του Δήμου Χαϊδαρίου και πίσω από το κλειστό γήπεδο «Θ. ΠΟΥΤΟΣ» του Δήμου Κορυδαλλού.
Οι δενδροφυτεύσεις έγιναν με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της Δυτικής Αθήνας, ενώ μεγάλη υπήρξε η στήριξη και συμμετοχή των Δημάρχων της Δυτικής Αθήνας κ.κ. Ν. Σαράντη, κ. Λ. Μίχου, κ. Δ. Καλογερόπουλου, κας Φ. Γιαννοπούλου, κ. Ν. Ζενέτου, κ. Ν. Καμαρινόπουλου, κ. Αν. Παχατουρίδη, κ. Στ. Βλάχου, κ. Δ. Μαραβέλια και κ. Στ. Κασιμάτη καθώς και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων της περιοχής.
Στη δενδροφύτευση που έγινε στις 4/4/2008 στη θέση Παλαιά Πεδία Βολής συμμετείχε και η Νομαρχία Αθηνών, παρουσία του Νομάρχη κ. Ι. Σγουρού, ενώ στις 11/4/2008 έγινε με τη συμμετοχή του Σοροπτιμιστικού Συλλόγου γυναικών.
Σε όλες τις δενδροφυτεύσεις έγινε ομιλία προς τους μαθητές για το Ποικίλο Όρος, που περιλάμβανε ιστορικά στοιχεία για το βουνό καθώς και για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Α.Σ.Δ.Α. από ιδρύσεώς του, για την οικολογική του ανασυγκρότηση. Τη μετάβαση των σχολείων στους χώρους της δενδροφύτευσης την ανέλαβε ο Α.Σ.Δ.Α.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.