Νέα

Αποτελέσματα Ημερίδας για το Περιβάλλον



Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα την Τετάρτη 4 Ιουνίου, ο ΑΣΔΑ διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα “Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής – Όρος Αιγάλεω”, όπου αναπτύχθηκε το έργο του Συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα στο βουνό της Δυτικής Αθήνας.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Παναγιώτης Μπιτούνης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών της Δυτικής Αθήνας στις δενδροφυτεύσεις που έχουν γίνει από τον ΑΣΔΑ στο βουνό και απηύθυνε προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου, που έδωσε το “παρών” στην Ημερίδα την εξής πρόταση: Ολόκληρο το όρος Αιγάλεω να υιοθετηθεί από τους χιλιάδες μαθητές της Δυτικής Αθήνας, ενώ σε κάθε δημοτικό, γυμνάσιο ή Λύκειο να αντιστοιχεί το δικό του κομμάτι, το οποίο μάλιστα να φέρει και τη σημαία του σχολείου. Η ιδέα έγινε δεκτή από τον Υπουργό ο οποίος τόνισε “είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως το περιβάλλον που ζούμε σήμερα το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και πρέπει να τους το αποδώσουμε με τον τρόπο, την αξία και την ομορφιά που τους αναλογεί”, ενώ κατάλληλο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση της πρότασης κρίθηκε ο προσεχής Οκτώβρης, οπότε οι χιλιάδες των μαθητών της Δυτικής Αθήνας θα ανεβούν στο βουνό για να το δενδροφυτεύσουν.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ στο κλείσιμο της ομιλίας του τόνισε τα εξής: “Ήταν μια συζήτηση με ενδιαφέροντα, ουσιαστικά και αισιόδοξα μηνύματα. Μια συζήτηση με δυναμική που δημιουργεί ευθύνες για όλους μας. Γιατί οι μαθητές των σχολείων, οι νέοι άνθρωποι απαιτούν από την ΤΑ να γίνει πιο ανθρώπινη, μακριά από κρατιστικές πρακτικές. Σήμερα επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά την ορθότητα του διεκδικητικού πλαισίου πάνω στο οποίο κινείται ο ΑΣΔΑ για την οικιστική ανασυγκρότηση του όρους Αιγάλεω. Η σημερινή Ημερίδα κατέδειξε τέλος, την διάθεση των πολιτών για συμμετοχή και την αγωνία τους για ποιότητα ζωής και το περιβάλλον”.
Ολοκληρωμένο σχέδιο Δράσης για το Ποικίλο
Στην διάρκεια της Ημερίδας εξάλλου αναπτύχθηκε και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το Ποικίλο Όρος που εκπόνησε πρόσφατα ο ΑΣΔΑ με στόχο την πλήρη ανάδειξη και αξιοποίηση του βουνού.
Η εν λόγω πρόταση αυτή αναπτύσσεται σε δύο άξονες δράσης:
1. Την ολοκληρωμένη οικολογική ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους. Εδώ περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα έργα και οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την ανασύσταση του δασικού οικοσυστήματος. Επίσης, προβλέπονται ολοκληρωμένα έργα φυτεύσεων, κατασκευή εκτεταμένου δικτύου άρδευσης, έργα πυροπροστασίας και υποδομής, έργα διαχείρισης υπόγειων και επιφανειακών νερών για την εξασφάλιση συνεχούς άρδευσης των αναδασωμένων περιοχών, έργα βελτίωσης και εμπλουτισμού της χλωρίδας και της πανίδας και προμήθεια σύγχρονων συστημάτων και μέσων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των παρεμβάσεων αλλά και του βουνού γενικότερα.
2. Την απόδοση του Ποικίλου Όρους για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, αναψυχής και πολιτισμού. Περιλαμβάνονται όλα τα έργα που έχουν σαν στόχο να φέρουν τους κατοίκους σε επαφή με τον ορεινό όγκο μέσα από τη διευκόλυνση της επίσκεψης και τη δυνατότητα δραστηριοτήτων περιπάτου και δασικής αναψυχής, ήπιου αθλητισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εδώ εντάσσονται οι διαμορφώσεις νέων περιφερειακών πάρκων – εισόδων προς το βουνό, η εφαρμογή έργων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία, η διαμόρφωση διαδρόμων και σύνδεσης των έργων αναψυχής μεταξύ τους (περιαστικός πεζόδρομος, σημειακές παρεμβάσεις, μπάρες ελέγχου πρόσβασης), προγράμματα ενημέρωσης και προσανατολισμού των κατοίκων (ενημερωτικοί χάρτες και οδηγοί, κλπ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, η Αντινομάρχης Πολεοδομίας και ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ντίνα Μπέη, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά κ. Γιάννης Πεταμίδης, οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ζεφυρίου κ. Κων/νος Παπαχρήστος, δασολόγοι, γεωπόνοι, εκπρόσωποι οικολογικών φορέων της περιοχής, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές σχολείων που συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΑΣΔΑ. Σε κάποιους μάλιστα από αυτούς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα του ΑΣΔΑ για τη συλλογή ελαιοκάρπου στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, δόθηκαν φιάλες με το λάδι, που οι ίδιοι είχαν συλλέξει.
“Δέντρα με ονοματεπώνυμο”
Χθες, εξάλλου, μεταφέρθηκαν περί τους 500 μαθητές σχολείων της Δυτικής Αθήνας στη θέση “Παλαιά Πεδία Βολής” του όρους Αιγάλεω και σε χώρους που οι ίδιοι έχουν δενδροφυτεύσει, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΑΣΔΑ. Οι μαθητές πραγματοποίησαν συμβολικό καθαρισμό αλλά και φυτοκομικές εργασίες ( πότισμα, σκάλισμα κ.λ.π.. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε παιδί έχει φυτεύσει και “υιοθετήσει” το δικό του δέντρο, το οποίο μάλιστα φέρει και το ονοματεπώνυμο του σε ειδική καρτέλα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Β’ Αθηνών κ. Μαρία Δαμανάκη και κ. Κατερίνα Παπακώστα που υιοθέτησαν επίσης το δικό τους δέντρο.

© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.