Νέα για το Περιβάλλον

Λάμπρος Μίχος: Αναγκαία μια Στρατηγική Οικολογικής Ανασυγκρότησης της Δυτικής ΑθήναςΠαρέμβαση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. σε εκδήλωση του Συνασπισμού της Αριστεράς για το Ποικίλο Όρος και τα Στρατόπεδα

«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας συνολικής Στρατηγικής Οικολογικής Ανασυγκρότησης της ανθρωπογεωγραφικής ενότητας της Δυτικής Αθήνας». Αυτό τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας κ. Λάμπρος Μίχος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Περιστέρι ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, με θέμα το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, παρουσία του Προέδρου του κόμματος κ. Α. Αλαβάνου.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Αλαβάνου στη Δυτική Αθήνα, αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που έχουν δώσει ο Συνασπισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής και τόνισε την ταυτότητα των απόψεων και των θέσεων του Α.Σ.Δ.Α. με τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνασπισμού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας.
Ο κ. Μίχος, αφού χαρακτήρισε τη Δυτική Αθήνα, περιοχή με μεγάλες και οξυμένες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες, επεσήμανε ότι μόνο η υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Οικολογικής, Ανασυγκρότησης με βασικούς άξονες την επιστημονική τεκμηρίωση και τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, μπορεί να δώσει αποτελεσματική απάντηση στο ζητούμενο μιας άλλης ποιότητας ζωής. «Χρειάζεται η άμεση εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου υπερτοπικών και διαδημοτικών παρεμβάσεων σε όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους, από το Ποικίλο Όρος μέχρι τα Στρατόπεδα και από τον Ελαιώνα ως το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α.Τρίτσης,» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.
Αναφερόμενος εξάλλου στα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο κ. Μίχος πρότεινε υιοθέτηση ενός σύγχρονου και βιώσιμου μοντέλου Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης που θα ενσωματώνει και θα ενοποιεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Κράτους και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης οι οποίες σχετίζονται με μητροπολιτικές λειτουργίες.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για την προστασία του Ποικίλου Όρους μέσα σε συνθήκες «χρηματοδοτικής ασφυξίας», όπως είπε και επανέφερε το αίτημα για την απομάκρυνση των Στρατοπέδων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προειδοποιούμε τους υπεύθυνους ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτήν τη θέση μας».
Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Μίχος, ζήτησε απ’ όλους να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος πολιτών της Δυτικής Αθήνας που θα υπερασπιστούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και θα διεκδικήσουν δυναμικά την ύπαρξη σταθερών όρων αξιοπρεπούς τους διαβίωσης. «Κοινός μας στόχος είναι να εργαστούμε μέσα στην κοινωνία για τη διαμόρφωση νέων συνειδήσεων, οικολογικά ευαισθητοποιημένων πολιτών αλλά και νέων πολιτικών υποκειμένων, ικανών να εκφράσουν αυτές τις συνειδήσεις», κατέληξε ο κ. Μίχος.
Η εκδήλωση άνοιξε με εισήγηση του Προέδρου του Συνασπισμού κ. Α. Αλαβάνου ο οποίος ζήτησε την τροποποίηση του Νόμου 2742/99 «Περί προστασίας του Όρους Αιγάλεω-Ποικίλου», ώστε να επιτρέπονται μόνον χρήσεις δασικής αναψυχής, καθώς και τον ακριβή καθορισμό των ορίων του βουνού ώστε να ανακοπεί η οικιστική επέκταση. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, ζήτησε ακόμη την εκπόνηση και υλοποίηση μελετών διαχείρισης και αναδάσωσης του Ποικίλου Όρους και τη γενναία ενίσχυση των δράσεων του Α.Σ.Δ.Α. για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, ενώ αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του να περιέλθουν όλες οι διεκδικούμενες εκτάσεις στην κυριότητα του Κράτους.
Ο κ. Α. Αλαβάνος τάχθηκε επίσης εναντίον της τμηματικής παραχώρησης ορισμένων εκτάσεων των Στρατοπέδων, και ζήτησε να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη δέσμευση ότι θα δενδροφυτευθούν στο σύνολό τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, οι Δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος, Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, Πετρούπολης κ. Σ. Βλάχος, Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδης και Χαϊδαρίου κ. Δ. Μαραβέλιας.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.