Νέα για το Περιβάλλον

Κλιμακώνονται οι Κινητοποιήσεις για τη Διάσωση του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Α. Τρίτσης»



Με την υιοθέτηση Ψηφίσματος ολοκληρώθηκε η Διαδημοτική Σύσκεψη του
Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων.


Με την υιοθέτηση Ψηφίσματος που κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας για τη σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διαδημοτικής σύσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο Καματερού «Μελίνα Μερκούρη», έλαβαν μέρος τα μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών όμορων με το Πάρκο Δήμων.
Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λ. Μίχος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του Πάρκου, τόνισε με έμφαση πως παρά το γεγονός ότι με βάση το Π.Δ. 184/2002 είναι υποχρέωση της Πολιτείας η ετήσια δημόσια χρηματοδότηση για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του χώρου με το ποσό των 700.000 € ανά έτος, εν τούτοις η Κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει στην τύχη του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτή η συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας είναι ισχυρή, ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτήρα του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου. «Το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να δοθούν χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επειδή τάχα ο Φορέας Διαχείρισης δεν είναι Ν.Π.Δ.Δ. είναι έωλο αφού το Κράτος είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτεί το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εκείνο με τη σειρά του, το Φορέα του Πάρκου», εξήγησε ο κ. Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.
Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε ακόμη στην αθέτηση των επανειλημμένων υποσχέσεων και δεσμεύσεων του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά, για τη χρηματοδότηση του Πάρκου, στην κατάληψη του χώρου από τον Α.Σ.Δ.Α. τους Δήμους και τους πολίτες από τις 12 Οκτωβρίου, καθώς και στη συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής για τη Διάσωση του Πάρκου, η οποία έχει πλέον αναλάβει την ουσιαστική ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου μετά και την παραίτηση όλων των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. επεσήμανε με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες δε θα επιτρέψουν την παράδοση του Πάρκου σε ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε την επικράτηση λογικών «ανταποδοτικότητας» που υπονομεύουν τον ενιαίο, Δημόσιο και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου. «Θα παραμείνουμε στο χώρο με όποιο κόστος και θα εμποδίσουμε δυναμικά οποιεσδήποτε χρήσεις δεν είναι συμβατές με το όραμά μας για ένα Πάρκο – όαση πρασίνου, αθλητισμού πολιτισμού και περιβαλλοντικής επιμόρφωσης», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.
«Βαθειά ταξική επιλογή» χαρακτήρισε τη συγκέντρωση όλων των ρυπογόνων και οχλουσσών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας στη δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Καματερού και μέλος της Ε.Ε. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Ν. Καμαρινόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε γόνιμες ακόμη και τις διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται, έστω και αν είναι μειοψηφικές και ζήτησε συντονισμό της δράσης όλων των Φορέων και των πολιτών ώστε να ανατραπούν τα σχέδια εμπορευματοποίησης του Πάρκου.
Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων και μέλος της Ε.Ε. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Ν. Σαράντης, αναφερόμενος στις ευθύνες της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για τη σημερινή κατάσταση, χαρακτήρισε την όλη στάση της ως «διαχείριση μιζέριας», ζήτησε τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να μεταφέρει την ευθύνη λειτουργίας του Πάρκου στα χέρια των Δήμων και του Α.Σ.Δ.Α. πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Διοίκησης και τόνισε με αυτοκριτική διάθεση ότι: «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τις δικές της ευθύνες καθώς δεν ανέδειξε τις πραγματικές διαστάσεις των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης, δίνοντας έτσι την εσφαλμένη εντύπωση ότι συμβιβάστηκε με μια νοσηρή κατάσταση».
«Δεν μας ενώνουν αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες αλλά τα τραγικά προβλήματα του Πάρκου γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει ούτε την ενότητα και την κοινή μας δράση, ούτε την πεποίθησή μας ότι το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αγοραία αξία και δεν μπορεί να υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς», είπε ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος που χαρακτήρισε μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή την υποχρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας και εκσυγχρονισμού του Πάρκου και ζήτησε τη συγκρότηση μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα και την οικολογική ανασυγκρότηση του Πάρκου.
Στο έργο της Επιτροπής για τη Διάσωση του Πάρκου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Α.Σ.Δ.Α. στην Επιτροπή κ. Σ. Σιούτης ο οποίος τόνισε ότι μέσα σε 43 μέρες φυτεύτηκαν 3.250 δένδρα και θαμνώδη φυτά, άρχισε ο καθαρισμός του Πάρκου, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ποτίζονται από συνεργεία του Α.Σ.Δ.Α. σε δύο βάρδιες, όλα τα εγκαταλελειμμένα δένδρα, ενώ ταυτόχρονα ανακαινίζονται οι είσοδοι, το σιντριβάνι και το Θεατράκι του Πάρκου.
Παρεμβάσεις στη διαδημοτική σύσκεψη για τη σωτηρία του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Α. Τρίτσης», έκαναν ακόμη: ο Πρόεδρος του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου, τ. Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Κ. Τρίγκας ο οποίος επιβεβαιώνοντας τις τραγικές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αποκάλυψε ότι από το 2005 μέχρι σήμερα δόθηκαν για τις ανάγκες του Πάρκου μόλις 540.000 €, επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι Επιτροπών Κατοίκων από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.
Στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Διαδημοτική Σύσκεψη τονίζεται μεταξύ των άλλων η κοινή δέσμευση όλων για την υπεράσπιση του Δημόσιου και περιβαλλοντικού χαρακτήρα ενός Ενιαίου και ανοικτού σε όλους τους πολίτες Πάρκου, γίνεται μνεία στους βασικούς άξονες μιας ρεαλιστικής Στρατηγικής για τη διασφάλιση της Βιωσιμότητας του Πάρκου, ζητείται η άμεση και γενναία Δημόσια χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών λειτουργίας, συντήρησης, εκσυγχρονισμού και φύλαξης του χώρου, επιβεβαιώνεται η κοινή θέληση για τη συνέχιση της κατάληψης του χώρου από τον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δήμους της περιοχής, καθώς και για την απρόσκοπτη δράση της Επιτροπής Διάσωσης του Πάρκου με στόχο την ματαίωση όποιας χρήσης υπονομεύει το Δημόσιο χαρακτήρα του, ζητείται συνάντηση του Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. και των Δημάρχων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ενώ σε περίπτωση που οι κυβερνητικές θέσεις και αποφάσεις δεν ικανοποιούν τα παραπάνω αιτήματα, εξουσιοδοτούνται ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την έγκριση του σχετικού ψηφίσματός, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων «Δημοτική Ενότητα» Καματερού, «Δημοτική Αναγέννηση» Αγ. Αναργύρων και «Συνεργασία Αλλαγής» Ιλίου δήλωσαν πως αποχωρούν με το αιτιολογικό ότι «μοναδικός σκοπός της σύσκεψης είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος και η άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Ν.Δ.»
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.