Νέα

Παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (Σ.Ο.Α.Π) Δυτικής Αθήνας στο Δημαρχείο ΠεριστερίουΤην παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (Σ.Ο.Α.Π) Δυτικής Αθήνας έκανε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, Ανδρέας Μποζίκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς και η Δυτική Αθήνα θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Σ.Ο.Α.Π. και αυτό γιατί ο ΑΣΔΑ εκπόνησε ολοκληρωμένη πρόταση που υποβλήθηκε εν όψει του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Μεμονωμένοι Δήμοι δε θα μπορέσουν να ενταχθούν εξαιτίας της φύσης και της δομής του Σ.Ο.Α.Π.
«Αν δεν υπήρχε ο ΑΣΔΑ θα έπρεπε τώρα να τον φτιάξουμε» σημείωσε με έμφαση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Μποζίκας.
Παρουσία του Αντιπερειφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρου Τζόκα και απευθυνόμενος σε Δημάρχους, αρμόδιους Αντιδημάρχους και τεχνικούς υπαλλήλους των 8 Δήμων της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ υπογράμμισε:
«Αν σκεφτούμε από τη μια τη χρονική συγκυρία μέσα στην οποία κινούμαστε και από την άλλη το μέγεθος και τις δυνατότητες που ανοίγονται, μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι το ΣΟΑΠ αντιπροσωπεύει τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της εποχής μας για τη Δυτική Αθήνα. Ζητήσαμε τη σημερινή σας παρουσία και επιδιώκουμε την όσο γίνεται πληρέστερη ενημέρωση σας, γιατί από ένα σημείο και πέρα, τον τελικό αποφασιστικό λόγο θα τον έχουν οι Δήμοι. Ο Σύνδεσμος, με τη συμμετοχή σας, θα καταρτίσει το πλαίσιο των έργων και των παρεμβάσεων που θέλετε να υλοποιηθούν στους Δήμους σας.
Γνωρίζω ότι κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη, να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως σε παρεμβάσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο και προφανώς όχι σε έργα βιτρίνας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα κ. Σπύρος Τζόκας, τόνισε ότι το Σ.Ο.Α.Π. είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων της Δυτικής Αθήνας. Στην κατεύθυνση αυτή η νέα περιφερειακή αρχή θα λειτουργήσει υπέρ της συνεργασίας του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης .
Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας στην παρέμβασή του, τόνισε 4 αναγκαία σημεία για την επιτυχία του σχεδιασμού:
1) Προτεραιότητα στην κοινωνική και εδαφική συνοχή
2) Γρήγορος και απλός μηχανισμός κατάρτισης, υλοποίησης και ελέγχου από Δήμους , Α.Σ.Δ.Α., Περιφέρεια
3) Κωδικοποίηση και κοινωνική διαβούλευση
4) Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Οικονόμου και επιστημονικός συνεργάτης του Α.Σ.Δ.Α. παρουσίασε τη στρατηγική και τους άξονες του Σ.Ο.Α.Π., τονίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Α.Σ.Δ.Α. Μόσχος Διαμαντόπουλος είπε ότι το Σ.Ο.Α.Π. αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συλλογικής στρατηγικής που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από τον Α.Σ.Δ.Α., ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που περιλαμβάνει επίσης το ΣΒΑΚ και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Αθήνας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε διαβούλευση στους Δήμους.

© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.