Νέα

Όχι στη Λειτουργία Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Χώρο του Νοσοκομείου ΑττικόνΔιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης   Περιστέρι, 16/05/2011
Οργάνων Συνδέσμου   Αρ. πρωτ.: 1249
Τμήμα Γραμμ. Υποστήριξης Πρόεδρου    
    Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή
Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. κα. Τίνα Μπιρμπίλη
Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
     

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,

Πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ ότι μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι και η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι συζητείται η μεταφορά μέρους των λειτουργιών του ΟΚΑΝΑ σε χώρο του Αττικού Νοσοκομείου, όπισθεν του κεντρικού κτιρίου.

Θέλω με την επιστολή αυτή να σας επισημάνω τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι σκέψεις για τις πόλεις του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.
Γνωρίζετε ότι το Χαϊδάρι είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο από τη λειτουργία των δυο μεγάλων Ψυχιατρικών Ιδρυμάτων, ΨΝΑ και Δρομοκαϊτειο.

Η προσθήκη σε κοντινή απόσταση και του ΟΚΑΝΑ, θα διαμορφώσει συνθήκες ενός ιδιότυπου γκέτο στην πόλη.

Επιπλέον, ο χώρος του Αττικού Νοσοκομείου είναι ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη χρήση, λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τέσσερα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, και επίσης με δασική και αδόμητη περιοχή που είναι πρακτικά αδύνατον να φυλάσσεται επαρκώς. Άρα επαπειλούμεθα με τη δημιουργία ενός χώρου ανεξέλεγκτης διακίνησης ουσιών στις παρυφές του Αττικού Νοσοκομείου και των πόλεων του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου.

Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, με τις μεγάλες ελλείψεις σε κοινωφελείς χρήσεις και χώρους πρασίνου αλλά και το γνωστό αναπτυξιακό έλλειμμα που τη χαρακτηρίζει για δεκαετίες, περιμένει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για την άρση της υφιστάμενης αδικίας εις βάρος της, όχι την προσθήκη σ’ αυτήν και νέων οχλουσών λειτουργιών.

Δεν τοποθετούμαστε έτσι λόγω κάποιας ρατσιστικής στάσης προς τους χρήστες ουσιών. Αλλά εφόσον η κυβέρνηση εξετάζει την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας λόγω της μεγάλης υποβάθμισης του, δεν είναι λογικό και σωστό η λειτουργία αυτή να μεταφερθεί στην άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα υποβάθμισης με το ιστορικό κέντρο, δηλαδή τη Δυτική Αθήνα.

Υπάρχουν ήδη σήμερα συνοικίες της Δυτικής Αθήνας που αντιμετωπίζουν τον ίδιο εκρηκτικό συνδυασμό προβλημάτων (συσσώρευση μεταναστών, υψηλή τοπική ανεργία, υποβάθμιση κοινωνικών υποδομών) με το ιστορικό κέντρο. Αν μεταφέρουμε στην περιοχή μας κι άλλες επιβαρύνσεις, απλώς μεταφέρουμε την καρδιά του προβλήματος 4-5 χιλιόμετρα δυτικότερα. Τις ίδιες ακριβώς αντιρρήσεις είχαμε εκφράσει ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο ΑΣΔΑ και την άνοιξη του 2009, όταν συζητείτο η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο χώρο του Ψ.Ν.Α. και ευτυχώς είχαμε εισακουσθεί από την τότε κυβέρνηση.

Σας καλούμε λοιπόν να δώσετε την όποια λύση στο ζήτημα της μεταστέγασης του ΟΚΑΝΑ χωρίς να καταφύγετε στην παραδοσιακά «εύκολη λύση» της χωροθέτησής του στη Δυτική Αθήνα. Στην έκκληση μας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζουμε το σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, που αναμφίβολα έχουν δείξει πολλά χρόνια τώρα και καλή διάθεση και πνεύμα ανοχής προς μια συνολικά αρνητική κατάσταση στην περιοχή μας. Δεν είναι όμως με κανένα τρόπο σωστό να δοκιμάζουμε τα όρια της υπομονής αυτών των 800.000 πολιτών που δικαιούνται επιτέλους την ισότιμη αντιμετώπιση από την πολιτεία.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Α. Μποζίκας
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.