Νέα

Πρεμιέρα για το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής ΑθήναςΓιορτή Πολιτισμού για ένα δεκαήμερο, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Άνοιξε χθες το βράδυ, τις πύλες του το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας που διοργανώνεται από τον Α.Σ.Δ.Α. σε συνεργασία με τους 10 Δήμους της Δυτικής Αθήνας, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Μια πραγματική γιορτή Πολιτισμού, ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, άνοιξε χθες τις πύλες του για το κοινό, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, εικόνων, ήχων και συναισθημάτων.
Η εντυπωσιακή και συνάμα λιτή τελετή των εγκαινίων του 1ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας ξεκίνησε με συναυλία του Δημοτικού Ωδείου της Αγίας Βαρβάρας που παρουσίασε ένα αφιέρωμα στα έργα του Μίκυ Θεοδωράκη “Άξιον εστί” και “Γειτονιά των αγγέλων”.
Μιλώντας μπροστά σε περίπου 2.500 πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ανθρώπους από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, εκπροσώπους μαζικών φορέων, ενώσεων και συλλόγων, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ “μεγάλη γιορτή πολιτισμού” για την Δυτική Αθήνα και είπε ότι αυτό αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί μέσα από την καθιέρωση τέτοιων πρωτόγνωρων πολιτιστικών θεσμών, διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια νέα σχέση των πολιτών της Δυτικής Αθήνας με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μπιτούνης, χαρακτήρισε την επένδυση στον πολιτισμό αναγκαιότητα, μια επένδυση στον άνθρωπο, τον ευαίσθητο, ανήσυχο και ενεργό πολίτη, ώστε να διατηρείται άσβεστη η φλόγα της δικής του συμμετοχής που αναζωογονεί, όπως τόνισε, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και τη Δημοκρατία.
Είπε ακόμα πως στον πυρήνα της σκέψης του Α.Σ.Δ.Α, βρίσκονται οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ο κόσμος του μόχθου και της δημιουργίας, στον οποίο πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσει την τέχνη και τον πολιτισμό, να συμφιλιωθεί με μια νέα αισθητική.
Αναφερόμενος στην ανταπόκριση που βρίσκει το κάλεσμα του Α.Σ.Δ.Α., ο κ. Μπιτούνης ανέφερε ενδεικτικά την αύξηση των καλλιτεχνικών συμμετοχών από 70 το 2000 στην 1η, σε 202 συμμετοχές στην 4η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αθήνας που λειτουργεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Ο κ. Μπιτούνης πρόσθεσε ότι στα σχέδια του Α.Σ.Δ.Α. είναι η επέκταση του 2ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας, στους τομείς του Θεάτρου και του Χορού, ενώ συμπλήρωσε τέλος ότι η λειτουργία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που ο Α.Σ.Δ.Α. δημιουργεί ήδη σε συνεργασία με την Νομαρχία Αθηνών και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μπορεί να συμβάλει στην έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών για δράσεις, πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά προγράμματα που συνδέονται με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αγίου Βασιλείου), θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτουργούν η 4η Διαδημοτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και η 2η Έκθεση Παιδικής Τέχνης και Δημοτικών Εικαστικών Εργαστηρίων, ενώ καθημερινά δίνονται συναυλίες από σχήματα των Δημοτικών Ωδείων που συμμετέχουν στην 1η Μουσική Συνάντηση Δημοτικών Ωδείων και Χορωδιών. Παράλληλα, την Κυριακή 22 Μαΐου θα απονεμηθούν τα βραβεία του 3ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης – Διηγήματος και θα προβληθούν οι ταινίες που συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας μικρού μήκους που διοργάνωσε ο Α.Σ.Δ.Α. με θέμα : “Περιβάλλον και Ποικίλο Όρος”.
Στα εγκαίνια του 1ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Τεχνών Δυτικής Αθήνας, χαιρετισμούς απηύθυναν, εκ μέρους του Δημάρχου Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θ. Αρβανίτης, και από το Γραφείο Πολιτισμού του Α.Σ.Δ.Α, ο κ. Γ. Γερολυμάτος ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων : ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, οι Βουλευτές Β΄ Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Κ. Γείτονας, Π. Ευθυμίου, Μ. Παπαϊωάννου, Ν. Κατσέλη, Μ. Αποστολάκη και Α. Κακλαμάνης, οι Δήμαρχοι : Αγίας Βαρβάρας κ. Λ. Μίχος, Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλος, Χαϊδαρίου κ. Κ. Ντηνιακός και Ιλίου κ. Β. Κουκουβίνος, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Περιστερίου κ. Θ. Τζούμας, και Αγ.Βαρβάρας κ. Α. Κιυντούρης, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου κ.κ. Π. Λύκος και Β. Λώλος, Αγίας Βαρβάρας κ.κ. Γ. Καπλάνης και Μ. Γιάγκας, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος και Αιγάλεω κ. Γ. Γκίκας, οι πρώην Δήμαρχοι Χαϊδαρίου κ. Κ. Σπηλιόπουλος, Περιστερίου κ. Θ. Δημητρακόπουλος, Αιγάλεω κ. Π. Σπηλιόπουλος και Αχαρνών κ. Μουστακάτος ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μ. Πετρόπουλος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Αθήνας κα Δ. Αντωνάκου και Πειραιά κ. Δ. Μαρωνίτης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Περιστερίου “Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας” κ. Κ. Λαλένης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Περιστερίου κ. Σ. Αβραμίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Περιστερίου κ.κ. Μ. Δούναβης και Γ. Κούβαρης και Αιγάλεω κ. Μ.Τσιμρόγλου, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Β6 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Β. Κούφης καθώς και αντιπροσωπεία του τμήματος πολιτισμού της Νοτιοδυτικής Αχτίδας του Κ.Κ.Ε.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.