Νέα

Προγραμμματική Σύμβαση Ποικίλου Ορους Δυτικής ΑθήναςΟ Υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Παναγιώτης Μπιτούνης υπέγραψαν σήμερα Προγραμματική Σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο ΑΣΔΑ αναλαμβάνει την διαχείριση του Ποικίλου Ορους και του όρους Αιγάλεω στην περιοχή ευθύνης του.
Ο ορεινός αυτός όγκος, υψίστης σημασίας για την Δυτική Αθήνα αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο έχουν υποστεί εκτεταμένη οικολογική καταστροφή στο πέρασμα του χρόνου.
Μέχρι χθές ο ρόλος του βουνού αυτού εξαντλήθηκε στην αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού του πλούτου και των περιφερειακών εκτάσεων του. Σήμερα το αιτούμενο είναι να ενταχθεί στην ζωή της πόλης και κατεπέκτασιν των πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής αναγνωρίζοντας, αναβαθμίζοντας και προστατεύοντας τον δασικό του χαρακτήρα.
Ο ΑΣΔΑ είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος μέχρι σήμερα με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσε να εξαλείψει την εικόνα της γύμνιας και της εγκατάλειψης που παρουσίαζε το βουνό στο παρελθόν. Εχοντας προτάξει από την ίδρυση του τη σωτηρία και την ανάδειξη των ορεινών όγκων και μακριά από κάθε προχειρότητα και ερασιτεχνισμό εκπόνησε σειρά μελετών που υπέδειξαν τους επιστημονικούς τρόπους δράσης.
Ο Σύνδεσμος μετά και τη σημερινή υπογραφή πρόκειται να συνεχίσει τις συντονισμένες αυτες προσπάθεις οι οποίες κινούνται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Την αναδάσωση, την δημιουργία υποδομής για άμεση καταστολή των πυρκαγιών και την δημιουργία εγκαταστάσεων δασικής μικροαναψυχής.
Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ο κ. Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών του Λεκανοπεδίου Αττικής, πρόγραμμα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων από την τελική επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυτάλλεια. Η αξιοποίηση των υδάτων θα κατευθυνθεί σε πρώτη πιλοτική εφαρμογή για την αναδάσωση του Αιγάλεων και Ποικίλου Ορους. Ο προυπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε 15 δισ. Δρχ. και θα καλυφθεί από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, στην ομιλία του αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δράσης του Συνδέσμου ανάμεσα στα άλλα τόνισε και τα εξής: « Πρόσφατα, σε συνεργασία με του Δήμους του Πειραιά και την ΑΝΔΗΠ, μελετήσαμε ένα «Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στο Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω για την ποιότητα ζωής», με στόχο την εξεύρεση πόρων από το Γ ΚΠΣ.
Για την περιβαλλοντική επέμβαση Ηδη οι πρώτες μελέτες αναδάσωσης είναι έτοιμες, και περιμένουμε το πράσινο φως από το Υπουργείο Γεωργίας για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Για τη δασική μικροαναψυχή Προτείνουμε τη δημιουργία στο πράσινο ζωνών μικροαναψυχής σε επιλεγμένα σημεία.
Για την αντιπυρική προστασία, ενδεικτικά:
 • Κατασκευή δικτύου αγωγών με 40 κρουνούς
 • Κατασκευή τεσσάρων (4) δεξαμενών 1000 κμ
 • Ενα κεντρικό Πυροφυλάκειο και τέσσερα παρατηρητήρια
 • Πόλοι αναψυχής Υλοποιούνται ήδη από τον ΑΣΔΑ μία σειρά μελέτες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω. Αυτές αφορούν, ανάμεσα στα άλλα :
 • Διαμόρφωση Λατομείου Πέτρας και Παλαιού Καμινίου
 • Διαμόρφωση Πάρκου Αγίου Δημητρίου
 • Διαμόρφωση χώρων «Σκοπευτηρίου»
 • Διαμόρφωση πάρκου Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
 • Πάρκο στα παλαιά Πεδία Βολής (αν ξεμπλοκάρουμε βέβαια από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας)
 • Πάρκο Καραϊσκάκη
 • Πάρκο Αγίας Τριάδας
 • Δρόμος Περιπάτου, Ελαφράς Αθλησης και Ποδηλάτου κατά μήκος του βουνού
 • Διαμόρφωση Λατομείου «Χαμηλοθώρη»
 • Διαμόρφωση Λατομείου «Μαλατέστα»
 • Διαμόρφωση Λατομείου «Αναγνωστάκη»
 • Αν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια τότε υπάρχει η δυνατότητα δημοπράτησης των παραπάνω έργων μέσα στο 2000.
  Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για μας. Μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας για την προστασία και ανάδειξη του Ποικίλου Ορους – Ορους Αιγάλεω, μετά από δεκάδες μηνύσεις και καταγγελίες από διάφορα συμφέροντα, η πολιτεία έρχεται να αναγνωρίσει το ρόλο που παίξαμε, το ρόλο που μπορεί να παιξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προστασία και ανάδειξη των περιαστικών ορεινών όγκων και δασών. Η υπογραφή σήμερα της προγραμματικής σύμβασής ανάμεσα στον ΑΣΔΑ και το Υπουργειό Γεωργίας αποτελεί δικαίωση του δύσκολου έργου μας, αλλά και δικαίωση των προσπαθειών του Υπουργού Γεωργίας κ. Ανωμερίτη για μιά καλύτερη ζωή.»
  Το πρασίνισμα του Ποικίλου Ορους θα βοηθήσει στο πρασίνισμα της Δυτικής Αθήνας.
  Στην υπογραφή παρέστησαν οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των εννέα δήμων- μελών του Συνδέσμου: Αγίας Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης, και Χαιδαρίου.
  © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.