Νέα για το Περιβάλλον

Να Αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση το Πάρκο «Α. Τρίτσης»Παρέμβαση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

Να περάσει η χρήση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στα χέρια του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής ζητεί με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης ο οποίος αναφέρεται στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το τεράστιο Πάρκο στα όρια των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού και απαιτεί να δοθούν οι απαιτούμενες για την ανάπλαση και συντήρησή του πιστώσεις από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνη έχει ως εξής:
«Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Δυτικής Αθήνας, συνολικής έκτασης 1150 στρεμμάτων έχει ουσιαστικά, εδώ και χρόνια, εγκαταλειφθεί στη τύχη του λόγω της υποχρηματοδότησης των αναγκαίων πιστώσεων για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάπλασή του.
Αν υπάρχει, υφίσταται και λειτουργεί μέχρι σήμερα είναι κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Α.Σ.Δ.Α. και των όμορων Δήμων. Και ενώ έχουν κατά καιρούς υπογραφεί Προγραμματικές Συμβάσεις με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τα όποια έργα υπήρξαν έχουν σχεδόν αποκλειστικά χρηματοδοτηθεί με πόρους του Α.Σ.Δ.Α.
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον Α.Σ.Δ.Α. την τελευταία πενταετία, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι απαράδεκτη: μεγάλα τμήματα του Πάρκου παραμένουν αναξιοποίητα, η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ πολλές από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης, την ώρα που το Περιβαλλοντικό Πάρκο θα μπορούσε ν’ αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες αφού παρά τις γενναιόδωρες προεκλογικές υποσχέσεις, οι σχετικές πιστώσεις έχουν δραστικά περικοπεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας απαιτεί να αντιστραφεί άμεσα η σημερινή εικόνα απαξίωσης του Πάρκου που αδικεί και πληγώνει όχι μόνο τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας αλλά και όλους τους επισκέπτες του.
Στον Α.Σ.Δ.Α. πιστεύουμε πως το Πάρκο «Α. Τρίτσης» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, που πρέπει να εκμεταλλευθούμε διαμορφώνοντάς το σε έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου, αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Έτσι, μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε σημαντικό πόλο έλξης με αναμενόμενα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους νοιάζονται για την προστασία αυτής της μοναδικής περιβαλλοντικής όασης, της μόνης που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό. Πιστεύουμε ότι απαιτείται, από σήμερα κι’ όλας, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό κίνημα ενεργών πολιτών που θα διεκδικούν, θα προτείνουν και θα αγωνίζονται για την προστασία και την αναβάθμιση του Πάρκου. Απαιτείται επίσης να δοθούν όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησης του χώρου.
Τέλος είναι η στιγμή όπου όλοι μαζί – ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι αλλά και ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, θα πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα εγγυηθεί σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του Πάρκου. Η εκμετάλλευση της γεωγραφικής του θέσης, η διοργάνωση μόνιμων πολιτιστικών, αθλητικών και οικολογικών εκδηλώσεων – θεσμών, και η σταθερή συνεργασία με οικολογικές και εθελοντικές ομάδες μπορούν να συνεισφέρουν στην επικοινωνιακή του προβολή και να αυξήσουν σημαντικά την επισκεψιμότητά του, εξασφαλίζοντας παράλληλα και πρόσθετους, αυτοδύναμους πόρους από διάφορες άλλες πηγές.
Ο Α.Σ.Δ.Α με τις καινοτόμες δράσεις του, το χειροπιαστό έργο αλλά και τις φιλόδοξες προτάσεις του αγωνιά καθημερινά για το παρόν και το μέλλον του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης». Ας αναλάβουν τώρα οι κυβερνώντες, με πράξεις κι’ όχι λόγια, τις δικές τους ευθύνες».
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.