Νέα για το Περιβάλλον

Α.Σ.Δ.Α. και Δήμοι Κατέλαβαν το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Α.Τρίτσης»



Συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκο


Με μια αιφνιδιαστική και ταυτόχρονα δυναμική παρέμβαση ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού πήραν την υπόθεση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στα χέρια τους: το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου κατέλαβαν με τη συνδρομή εκατοντάδων πολιτών το Πάρκο, κατήγγειλαν την κυβερνητική αδιαφορία γι’ αυτό και προχώρησαν στην συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής για τη σωτηρία του.
Όπως τόνισε προς τους συγκεντρωμένους, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος: «ο τεράστιας έκτασης και μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς χώρος των 1140 στρεμμάτων, έχει κυριολεκτικά με ευθύνη της κυβέρνησης εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Παρόλα αυτά εμείς εμμένουμε στη διεκδίκηση του οράματός μας για την ανάδειξή του Πάρκου σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής και παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση αυτού του οράματος, να περάσει το Πάρκο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. πρόσθεσε ότι η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου δεν επέτρεψε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει η παρέμβαση του Α.Σ.Δ.Α. ουσιαστικό περιεχόμενο μιας και δεν είχε καμιά δικαιοδοσία στο χώρο. Την ίδια στιγμή όμως, ο ίδιος ο Φορέας μετατράπηκε σ’ έναν άβουλο και ανίσχυρο παράγοντα εξ’ αιτίας της δραστικής περικοπής των αναγκαίων κρατικών πιστώσεων.
Ο κ. Μίχος ενημέρωσε τους πολίτες που συμμετείχαν στην κατάληψη του Πάρκου ότι έχουν ήδη μεσολαβήσει επτά μήνες από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Σουφλιάς υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία και συντήρηση του Πάρκου καθώς και τη βελτίωση των υποδομών του. «Αντί όμως να δοθούν τα χρήματα που χρειάζονται από την Πολιτεία, ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι μαζικοί Φορείς αλλά και οι πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά το Πάρκο είναι μάρτυρες στον τόπο ενός επαναλαμβανόμενου οικολογικού εγκλήματος. Από σήμερα όμως όλοι εμείς, μαζί με τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.
Ο κ. Μίχος ανακοίνωσε ότι μετά την παραίτηση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης και Διοίκησης του Πάρκου, ο Σύνδεσμός προχωρά σε κατάληψη του χώρου για δυο μήνες και συγκροτεί πενταμελή Επιτροπή για τη διάσωση του Πάρκου, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Οι φίλοι του Πάρκου». Η Επιτροπή θα αποφασίζει για κάθε ενέργεια και δράση που είναι απαραίτητη, τόσο για να εμποδίσει οποιαδήποτε χρήση υπονομεύει και απειλεί το δημόσιο και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, όσο και για να βελτιώσει και εκσυγχρονίσει τις υποδομές του. Στο διάστημα αυτό συνεργεία του Α.Σ.Δ.Α. θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιστραφεί η σημερινή θλιβερή εικόνα και σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας θα απαιτήσει, έστω και αναδρομικά, την κρατική χρηματοδότηση όλων αυτών των δράσεων. «Είτε έτσι, είτε αλλιώς εμείς θα στείλουμε το λογαριασμό στον κ. Σουφλιά.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. Σημείωσε δε, ότι η σημερινή Διοίκηση του Φορέα αδυνατεί να προχωρήσει στη λήψη οποιασδήποτε ουσιαστικής απόφασης και πρόσθεσε με έμφαση: «η μόνη υπηρεσία που μπορούν να παρέχουν πια στο Πάρκο όσα μέλη απέμειναν στη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισής, μετά τις παραιτήσεις όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος των υπευθύνων της Πολιτείας για την παράλειψή τους να εκπληρώσουν τη νομοθετημένη υποχρέωση για τακτική ετήσια επιχορήγηση για τη συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε δημόσιο κίνδυνο τους επισκέπτες και του περίοικους του Πάρκου λόγω καταστροφής των υποδομών και των εγκαταστάσεών του».
Ο κ. Μίχος προειδοποίησε τέλος ότι ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της περιοχής δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση του Πάρκου και ότι εφόσον συνεχιστεί η κυβερνητική αδιαφορία μετά την παρέλευση του διμήνου, προσανατολίζονται ακόμη και σε κατάληψη του ίδιου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Εν τω μεταξύ, ο χώρος του Πάρκου πλημμύρισε από εκατοντάδες πολίτες που προχώρησαν, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου σε συμβολική δενδροφύτευση, ενώ όσα παιδιά βρίσκονταν εκεί είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να δημιουργήσουν κατασκευές και να ζωγραφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Από νωρίς το πρωί, στο χώρο του Πάρκου βρισκόταν σύσσωμο το εργατοτεχνικό προσωπικό του Α.Σ.Δ.Α. που προχώρησε σε καθαρισμό του χώρου, σε φύτευση και πότισμα λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών.
Παρόντες στην κατάληψη του Πάρκου ήταν μεταξύ των άλλων οι Δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Σ. Κουβέλης, Β. Παπανδρέου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Γ. Παναγόπουλος, ο Αντινομάρχης Αθήνας κ. Χ. Πασβαντίδης, ο Γ.Γ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, η Γραμματέας της Ν.Ε. Δυτικής Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Η. Ζερβάκη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι οικολογικών Οργανώσεων και περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.