Νέα για το Περιβάλλον

Ο Α.Σ.Δ.Α. Συντονίζει την Πολιτική Προστασία της Δυτικής ΑθήναςΣημαντικές αποφάσεις και ουσιαστικά συμπεράσματα και στην ανοικτή σύσκεψη του Α.Σ.Δ.Α. για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας

Σε συντονιστή της πολιτικής προστασίας ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας αναδεικνύεται ο Α.Σ.Δ.Α. με τις προτάσεις, τις θέσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση της ανοικτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Α.Σ.Δ.Α., στις 27-11-2007, στο Καματερό, με αντικείμενο τα ρέματα και την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας.
Τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της υπεύθυνης και μεθοδικής δουλειάς που πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες και το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Συνδέσμου, εξήρε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος, τονίζοντας ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του Α.Σ.Δ.Α. για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας είναι αποτέλεσμα της καταγραφής, αποτύπωσης και επιστημονικής επεξεργασίας των διαθέσιμων στοιχείων. Ο κ. Μίχος πρόσθεσε ότι: «όλοι πλέον αναγνωρίζουν και προσβλέπουν στο συντονιστικό ρόλο του Α.Σ.Δ.Α. στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έτσι όπως αυτός ο ρόλος κατοχυρώθηκε με την άμεση και αποτελεσματική του παρέμβαση στην κατάσβεση πυρκαγιών στο Ποικίλο Όρος, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού».
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. τόνισε με έμφαση την ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αθήνα, έκανε ειδική αναφορά στις περιπτώσεις της Εσχατιάς, του Κηφισού και του Χαϊδαρορέματος και απευθυνόμενος προς τον Γ.Γ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ε. Μπαλτά ξεκαθάρισε ότι: «ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της περιοχής δεν εκλιπαρούν αλλά διεκδικούν και κατακτούν όσα η Δυτική Αθήνα δικαιούται».
Στην αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Δυτικής Αθήνας αναφέρθηκε στη δική του εισήγηση ο Δντης Τεχνικών Υπηρεσιών του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μ. Παντελάκης, ο οποίος συνέδεσε αυτή την αναβάθμιση με την αξιοποίηση ενός συστήματος ασύρματης επικοινωνίας και ελέγχου του Α.Σ.Δ.Α. που βρίσκεται ήδη σε φάση δημοπράτησης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας που διασυνδέει τον Α.Σ.Δ.Α. με το σύνολο των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων (οχήματα και έμψυχο δυναμικό) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Δντης Τεχνικών Υπηρεσιών του Α.Σ.Δ.Α. αναφέρθηκε ακόμη στην εξαιρετική σημασία της καταγραφής και ανάδειξης των προβληματικών και ευάλωτων σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχών της Δυτικής Αθήνας και επεσήμανε πως παρά την ασάφεια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που χρήζει άμεσων διευκρινίσεων, ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της περιοχής οφείλουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από αυτό.
Η ανοικτή σύσκεψη που διοργάνωσε ο Α.Σ.Δ.Α. κατέληξε σε ουσιαστικά συμπεράσματα και σημαντικές αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα:
 • Αποφασίστηκε η δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Γεωγραφικών Δεδομένων (GIS), προσιτής σε κάθε ενδιαφερόμενο, με την αξιοποίηση του Κόμβου INTERNET και του ασύρματου δικτύου που διαθέτει ο Α.Σ.Δ.Α. για την υποστήριξη της καταγραφής, ιεράρχησης και επικαιροποίησης των προβληματικών περιοχών αλλά και του σχεδιασμού ολοκληρωμένων, ρεαλιστικών λύσεων.
 • Τονίστηκε η σημασία της διευθέτησης των ρεμάτων, της άμεσης επέμβασης στις προβληματικές περιοχές και της επέκτασης του δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων υδάτων.
 • Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης με ευθύνη του Α.Σ.Δ.Α. ενός σχεδίου επίλυσης των προβλημάτων με μετρήσιμο κόστος συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης που όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν.
 • Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προχωρήσει ο Α.Σ.Δ.Α. στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αλλά και τη Νομαρχία Αθηνών, με την υπογραφή σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.
 • Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αναγκαίες επεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν στο Ποικίλο Όρος, με προτεραιότητα στην κατασκευή υδατοδεξαμενών, την οριοθέτηση των ρεμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή του βουνού, την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων καθώς και έργων ανάσχεσης της ροής των ομβρίων υδάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
 • Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά εκπροσώπησε στην ανοικτή σύσκεψη του Α.Σ.Δ.Α. ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ε. Μπαλτάς ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα διευθέτησης και καθαρισμού των ρεμάτων της Δυτικής Αθήνας, σημείωσε πως η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων και μελετών είναι πάντοτε ζήτημα προτεραιοτήτων που σχετίζεται και με τις οικονομικές δυνατότητες του Κρατικού Προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι προχωρούν με γοργό ρυθμό οι διαδικασίες για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, συνολικού κόστους 110 εκ. € με πόρους προερχόμενους από το Δ΄Κ.Π.Σ.
  Μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους ο Δντης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πληροφορικής του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μ. Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι η πραγματοποίηση της ανοικτής σύσκεψης για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ανοικτών διαδικασιών διαλόγου και διαβούλευσης, όπως λ.χ. η ανοικτή σύσκεψη για το Ποικίλο Όρος που προηγήθηκε αλλά και οι ημερίδες, τόσο για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», όσο και για τις προτάσεις ανάπλασης των υποβαθμισμένων περιοχών της Δυτικής Αθήνας που ήδη προετοιμάζονται.
  Εισηγήσεις-παρεμβάσεις στην ημερίδα για τα ρέματα και την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας έκαναν επίσης οι Δήμαρχοι Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος, και Ζεφυρίου κα Φ. Γιαννοπούλου, η Αντινομάρχης Αθήνας κα. Χ. Κεφαλίδου, η Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός κ. Σ. Χωματά από την Τεχνική Υπηρεσία του Α.Σ.Δ.Α., ο Τεχνολόγος Δασοπόνος κ. Ν. Σπηλιόπουλος από το Τμήμα Πρασίνου του Α.Σ.Δ.Α., η Δντρια της Διεύθυνσης Δ10 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κα. Α. Τσιρούλη, καθώς και οι μελετητές-συνεργάτες του Α.Σ.Δ.Α. κ.κ. Γ. Βλαχόπουλος και Μ. Λιονής.
  Παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Θ. Αρβανίτης, ο Γ.Γ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, το μέλος της Ε.Ε. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Φ. Μαρκόπουλος, ο κ. Π. Δημητρίου από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο Δκτης του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθήνας κ. Π. Κούτρης, ο Γ.Γ. του Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Μ. Κυριακίδης, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α., Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι κοινωνικών Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.
  © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.