Νέα

Αποτελέσματα 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Δυτικής Αθήνας 2003



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Δυτικής Αθήνας”, που προκήρυξαν το Γραφείο Πολιτισμού του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και το διαδημοτικό πολιτιστικό περιοδικό “ΕΝΝΕΑΔΑ”. Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού, στον οποίον έλαβαν μέρος συνολικά 104 λογοτέχνες, έγινε χθες στο πλαίσιο της “3ης Διαδημοτικής Έκθεσης Εικαστικών Δυτικής Αθήνας”.
Τα Βραβεία απέσπασαν τα εξής έργα:
Στην Ποίηση:
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο ποίημα “Το ταξίδι της ζωής” του Παναγιώτη Καστέλλου
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο ποίημα “Πρεσβευτές των ονείρων” του Χρήστου Ιωαννίδη
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο ποίημα “Το όνειρο” του Θωμά Κόλλια
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο ποίημα “Ποίημα 9ο” της Κρυσταλλίας Λαφάρα
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο ποίημα “Άνυδρη Ελπίδα” του Ηλία Σωτηρόπουλου
Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο ποίημα “Υμνώ” του Άκη Μαραγκού
Στο Διήγημα:
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο διήγημα “Για τη ζωή” της Αθηνάς Ντάσιου-Γιάννου
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο διήγημα “Ένα ωραίο ελάττωμα” της Γαρυφαλλιάς Ραβάζουλα
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Στο διήγημα “Το χρυσό κορδελάκι της Μυρτώς” της Σοφίας Ρουμελιώτου-Δαρσινού
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο διήγημα “Σιωπή” του Βασίλειου Σακκά
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο διήγημα “Κι αν ξεχαστώ αλλού, θα γυρίσω” της Μαρίας Ψωμά
Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ: Στο διήγημα “Οι ευθύνες του Ruddy” της Αλεξάνδρας Κωσταρέλλη
Να σημειώσουμε πως στις επιτροπές αξιολόγησης συμμετείχαν καταξιωμένοι έλληνες λογοτέχνες. Ειδικότερα: Για την κατηγορία της Ποίησης: Η κ. Ελευθερία Αναγνωστάκη Τζαβάρα-ποιήτρια, Γενική Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Επιτροπής κρίσης νέων μελών, ο κ. Νίκος Δεληγιάννης -ποιητής, μέλος της επιτροπής κρίσης νέων μελών της Ε.Ε.Λ και ο κ. Νίκος Δανιήλ- ποιητής, μέλος της Ε.Ε.Λ. Για την κατηγορία του Διηγήματος: ο κ. Δημήτρης Βαρβαρήγος- συγγραφέας, μέλος της Ε.Ε.Λ, ο κ. Χρήστος Δεσύλλας- συγγραφέας, μέλος της Ε.Ε.Λ και η κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου- συγγραφέας-πεζογράφος, μέλος της Ε.Ε.Λ
Ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Χαράλαμπος Πετρόπουλος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα τόνισε και τα εξής: “Ο Πολιτισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια για απροσδιόριστους αποδέκτες, ούτε ένας αόριστος προορισμός. Ο Πολιτισμός δεν είναι καν μια πολυτέλεια, αλλά ένα ουσιαστικό αγαθό που η κάθε κοινωνία μπορεί και πρέπει να προσφέρει για την πνευματική βελτίωση και παιδεία των πολιτών της. Είναι θετική στάση ζωής που τη χαρακτηρίζει η δημιουργικότητα, η θέληση για πραγματική μεταμόρφωση προσώπων και καταστάσεων, εντέλει η ίδια η ιστορική νομοτέλεια της διαχρονικής προόδου της ανθρωπότητας, κυρίως για εμάς τους Έλληνες που τόσα έχουμε προσφέρει σε αυτήν σε αρχαίες, αλλά και νεότερες εποχές.
Ο Πολιτισμός αναδεικνύει το πρόσωπο-ταυτότητα μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας, τη στιγμή που η ίδια η κοινωνία συγκροτείται από το πλήθος των προσώπων που τη συνθέτουν, σε μια σχέση αμοιβαίας επίδρασης και εξάρτησης. Ο Πολιτισμός δημιουργεί πρόσωπα και οντότητες, προσωπικές εκφράσεις και αναζητήσεις, συντροφικότητα κι όχι μοναξιά μέσα στις τεράστιες και γκρίζες μεγαλουπόλεις που ζούμε”.
Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτισμού του ΑΣΔΑ κ. Γεράσιμος Γερολυμάτος τόνισε πως “Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από το Γραφείο Πολιτισμού του ΑΣΔΑ και το πολιτιστικό περιοδικό “ΕΝΝΕΑΔΑ”, έχει σκοπό να καλύψει το μεγάλο κενό που υπήρχε τόσο στην προβολή, όσο και στην καταγραφή των λογοτεχνών της Δυτικής Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής. Η διοργάνωση ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού είναι περισσότερο η δημιουργική αφορμή για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη και ειδικότερα στο χώρο της λογοτεχνίας. Και μάλιστα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες λογοτέχνες και από τους φίλους της ποίησης και του διηγήματος. Ο ΑΣΔΑ κρατάει για τον εαυτό του απλά και μόνο το ρόλο του συντονιστή αυτής της προσπάθειας και την ευχάριστη υποχρέωση να προβάλλει τα έργα και τους δημιουργούς μέσα από το πολιτιστικό του περιοδικό που απευθύνεται σε τουλάχιστον 5000 αναγνώστες ανάλογων ενδιαφερόντων στη Δυτική Αθήνα κι αλλού”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου και μέλος της ΕΕ του ΑΣΔΑ κ. Θεόδωρος Αρβανίτης και ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, μέλος επίσης της ΕΕ του ΑΣΔΑ.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.