Νέα

Αποτελέσματα Ημερίδας “Η Υγεία στη Δυτική Αθήνα”



Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα της Ημερίδας με θέμα “Η Υγεία στη ΔυτικήΑθήνα”, που διοργάνωσε σήμερα ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και οι δήμοι μέλη του (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ζεφύρι, Ίλιον, Καματερό, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) στο Δημαρχείο Αιγάλεω.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας που έγινε για λογαριασμό του ΑΣΔΑ και στην οποία αφενός κατεγράφησαν οι υποδομές υγείας της Δυτικής Αθήνας, αφετέρου καταδείχθηκαν από πλευράς δήμων οι επιμέρους σχετικές ανάγκες. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξάλλου, διενεμήθησαν και σχετικά ερωτηματολόγια σε ποσοστό δημοτών, στα οποία τους ζητήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν το κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους, κατά πόσον είναι ενήμεροι για αυτές, αλλά και ποιες είναι εκείνες οι υπηρεσίες που θεωρούν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στο δήμο τους.
Πέρα από την προφανή έλλειψη υποδομών υγείας στη Δυτική Αθήνα, η ημερίδα κατέδειξε την αναγκαιότητα των εξής αξόνων δράσης:
1. Η πραγματοποίηση της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του ΑΣΔΑ είναι μια πολύ χρήσιμη ενέργεια που απαιτεί συνέχεια. Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα επεξεργαστούν ειδικότερα θέματα όπως π.χ. τα επιδημιολογικά.
2. Η λειτουργία του “Αττικόν” πρέπει να έχει σαν στόχο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας γι αυτό και πρέπει να γίνει ένταξη του στο σύστημα των εφημεριών. Από πλευράς Πανεπιστημιακού χαρακτήρα, οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν κατ’ αρχάς αντίρρηση, αρκεί το “Αττικόν” να λειτουργεί τόσο σαν καλό σχολείο όσο και σαν καλό νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής.
3. Πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία δημιουργίας δικτύου Α/θμιας φροντίδας (Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου) με πρώτο βήμα την λειτουργία σε 24ωρη βάση των σταθμών Α’ βοηθειών Περιστερίου και Αιγάλεω.
4. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα παρακολουθεί και θα οργανώνει τη σχετικές υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Παναγιώτης Μπιτούνης στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι “Η Εθνική μας πολιτική για την Υγεία τα τελευταία κυρίως χρόνια κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική στάθμη περίθαλψης για τους πολίτες. Ωστόσο, αυτή είναι η γενική εικόνα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές που υποφέρουν, υπάρχουν ακόμη Έλληνες πολίτες που δηλώνουν ότι το Σύστημα Υγείας τους αφήνει ακάλυπτους. Γιατί η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι παντού καθολική και έγκαιρη, γιατί υπάρχουν ακόμη περιοχές, όπως η Δυτική Αθήνα, που αποκλίνουν από τους καθιερωμένους δείκτες ποσοτικής και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από την προσωπική εμπειρία όλων μας που κατοικούμε εδώ, μια εμπειρία που ήρθε όμως να επιβεβαιώσει και η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΑΣΔΑ
Ο στόχος και η βασική μας πρόκληση, ξεκινώντας από σήμερα είναι να βρούμε τις αιτίες για τις οποίες υπάρχει αυτή η απογοήτευση και τους τρόπους με τους οποίους θα αναστρέψουμε αυτήν την εικόνα. Με άλλα λόγια η Πολιτεία με αρωγό την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας οφείλει να δρομολογήσει άμεσα ένα επαρκές πλέγμα υπηρεσιών προσιτών στους κατοίκους, που θα τους ικανοποιεί απόλυτα. “
Στην Ημερίδα, ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Γείτονας, οι Βουλευτές Β’ Αθήνας κ.κ. Θάνος Ασκητής και Γεράσιμος Γιακουμάτος, οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, οι διευθυντές των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας, και ο Πρόεδρος του Γ’ ΠΕΣΥ Δυτικής Αθήνας κ. Δημήτρης Σερεμέτης.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.