Νέα για το Περιβάλλον

Πανέτοιμος ο Α.Σ.Δ.Α. για την Αντιμετώπιση των ΠυρκαγιώνΠοια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του Ποικίλου Όρους

Πανέτοιμος είναι και φέτος ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας για την αποτελεσματική προστασία του Ποικίλου Όρους από την εκδήλωση πυρκαγιών. Σε συνεργασία με το σύνολο των Δήμων της Δυτικής Αθήνας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται συζητήθηκε πρόσφατα και συνδιαμορφώθηκε στο πλαίσιο ειδικής Σύσκεψης που διοργανώθηκε με ευθύνη του Α.Σ.Δ.Α. και τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της περιοχής, καθώς και εκπροσώπων από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.)
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος τονίζει ότι: «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τίθεται σε εφαρμογή, σε συνεργασία με τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου. Και αυτό δεν γίνεται «στο πόδι», αλλά μεθοδικά, έγκαιρα και πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση του επιπέδου Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωση και την έκταση τέτοιων φαινομένων στο οικοσύστημα ενός βουνού που αποκτά πλέον τεράστια σημασία σε ένα περιβάλλον κλιματικών αλλαγών που ασφαλώς επηρεάζουν όλες τις περιοχές, σε όλο τον κόσμο, δίχως να αναγνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα».
Στα μέτρα που έχει λάβει ήδη ο Α.Σ.Δ.Α. περιλαμβάνονται:
Μέτρα πρόληψης
 • Καλλιεργητικές φροντίδες και καθαρισμός ευαίσθητων δασικών περιοχών με σκοπό την πρόληψη κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο με την υλοποίηση έργου με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.
 • Αποψιλώσεις του περιαστικού πρασίνου του ορεινού όγκου πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για τη δημιουργία ζωνών αντιπυρικής προστασίας.
 • Υποδομές Πυροπροστασίας
 • Εγκατάσταση επτά νέων υπερυψωμένων υδατοδεξαμενών, συμβατών με τα πυροσβεστικά οχήματα, σε επίκαιρες θέσεις του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου.
 • Συντήρηση και επισκευή αντλιοστασίου και συστήματος πυρόσβεσης στο «Πάνθεον» στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας καθώς και του αντλιοστασίου και του δικτύου πλήρωσης δεξαμενών στο Λατομείο Γρηγορίου.
 • Εγκατάσταση συστήματος ασύρματης επικοινωνίας του ΑΣΔΑ, των Δήμων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής και λειτουργία στον ΑΣΔΑ συσκευής ασύρματης επικοινωνίας με το δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον αποτελεσματικό συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 • Εγκατάσταση έξη νέων μπαρών ελέγχου της εισόδου οχημάτων στο δασικό οδικό δίκτυο του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου.
 • Συντήρηση και τοπικές επισκευές των δασικών δρόμων στην περιοχή του Ποικίλου Όρους.
 • Εξοπλισμός Πυροπροστασίας.
 • Ο ΑΣΔΑ σήμερα διαθέτει μία Υδροφόρα, ένα Πολυμηχάνημα, ένα JCB, ένα Φορτηγό Όχημα, τρία Οχήματα 4χ4 και ένα πυροσβεστικό Συγκρότημα.
 • Ο ΑΣΔΑ για τις ανάγκες της πυρασφάλειας έχει αναβαθμίσει, τόσο τα δικά του οχήματα όσο και τις υδροφόρες των δήμων μελών του, ώστε να είναι συμβατά με τα οχήματα και τις δεξαμενές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 • Ο ΑΣΔΑ και φέτος θα μισθώσει σύστημα Τηλεανίχνευσης Πυρκαγιών με σκοπό την προετοιμασία γαι την εγκατάσταση πλήρους συστήματος στην περιοχή του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο εξοπλισμός του αποτελείται από αισθητήρες ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και σύστημα επικοινωνίας με το κέντρο ελέγχου που είναι εγκατεστημένο στον ΑΣΔΑ και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το Σύστημα Τηλεανίχνευσης Πυρκαγιών εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στον ΑΣΔΑ την αντιπυρική περίοδο του 2008 σε πιλοτική εφαρμογή.
 • Έχουν σχεδιαστεί για φέτος σημεία φύλαξης για την τοποθέτηση των εποχιακών δασοφυλάκων σε βάρδιες, χορηγώντας τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (μπλούζες, καπέλα και ισοθερμικές θήκες νερού).
 • Έχουν σχεδιαστεί περιπολίες με τα οχήματα 4χ4 που διαθέτει ο ΑΣΔΑ σε βάρδιες και σε επιλεγμένους τομείς, για την αποτελεσματική επιτήρηση του βουνού και την άμεση επέμβαση εάν εκδηλωθεί εστία πυρκαγιάς.
 • Τέλος έχει δημιουργηθεί και επικαιροποιείται τακτικά αναλυτικός χάρτης υποδομών αντιπυρικής προστασίας που περιλαμβάνει :
  α. Τις θέσεις φυτοτεχνικών εργασιών
  β. Τις θέσεις πυροφυλακίων
  γ. Τις θέσεις υδροληψίας (γεωτρήσεις, κρουνοί, δεξαμενές)
  δ. Το κύριο δασικό οδικό δίκτυο.
 • Η προστασία του βουνού είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση και των κατοίκων που πρέπει να μεριμνούν και να προφυλάσσουν τα δάση, να ειδοποιούν τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους σε περίπτωση ανάγκης.
  Υπάρχει συνεργασία με φορείς και εθελοντές ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΔΑ το «Παρατηρητήριο για το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο», όπου καθένας μπορεί να καταγράφει απόψεις – παρατηρήσεις – υποδείξεις για όσα αφορούν το βουνό μας.
  © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.