Νέα

Όχι στην Απαξίωση και Καταστροφή του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”Οι Δήμοι της Περιοχής και ο ΑΣΔΑ Παρεμβαίνουμε Με Άμεσες Ενέργειες για τη Σωτηρία του

 
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Αγαπητοί συμπολίτες,
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” βρίσκεται αντιμέτωπο με τον άμεσο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής του από την κεντρική εξουσία.
Αυτός ο πολύτιμος χώρος πρασίνου 1.150 στρεμμάτων αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας φύσης στην Αττική, με τρία οικοσυστήματα, το δάσος, τις λίμνες και τις καλλιέργειες. Η πλούσια πανίδα του περιλαμβάνει 177 είδη πουλιών και 3 είδη ψαριών.
Όμως η χλωρίδα και η πανίδα του Πάρκου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της έλλειψης νερού και της διακοπής ηλεκτροδότησης. Η στάθμη των λιμνών έχει μειωθεί σημαντικά και η ροή του νερού στο κανάλι που βρίσκεται στο Πάρκο, έχει σταματήσει. Η απειλούμενη καταστροφή του πρασίνου και των υδροβιότοπων θα είναι μη αναστρέψιμη και ανεπανόρθωτη.
Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν θα αφήσουμε 20 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών της Αυτοδιοίκησης να πάνε χαμένα λόγω της αδράνειας και αδιαφορίας κάποιων κυβερνητικών “αρμοδίων”.
Γι’ αυτό, από την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου και ο ΑΣΔΑ, πήραμε την υπόθεση της σωτηρίας του Πάρκου στα χέρια μας. Συνεργεία των Δήμων και του ΑΣΔΑ εγκαταστάθηκαν στο χώρο και ξεκίνησαν άμεσα όλες τις εργασίες ποτίσματος, συντήρησης των υποδομών και του πρασίνου και κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του Πάρκου.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά το αίτημα μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Είναι άλλωστε φανερό ότι αυτή είναι η μοναδική λύση που μπορεί να διασφαλίσει μόνιμα τη σωτηρία και τη συντήρηση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ
Ο Δήμαρχος Ιλίου
Ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού
Ανδρέας Α. Μποζίκας
Νίκος Ζενέτος
Νίκος Α. Σαράντης

     

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ίλιον, 23.08.2012

Δελτίο Τύπου

Η τοπική Αυτοδιοίκηση επεμβαίνει δυναμικά και αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”
Ο Α.Σ.Δ.Α. ο Δήμος Ιλίου και ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού αποφάσισαν επεμβαίνοντας δυναμικά, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους καταλαμβάνοντας το χώρο του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”, μια και η πολιτεία εδώ και χρόνια αδιαφορεί προκλητικά για την μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελείται σε ένα χώρο εξαιρετικής σημασίας για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.
Παρά τις έντονες και επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες προς το ΥΠΕΚΑ και τους αρμόδιους υπευθύνους για την εγκατάλειψη του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου 1.150 στρεμμάτων, τόσο του ΑΣΔΑ όσο και των Δημάρχων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καματερού, καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει ακόμα.
Με δεδομένο πλέον ότι η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο και η επικείμενη καταστροφή να είναι μη αναστρέψιμη, αποφασίστηκε η ανάληψη του πλήρους ελέγχου του “Πάρκου” από τους Δήμους, για να δοθεί επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Οι φορείς ζητούν να προχωρήσουν και οι τυπικές διαδικασίες, έτσι ώστε το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” να παραχωρηθεί οριστικά στην τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη διάσωσή του και να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα, όχι μόνο για την συντήρησή του αλλά και την αναβάθμισή του.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ
Ο Δήμαρχος Ιλίου
Ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού
Ανδρέας Α. Μποζίκας
Νίκος Ζενέτος
Νίκος Α. Σαράντης