Νέα

Π. Μπιτούνης: Να Σταματήσουμε να Θρηνούμε Ανθρώπινες Ζωές στη Θανατηφόρα Στροφή του Διομήδειου Κήπου!Άμεση διάνοιξη της Ιεράς Οδού ζητά ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, αναφερόμενος στην επικίνδυνη στροφή της Ιεράς Οδού, στο ύψος του Διομήδειου Κήπου, στο Χαϊδάρι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος του Διομήδειου Κήπου, στο Χαϊδάρι, υπάρχει μια πολύ απότομη και για τούτο εξαιρετικά επικίνδυνη και θανατηφόρα στροφή ή οποία “ευθύνεται” για τα σχεδόν καθημερινά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στο σημείο εκείνο. Πρόκειται για μια στροφή σε σχήμα σλάλομ, που προσιδιάζει περισσότερο με πίστα ορειβατικού κέντρου παρά με σύγχρονο και ασφαλή λεωφορειόδρομο.Δεν είναι δυνατόν, σε μια κεντρική αρτηρία όπως αυτή της Ιεράς Οδού, να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε, με μια δυσνόητη μακαριότητα, αυτήν την κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα απολογιστικά στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν πως στο συγκεκριμένο σημείο έχουμε σχεδόν κάθε μέρα ένα ατύχημα και σχεδόν κάθε δύο μήνες έναν νεκρό! Ο Α.Σ.Δ.Α. και εγώ προσωπικά έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια το πρόβλημα, υποδεικνύοντας την μοναδική εφαρμόσιμη, ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση που δεν είναι άλλη από το να περάσει η Ιερά Οδός μέσα από τμήμα του Διομήδειου Κήπου.Είναι προφανές πως επειδή ο Διομήδειος Κήπος ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καμία πρωτοβουλία για την διάνοιξη του δρόμου μέσω του Κήπου δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς τη συναίνεση του ίδιου του Πανεπιστημίου.

Δυστυχώς, παρά της επανειλημμένες προσπάθειες του Α.Σ.Δ.Α. προς την πλευρά του Πανεπιστημίου της Αθήνας και τη σχετική αλληλογραφία με τον Πρύτανη κ. Γ. Μπαμπινιώτη, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.Οι επικλήσεις του Πανεπιστήμιου της Αθήνας περί “οικολογικής καταστροφής του Διομήδειου Κήπου”, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την άρνησή του, η οποία σε τελική ανάλυση αποβαίνει σε βάρος των ανθρώπινων ζωών.Κατανοούμε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Πανεπιστημίου αλλά είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι ο Α.Σ.Δ.Α. έχει προτείνει να προχωρήσουμε σε σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν την εκτέλεση του έργου, έτσι ώστε αφενός μεν να ελαχιστοποιήσουμε, έως και να εκμηδενίσουμε, τις όποιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του Διομήδειου Κήπου και αφετέρου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα από τα καθημερινά δυστυχήματα.Μετά από όλα αυτά, οι διαδοχικές αρνήσεις του Πανεπιστημίου της Αθήνας φαντάζουν πλέον μόνον ως “προφάσεις εν αμαρτίας”, στις οποίες ο Α.Σ.Δ.Α. και η Αυτοδιοίκηση της περιοχής δεν μπορούν να συνεργήσουν διότι τα αποθέματα της υπομονής μας έχουν προ πολλού εξαντληθεί.Καλούμε για μια ακόμα φορά το Πανεπιστήμιο της Αθήνας να επανεξετάσει τη στάση του. Επιτέλους, ο Α.Σ.Δ.Α. στα 15 χρόνια ζωής και δράσης του έχει έμπρακτα αποδείξει πως δεν φείδεται περιβαλλοντικών ευαισθησιών.

Καλούμε τέλος τα συναρμόδια Υπουργεία Δημόσιας Τάξεως και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δρομολογήσουν την διάνοιξη της Ιεράς Οδού δια μέσω του Διομήδειου Κήπου.Σε διαφορετική περίπτωση ο Α.Σ.Δ.Α. και η Αυτοδιοίκηση της περιοχής θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, γιατί για εμάς η προστασία του περιβάλλοντος είναι αξία ισότιμη και εξίσου ισχυρή με την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.
“Λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα άνοιξαν ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας.Σε μια προσπάθεια να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά όλων των Φορέων και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στους πληγέντες συνανθρώπους μας στη Νοτιοανατολική Ασία, με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και όλων των Δημάρχων της περιοχής, ανοίχτηκε ήδη λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό: 169/480021-48, στο όνομα : “Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας”.Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης και οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Αγ. Αναργύρων Κ. Τρίγκας, Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος, Ζεφυρίου Κ. Παπαχρήστος, Ιλίου Β. Κουκουβίνος, Καματερού Ν. Στενός, Κορυδαλλού Σ. Χρήστου, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Πετρούπολης Σ. Βλάχος και Χαϊδαρίου Κ. Ντηνιακός, το σύνολο του χρηματικού ποσού που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στην UNICEF που με το κύρος της διασφαλίζει ότι θα φθάσει στον προορισμό του για να βοηθήσει εκείνους που υποφέρουν περισσότερο: τα μικρά παιδιά.Ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι επισημαίνουν πως “σ’ αυτό το λογαριασμό μπορούμε όλοι να καταθέσουμε ένα μικρό απόθεμα από τη ψυχή μας, γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε την υφήλιο, όταν οι νεκροί είναι τουλάχιστον 220.000, εκ των οποίων 70.000 παιδιά και όταν μόνο τα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας ανέρχονται σε 1.500.000.
Η ανταπόκριση όλων μας σ’ αυτήν την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας δίνει στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας την ευκαιρία να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική καμπάνια στην Ελλάδα και τον κόσμο.Οι συνέπειες μιας ανυπολόγιστης ανθρώπινης και οικολογικής καταστροφής δεν αγγίζουν μόνο τον λεγόμενο “τρίτο” κόσμο αλλά και όλους εμάς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες ευθύνες των “πλούσιων και “ισχυρών” της γης καθώς και την ανάγκη δικαιότερης κατανομής του παγκόσμιου παραγόμενου πλούτου”. Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μπιτούνης και οι Δήμαρχοι της περιοχής, καλούν τους πολίτες να αφήσουν πίσω τους συμπεριφορές παθητικού τηλε-θεατή των εξελίξεων, να συμμετέχουν ενεργά σε μια τεράστια προσπάθεια αλληλεγγύης στους πληγέντες συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα τα παιδιά, να επιλέξουν συνειδητά την ανθρωπιά, κάνοντάς την στάση ζωής. “Ο Α.Σ.Δ.Α. και όλοι οι Δήμοι πήραν την πρωτοβουλία. Οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις, τα Σωματεία, τα Κόμματα, ΟΛΟΙ οι πολίτες παίρνουν τη σκυτάλη”, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.