Νέα

Δήλωση του Προέδρου του ΑΣΔΑ κ. Π. Μπιτούνη για το Ποικίλο Όρος



Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση στον συντάκτη της εφημερίδας “Πρώτη Περιστερίου” κ. Π. Μαραγκό:

“Η προστασία του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου από τις παράνομες διεκδικήσεις καταπατητών υπήρξε από την ίδρυση του Α.Σ.Δ.Α., το 1989, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.
Σήμερα ο αγώνας ενάντια στους καταπατητές συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Το γνωστό κύκλωμα καταπατητών του οποίου βασικοί “εταίροι” είναι όσοι “εκπροσωπούν” τον Ιερό Ναό Λαμίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” έχουν αποθρασυνθεί πλήρως και εκβιάζουν ανοιχτά πλέον, έχοντας φθάσει στο σημείο να διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα στο Ποικίλο Όρος, δεκάδες πλατείες μέσα στο Περιστέρι και εκατοντάδες νόμιμες ιδιοκτησίες πολιτών. Διφορούμενη όμως είναι και η στάση της Μητρόπολης Περιστερίου που συμπαρατάσσεται με τον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δήμους της περιοχής ενάντια στις “διεκδικήσεις” του Ιερού Ναού Λαμίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”. Όταν όμως κατηγορείται από τον Ιερό Ναό Λαμίας ότι και η ίδια έχει καταπατήσει έκταση του Ποικίλου Όρους στην οποία έχει ανεγείρει δικό της Μοναστήρι, η Μητρόπολη Περιστερίου είτε τηρεί “σιγή ιχθύος”, είτε κατά περίεργο τρόπο δεν αντικρούει και δεν αντιπαρατίθεται δυναμικά με όσους την κατηγορούν.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουν όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η μάχη ενάντια στους καταπατητές δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Για εμάς, εδώ στον Α.Σ.Δ.Α., δεν υπάρχουν “κακοί” και “καλοί” καταπατητές.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να σταματήσει αμέσως να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στην υπόθεση του Ποικίλου Όρους και να συμπαραταχθεί στο πλευρό του Α.Σ.Δ.Α και των Δήμων. Δεν μπορεί το Κράτος που είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των διεκδικούμενων εκτάσεων να κρατά, χρόνια τώρα, ουδέτερη στάση, να απουσιάζει και να απέχει επιδεικτικά από τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Ιερό Ναό Λαμίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” και την Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας. Ο Α.Σ.Δ.Α και οι Δήμοι της περιοχής θεωρούμε ότι η προστασία του Ποικίλου Όρους δεν είναι μόνο ή κυρίως νομικό ζήτημα, είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα.
Θέλω τέλος με την ευκαιρία που μου δίνετε να επισημάνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως απέναντι σε όσους καταπατούν, εκβιάζουν και “διεκδικούν” χρειάζεται ένα αρραγές μέτωπο του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων, των Φορέων και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας που με ενότητα θα αντιπαλέψει τα σχέδια οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του Ποικίλου Όρους.
Αποσπασματικές ενέργειες, σπασμωδικές κινήσεις και ερασιτεχνικού τύπου “αγωνιστικές” κινητοποιήσεις δεν υπηρετούν τον κοινό μας στόχο, που είναι η προστασία του βουνού. Αν ο καθένας με δική του πρωτοβουλία παρεμβαίνει και διαμορφώνει αυτόνομα πολιτική για το Ποικίλο Όρος χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό, νομίζοντας πως έτσι δημιουργεί “επικοινωνιακά” γεγονότα, κάνει μεγάλο λάθος και οι μόνοι που επιχαίρουν σε αυτή την περίπτωση είναι οι κάθε λογής καταπατητές.
Ο Α.Σ.Δ.Α. ,που εδώ και μια δεκαπενταετία συνέβαλλε κυριαρχικά στην ανάδειξη του θέματος, μαζί με όλους τους Δήμους και τους Φορείς θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και τη μαζική κινητοποίηση των πολιτών που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους”.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.