Νέα για το Περιβάλλον

Υπερσύγχρονο Σύστημα Τηλεανίχνευσης Πυρκαγιών Εγκατέστησε ο Α.Σ.Δ.Α. στο Όρος Αιγάλεω-ΠοικίλοΑναβαθμίζονται οι υποδομές Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας

Υπερσύγχρονο Σύστημα Τηλεανίχνευσης δασικών πυρκαγιών εγκατέστησε ο Α.Σ.Δ.Α. σε συγκεκριμένες περιοχές του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου για την αποτελεσματική προστασία του βουνού κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Το Σύστημα που έχει εγκατασταθεί δοκιμαστικά προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες, αποτελείται από μια κάμερα-αισθητήρα και την Μονάδα Επεξεργασίας Δεδομένων που τοποθετήθηκαν στο Δήμο Ασπροπύργου καθώς και Κέντρο Ελέγχου το οποίο λειτουργεί στον Α.Σ.Δ.Α.
Για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του υπερσύγχρονου αυτού Συστήματος πυρανίχνευσης ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχο Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρο Μίχο η Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς κα Ν. Μπέη και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Μελετίου οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελέγχου του Συστήματος στον Α.Σ.Δ.Α. την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. επεσήμανε την σημαντική συμβολή του Συστήματος στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας και τόνισε με έμφαση ότι ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της πυρανίχνευσης. “Είναι ένα δείγμα του τι πραγματικά μπορούμε να καταφέρουμε χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, πόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να οργανώσουμε την προστασία του Ποικίλου Όρους και του Όρους Αιγάλεω από τις συνέπειες καταστροφικών πυρκαγιών”, συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.
Παρουσιάζοντας τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του Συστήματος Τηλεανίχνευσης, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μ. Παντελάκης διευκρίνισε ότι η ανίχνευση και η ακριβής θέση της πυρκαγιάς γίνεται σε ψηφιακό χάρτη με τη συνδρομή καμερών που λειτουργούν ως αισθητήρες μακράς εμβέλειας και είναι τοποθετημένες σε επιλεγμένα στρατηγικά σημεία που επιτρέπουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οπτική κάλυψη της ελεγχόμενης περιοχής ενώ η αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέγονται για τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων, πραγματοποιείται από το ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου στον Α.Σ.Δ.Α.
Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου Συστήματος περιλαμβάνονται ο έγκαιρος και ακριβής γεωγραφικός εντοπισμός των δασικών πυρκαγιών για την άμεση καταστολή και τον δραστικό περιορισμό των συνεπειών τους, η ελαχιστοποίηση του παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, η αποτελεσματικότερη οργάνωση της πυρασφάλειας του βουνού και η ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.