Με εξαιρετική επιτυχία και με τη συμμετοχή Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, επιστημόνων Υγείας, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η διημερίδα με θέμα «Η Υγεία στη Δυτική Αθήνα – στο επίκεντρο ο πολίτης», που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και οι δήμοι μέλη του (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ζεφύρι, Ίλιον, Καματερό, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Υ.Β.Ε. στο Περιστέρι. Με την διημερίδα αυτή, της οποίας τα συμπεράσματα κρίνονται ως σημαντικά, ο ΑΣΔΑ φιλοδόξησε να καταγράψει όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την πρόληψη και την περίθαλψη και γενικότερα την Υγεία και να συμβάλει με τις προτάσεις του στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που εμφιλοχωρούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Ο ΑΣΔΑ πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε σχετική έρευνα και έχει πλέον καταδειχθεί ότι παραμένουν δυσεπίλυτα τα προβλήματα, ενώ είναι προφανείς οι ελλείψεις υποδομών Υγείας στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Λάμπρος Σπ. Μίχος κατά το κλείσιμο των εργασιών της διημερίδας, ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «εμπλουτίστηκαν οι αρχικές μας σκέψεις από μια πλούσια επιχειρηματολογία και εξαιρετικές μεθοδολογικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να συγκροτηθεί αυτό που θέλουμε και από καινούργιες ιδέες των ανθρώπων που έκαναν παρεμβάσεις και χρήσιμες εισηγήσεις για θέματα που ήσαν κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο, όπως λόγου χάρη το θέμα της ψυχικής υγείας και το κεφαλαιώδες ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Το ζητούμενο επίσης είναι ότι όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς πρέπει να ενοποιηθούν σ’ ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας…». Τέλος, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της διημερίδας θα κωδικοποιηθούν με τη συνεργασία των επιστημόνων, «θα γίνει ένας συγκεκριμένος, ρεαλιστικός, εφικτός, απαιτητός και εφαρμόσιμος δεκάλογος, ο οποίος θα έχει τα μέτρα και τις πολιτικές αναλυμένες, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Για να ξέρουμε πού θα βαδίσουμε στο θέμα της Υγείας από εδώ και πέρα».
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της διημερίδας κ. Χρήστος Μπουρσανίδης, Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ), επισήμανε το γεγονός ότι τεκμηριώθηκε πολλαπλώς η αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Υγείας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ενασχόλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης με δυο προνομιακούς τομείς/πυλώνες: τον πυλώνα πρόληψης-προαγωγής Υγείας και τον πυλώνα των χρονίων παθήσεων. Επιπλέον, η έννοια των δικτύων και ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την Τ.Α. για να παίξει αυτόν το ρόλο. Η Τ.Α. μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο και τα δίκτυα είναι το εργαλείο που μπορεί να έχει στη διάθεσή της. Και τέλος, η αναγκαιότητα κατάρτισης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων στα θέματα αυτά.
Ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας, διευθυντές των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας, και απλοί πολίτες. Στην διημερίδα, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους πενήντα (50) επιστήμονες, ενώ πραγματοποιήθηκαν δυο «στρογγυλά τραπέζια», όπου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, και κατατέθηκαν προτάσεις που εμπλουτίζουν το προς εξέταση θέμα.