Νέα

Οι 10 Μεγάλοι Στόχοι για τη Δυτική Αθήνα του ΑύριοΣτη συνέντευξη Τύπου προς τον τοπικό τύπο, που παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας ( ΑΣΔΑ) κ. Παναγιώτης Μπιτούνης με θέμα: "Οι 10 Μεγάλοι Στόχοι για τη Δυτική Αθήνα του Αύριο", διατυπώθηκε η απαίτηση των δήμων της Δυτικής Αθήνας για την χρηματοδότηση μέσω του 3ου ΚΠΣ των αναγκαίων έργων που πρέπει να υλοποιηθούν στην Δυτική Αθήνα μέχρι το 2006, ώστε η περιοχή να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας ότι ο ΑΣΔΑ και οι δήμοι της περιοχής έχουν διατυπώσει σθεναρά και επίμονα αυτές τις απαιτήσεις προς κάθε αρμόδιο. Έχουν επισημάνει ότι τo Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι η τελευταία ευκαιρία για τους δήμους της περιοχής μας. Πως πρόκειται για μια μοναδική δυνατότητα που θα επιτρέψει στη Δυτική Αθήνα να πάρει επιτέλους το μερίδιο που της αναλογεί ώστε να κατορθώσει να ξεφύγει από την υποβάθμιση και να κλείσει την ψαλίδα που τη χωρίζει από τις άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Η Δυτική Αθήνα, για τελευταία φορά, υποδεικνύει της πληγές της και απαιτεί εδώ και τώρα τα έργα που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε αλλά και την έκταση την οποία πρέπει να λάβουν.
Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ: Να υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση τα χρονοδιαγράμματα. Η γραμμή του Περιστερίου να φτάσει μέχρι το Νέο Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι και η γραμμή του Αιγάλεω μέχρι την περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης ώστε να μην διαλυθεί ο αστικός ιστός.
Ο Ελαιώνας: Να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή της στην καρδιά της Αθήνας και να μην χαθεί άλλος χρόνος και χρήμα. Να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης να προχωρήσουν συνολικά οι πράξεις εφαρμογής και να προβλεφθούν στο Γ’ ΚΠΣ οι αναγκαίες πιστώσεις για τα βασικά έργα υποδομής, στους χώρους πρασίνου κλπ.
Το Ποικίλο Όρος- Αιγάλεω: Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολλά και σημαντικά. Όμως οι δυνατότητες του ΑΣΔΑ έχουν πλέον εξαντληθεί. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με βάση την κοινή πρόταση ΑΣΔΑ-ΑΝΔΗΠ που παρουσιάσαμε, ώστε να ολοκληρωθεί το γιγαντιαίο έργο που έχει ξεκινήσει και η Δυτ. Αθήνα να αποκτήσει ένα ανεκτίμητο πνεύμονα ζωής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ- 301: Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού το 1996 για απομάκρυνση μέσα σε 3 χρόνια δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την οικοπεδοποίηση σημαντικού μέρους των Στρατοπέδων για τη χρηματοδότηση του κόστους μετεγκατάστασης. Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Τα Στρατόπεδα της Δυτ. Αθήνας να απομακρυνθούν χωρίς εδαφικό ή άλλο αντίτιμο και να αποδοθούν στους κατοίκους της περιοχής για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού που σήμερα λείπουν απελπιστικά.
Διάνοιξη βασικών οδικών αξόνων: Είναι καιρός να κλείσει μια από τις μεγάλες πληγές της Δυτ. Αθήνας. Ενώ για άλλους άξονες, μικρότερης κυκλοφοριακής σημασίας, έχουν βρεθεί από καιρό οι αναγκαίες πιστώσεις για απαλλοτριώσεις, για τη Λ. Θηβών, εδώ και 10 χρόνια, δεν βρίσκονται… Είναι απολύτως επείγον να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διανοίξεις- διαπλατύνσεις των βασικών οδικών αξόνων της Δυτ. Αθήνας ( Θηβών, Λιοσίων, Φυλής, Δημοκρατίας).
Σιδηροδρομικές Γραμμές: Η δημιουργία νέων μητροπολιτικών χρήσεων, όπως το Πάρκο Πύργου Βασιλίσσης, το νέο Αεροδρόμιο, η Λεωφόρος Σταυρού- Ελευσίνας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης θα δημιουργήσουν νέες επιβαρύνσεις για την περιοχή. Για να μην μπλοκάρει τελείως το κυκλοφοριακό σύστημα απαιτείται η ενοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών Πελοποννήσου- Μακεδονίας, η ταπείνωση των γραμμών στον αστικό ιστό και η δρομολόγηση τα λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Οι κύριοι αγωγοί ομβρίων και το κλείσιμο των ρεμάτων (Κηφισός, Εσχατέα, Φλέβα, Χαιδαρόρεμα). Ενώ σε μεγάλο βαθμό το δευτερεύον και τοπικό δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας έχει υλοποιηθεί από την Τ.Α., δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του αφού δεν μπορεί να συνδεθεί με το πρωτεύον δίκτυο (αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ), επειδή αυτό είτε δεν υπάρχει, είτε είναι ελαττωματικό. Πρέπει άμεσα να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις ώστε η Δυτ. Αθήνα να θωρακιστεί από τον κίνδυνο της πλημμύρας.
Αστικό Πράσινο: Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις της Δυτ. Αθήνας σε χώρους πρασίνου. Είναι απαραίτητο να εγκριθούν άμεσα οι απαραίτητες πιστώσεις για την απαλλοτρίωση των ελαχίστων αδόμητων χώρων που έχουν απομείνει, ώστε να διακοπεί η "τσιμεντένια συνέχεια" και να "ανασάνει" η Δυτ. Αθήνα. Να αποδοθούν άμεσα στην Τ.Α. από την Κ.Ε.Δ. και τους άλλους φορείς όλοι οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι.
Κοινωνικές Υποδομές: Οι υποδομές σε έργα κοινωνικού εξοπλισμού (υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ.) είναι σήμερα είδος "εν ανεπαρκεία" στη Δυτ. Αθήνα. Η υποβάθμιση της περιοχής, σ’ αυτούς τους καίριους τομείς για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτούνται γενναίες και κατά προτεραιότητα χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους σύμφωνα με τις προτάσεις του ΑΣΔΑ και των Δήμων.
Ανεργία- Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δυτ. Αθήνας είναι η μεγάλη ανεργία. Είναι μια από τις δύο περιοχές της Αττικής που έχει ιδιαίτερα υψηλή ανεργία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της περιοχής, μας οδήγησαν στη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης. Οι δράσεις και η λειτουργία του πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθούν με γενναίες πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ.
Επιπλέον,
Είναι γνωστό ότι η Δυτική Αθήνα έμεινε έξω από τον σχεδιασμό των μεγάλων Ολυμπιακών Έργων που θα γίνουν στο λεκανοπέδιο επ’ ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004.
Εμείς παρόλα αυτά ζητάμε:
Την ένταξη της Δυτ. Αθήνας στο σχεδιασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας
Τη δημιουργία αθλητικών υποδομών- προπονητηρίων που θα μείνουν μετά τους αγώνες στους κατοίκους της Δυτ. Αθήνας
Τη βελτίωση των βασικών υποδομών της περιοχής (οδικό δίκτυο, πράσινο, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, ΜΕΤΡΟ, Νοσοκομείο κλπ.)
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.