Νέα

Μεγάλη Επιτυχία του ΑΣΔΑ και των Κατοίκων της Δυτικής ΑθήναςΜαταιώθηκε οριστικά η κατασκευή της μεγάλης και πολύ ρυπογόνας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Χαλυβουργική
Ακυρώθηκαν οριστικά τα σχέδια δημιουργίας μιας τεράστιας, ρυπογόνας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο χώρο της Χαλυβουργικής. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του ΑΣΔΑ και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, και ήρθε μετά από αγώνες, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις 3,5 ετών.
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας δήλωσε σχετικά: “Η οριστική ματαίωση της κατασκευής της μεγάλης ρυπογόνου μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Χαλυβουργική αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του ΑΣΔΑ και της Αυτοδιοίκησης συνολικά. Θέλω να εξάρω την προσφορά του πρώην Προέδρου του ΑΣΔΑ και σημερινού Βουλευτή Β΄ Αθήνας Λάμπρου Μίχου που ξεκίνησε τον αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων αυτών και διοργάνωσε τις κορυφαίες κινητοποιήσεις του 2008, τη συγκέντρωση στο Σκαραμαγκά και την Ελευσίνια Πορεία. Επίσης να ευχαριστήσω για την προσφορά του τον πρώην Πρόεδρο του ΑΣΔΑ, Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκο Σαράντη που συνέχισε τις παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες προς τα αρμόδια Υπουργεία μέχρις ότου καταλήξουμε στο αποτέλεσμα της ακύρωσης. Και βέβαια δεν ξεχνάμε τον Δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Αμπατζόγλου, που δυστυχώς μόλις προχθές έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδωσε τον αγώνα για την αποτροπή κατασκευής του ρυπογόνου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής.
Ο αγώνας που όλοι μαζί δώσαμε, Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, ενεργοί πολίτες, δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Δυτική Αθήνα για να διεκδικήσει ότι δικαιούται. Αναδεικνύεται επίσης ο κομβικός ρόλος του ΑΣΔΑ, ως σημείου πολιτικής αναφοράς και συντονισμού της Δυτικής Αθήνας απέναντι σε κάθε απειλή υποβάθμισης της. Η επιτυχής συνέχιση αυτής της κεντροβαρικής λειτουργίας του ΑΣΔΑ παραμένει ύψιστη προτεραιότητα όλων μας”.
Τα σχέδια δημιουργίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 880 MW με συνεργασία της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική ανακοινώθηκαν στις αρχές του 2008. Σχεδόν αμέσως επισημάνθηκαν από ειδικούς επιστήμονες οι σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες που θα είχε η κατασκευή της μονάδας στο περιβάλλον. Θα εκλύονταν στο περιβάλλον 1,8 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και 2.000 τόνοι διοξείδιο του αζώτου το χρόνο, δηλαδή εκπομπή καυσαερίων 2,5 φορές μεγαλύτερη από τα καυσαέρια όλων των εργοστασίων της περιοχής. Θα δημιουργείτο δε ένας μόνιμος κώνος καυσαερίων 4,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο μέχρι τις παρυφές της πλατείας Ομονοίας και τις συνοικίες του Πειραιά. Η συνολική ρύπανση της ατμόσφαιρας θα ήταν ισοδύναμη προς την κυκλοφορία 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων καθημερινά.
Όλα αυτά θα ήταν απαράδεκτα σε κάθε κατοικημένη περιοχή. Πόσο μάλλον λοιπόν στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική.
Η πρώτη αντίδραση του ΑΣΔΑ, μαζί με τους Δήμους της περιοχής μας, ήταν η διοργάνωση συγκέντρωσης και συναυλίας διαμαρτυρίας κοντά στη Χαλυβουργική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σκαραμαγκά, με κεντρικό σύνθημα “Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους”. Η συγκέντρωση έγινε στις 14 Μαϊου 2008 το απόγευμα, με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.
Καθώς η τότε Διοίκηση της ΔΕΗ επέμεινε στα σχέδια της, ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας προχώρησαν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και δυναμισμό κινητοποίηση, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω και στην “Ελευσίνια Πορεία Περιβάλλοντος” προς τη Βουλή, με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Ήταν η κλιμάκωση των αγώνων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και η απάντηση συνολικά στα σχέδια περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Αθήνας. Συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, πάνω από 10 Βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση και επιδόθηκε στο τέλος της πορείας, από τον τότε Πρόεδρο του ΑΣΔΑ, Λάμπρο Μίχο και τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας στον Πρόεδρο της Βουλής: “Ήρθε η ώρα να σταματήσουν επιτέλους η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική ν’ αποτελούν την “πίσω αυλή” ολόκληρου του Λεκανοπεδίου γιατί όσοι και όσες ζούμε δυτικά δεν είμαστε πολίτες Β΄ κατηγορίας”.
Οι παρεμβάσεις διαμαρτυρίας του ΑΣΔΑ προς τα αρμόδια Υπουργεία συνεχίστηκαν όλο το διάστημα από τότε, ενώ γρήγορα μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις διαφάνηκε η προοπτική της επιτυχίας, που επισημοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με την οριστική ματαίωση κατασκευής της ρυπογόνου μονάδας, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.