Νέα για το Περιβάλλον

«Να Χρηματοδοτηθεί η Αγορά και η Απαλλοτρίωση Ελευθέρων Χωρών στη Δυτική Αθήνα»Ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού
από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α

Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση του χώρου του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, παρεμβαίνει δυναμικά ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Παναγιώτης Μπιτούνης, προτείνοντας την χρηματοδότηση της αγοράς ή της απαλλοτρίωσης ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής, σε υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπως η Δυτική Αθήνα, με πόρους που θα προκύψουν από την πολεοδομική εκμετάλλευση ενός τμήματος από την συνολική έκταση.
Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χαρακτηρίζει τη λύση αυτή κοινωνικά δίκαιη γιατί συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις υποβαθμισμένες και τις προνομιακές περιοχές της Αττικής.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνη έχει ως εξής :
«Μετά την απομάκρυνση του Αεροδρομίου της Αθήνας από το Ελληνικό, καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και αναψυχής στο συγκεκριμένο χώρο. Είναι προφανές πως τέτοιοι υπερτοπικοί πόλοι αναψυχής, ουσιαστικά πράσινες οάσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό πολεοδομικό περιβάλλον, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσβαση σ’ αυτούς διευκολύνεται, τόσο από τα σημερινά δίκτυα του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ, όσο και από την προοπτική των επεκτάσεών τους.
Εδώ στη Δυτική Αθήνα γνωρίζουμε καλά πως η ενότητα δράσης και η αλληλεγγύη, ανάμεσα στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την υλοποίηση των διεκδικητικών μας στόχων.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την απομάκρυνση των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου και των Αγίων Αναργύρων από τη Δυτική Αθήνα, την παραχώρηση των χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε το αίτημα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Θεωρούμε όμως ότι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τέσσερις βασικούς άξονες :
 • Να αξιοποιηθεί ο αποδεσμευμένος χώρος, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις προνομιούχες και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν χρηματοδοτηθεί η αγορά ή η απαλλοτρίωση νέων χώρων πρασίνου στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, όπως αυτή της Δυτικής Αθήνας, από πόρους που μπορούν να προκύψουν μέσω της ήπιας πολεοδομικής αξιοποίησης, ενός μόνον τμήματος από τη συνολική έκταση των 5.500 στρεμμάτων του παλαιού Αεροδρομίου. Η λύση αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη είναι και οικονομικά αποτελεσματική, αφού από τους ίδιους πόρους μπορεί να χρηματοδοτηθεί το κόστος κατασκευής του ίδιου του Μητροπολιτικού Πάρκου.
 • Το κόστος συντήρησής του μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη στον ίδιο χώρο, ήπιων αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
 • Η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση του χώρου, επιβάλλει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, με την αποφασιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής, μέσω της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.
 • Για την ανάπλαση του χώρου, οφείλουν να αξιοποιηθούν με τον προσφορότερο τρόπο τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που προκηρύχθηκε το 2003 και έχει ήδη ολοκληρωθεί, εδώ και 20 μήνες.
 • Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η απραξία που τη διακρίνει θέτει σε κίνδυνο την αξιοποίηση ενός χώρου που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων των κατοίκων της Αττικής.
  Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, όπως ακριβώς και τα Στρατόπεδα της Δυτικής Αθήνας, ανήκουν σε όλους μας γι’ αυτό και μας αφορούν όλους.
  Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η χωροθέτηση των Ολυμπιακών έργων και των υπόλοιπων υποδομών, αντί να μειώσει, διεύρυνε το χάσμα που προϋπήρχε ανάμεσα στις «λαϊκές» συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και τα «αριστοκρατικά» νότια και βορειοανατολικά προάστια. Ήρθε η ώρα, με την ανισοκατανομή των πόρων υπέρ της Δυτικής Αθήνας, να κλείσουμε τη ψαλίδα που διαχωρίζει ταξικά και κοινωνικά τις υποβαθμισμένες από τις προνομιακές περιοχές της Αττικής.
  Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας έχουν χορτάσει από κενού περιεχομένου κυβερνητικές διακηρύξεις και ευχολόγια. Απαιτούν και διεκδικούν να λάβουν σάρκα και οστά συγκεκριμένες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
  © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.