Νέα για το Περιβάλλον

Λάμπρος Μίχος: “Ούτε Βήμα Πίσω για τα Στρατόπεδα της Δυτικής Αθήνας”Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας-Πειραιά

Με μια παρέμβαση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρου Μίχου που προκάλεσε αίσθηση, τάραξε τα νερά και σηματοδότησε εξελίξεις στο ζήτημα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας-Πειραιώς που διοργανώθηκε από την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς στο Περιστέρι, τη Δευτέρα 11/6/2007.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α., στην πρώτη του ουσιαστικά ομιλία μετά την ανάληψη της προεδρίας του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη, τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη γραμμή άμυνας στο θέμα των στρατοπέδων και η μόνη οδός διαφυγής για την κυβέρνηση είναι η απομάκρυνσή τους και η παραχώρηση των εκτάσεων στην Αυτοδιοίκηση, στη βάση των προεκλογικών υποσχέσεων του ίδιου του κ. Καραμανλή. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω και δε θα επιτρέψουμε να παραδοθούν οι εκτάσεις αυτές σε λογικές οικοπεδοποίησης, την ώρα μάλιστα που η Δυτική Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη από χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού. Μην το πάρετε ως παράκληση, λάβετέ το ως προειδοποίηση: η πολεοδόμηση, έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου δε θα περάσει και αν τυχόν επιχειρηθεί θα μας βρει όλους αντιμέτωπους και ενωμένους σαν μια γροθιά», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. υπενθύμισε το περιεχόμενο προγενέστερης απάντησης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλου στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Γ. Δραγασάκη, σύμφωνα με την οποία προωθείτο η πολεοδόμηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις του Ν. 2745/1999 δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση της Δυτικής Αθήνας. Πρότεινε δε να επιτραπεί στον Α.Σ.Δ.Α. η δενδροφύτευση της έκτασης των 3000 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν τα Στρατόπεδα Χαϊδαρίου και διευκρίνισε ότι θα ζητήσει από τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας να αρνηθούν την τμηματική παραχώρηση χώρων εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σαφής και κατηγορηματική δέσμευση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την απόδοση της συνολικής έκτασης των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων. Τέλος, αναφερόμενος στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Λάμπρος Μίχος εξήγησε ότι «οι απαραίτητες πιστώσεις μπορούν και πρέπει, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, να προέλθουν από σχετικά κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού, αρκεί να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης η πολιτική βούληση για τον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στη Δυτική και τη Βορειο-ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής».
Την ύπαρξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας, πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία «Μητροπολιτικού Φορέα Διαχείρισης του Αττικού Πρασίνου με το συντονισμό της Υπερνομαρχίας», ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς κα. Φ. Γεννηματά.
Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης, υπό την πίεση των τοποθετήσεων τόσο του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α., όσο και της κ. Φ. Γεννηματά αλλά και των Δημάρχων Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντη, Χαϊδαρίου κ. Δ. Μαραβέλια και Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδη, αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις τόσο από τις θέσεις του υφιστάμενου Υφυπουργού του κ. Λαμπρόπουλου, μιλώντας για «απάντηση με βάση εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων που δε δεσμεύουν υποχρεωτικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», όσο και από παλαιότερες εξαγγελίες του πρώην Υπουργού Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλου για πολεοδόμηση των χώρων και ανέγερση απ’ τον Ο.Ε.Κ. κατοικιών για τους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης τάχθηκε τελικώς υπέρ της τμηματικής παραχώρησης της χρήσης των αποδεσμευόμενων χώρων, χωρίς όμως εφαρμογή της πολεοδόμησης και για λειτουργίες που όπως είπε θα αποφασιστούν απ’ τους ίδιους τους Δήμους της περιοχής, σημείωσε πως η κυριότητα των εκτάσεων θα παραμείνει στο Υπουργείο, αρνήθηκε ωστόσο, παρά τις ρητές προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των Στρατοπέδων και την απόδοση των χώρων στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.
Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης οι Δήμαρχοι Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλος και Πετρούπολης κ. Σ. Βλάχος, οι Αντινομάρχες Αθήνας κ.κ. Χ. Πασβαντίδης και Ν. Μπέη, και αρκετοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Θ. Αρβανίτης, οι Δήμαρχοι Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κ. Γείτονας, ο τέως Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου κ. Θ. Τζούμας, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά κ. Γ. Γουρδομιχάλης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Δ. Κούνδουρος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Περιστερίου «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» κ. Γ. Τυμπλαλέξης, εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων της Δυτικής Αθήνας κ.α.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση ψηφίσματος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς με το οποίο ζητείται από τα συναρμόδια Υπουργεία να δεσμευθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων, την παραχώρηση του συνόλου των εκτάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μετατροπή τους αποκλειστικά σε χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.