Νέα

Η “Αναχώρηση” του Ιακώβου Καμπανέλλη για την “Γειτονιά των Αγγέλων”O μεγάλος θεατρικός συγγραφέας και Ακαδημαϊκός ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ έφυγε χθες 29/3/2011, για την “γειτονιά των αγγέλων” πλήρης ημερών και με ένα τεράστιο συγγραφικό και στιχουργικό έργο που εμπλούτισε τον νεότερο ελληνικό μας Πολιτισμό.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο Πανελλήνιο, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους δημιουργούς, που η παρουσία και η προσφορά του στον χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων, υπήρξε καθοριστική.
Η θλίψη όλων μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, επειδή ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, υπήρξε ένα οικείο και προσφιλές πρόσωπο τόσο για τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο, όσο και για την Δυτική Αθήνα ευρύτερα, αφού ο μεγάλος δημιουργός, εμπνεόμενος πάντα από το πνεύμα της προσφοράς, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης στην Δυτική Αθήνα ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που ίδρυσε ο Λάμπρος Μίχος και λειτουργεί στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, της οποίας υπήρξε και επίτιμος Διευθυντής. Ο Λάμπρος Μίχος είχε πάντα ιδιαίτερη εκτίμηση στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την είχε εκφράσει δίνοντας στο υπό ανέγερση θέατρο το όνομα “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ”.
Η ανιδιοτελής προσφορά του στον Πολιτισμό της Δυτικής Αθήνας αλλά και της Ελλάδας τιμήθηκε από τον τ. Πρόεδρο του ΑΣΔΑ κ. Παν. Μπιτούνη σε μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τον ΑΣΔΑ και η οποία είχε πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, στο Θέατρο Πέτρας στις 13 Οκτωβρίου του 2003 με τον τίτλο:
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ
Μια συναυλία – αφιέρωμα του ΑΣΔΑ στο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα
Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία και στην έναρξη του τιμητικού αφιερώματος, ο τ. Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Παν. Μπιτούνης, αφού παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον μεγάλο δημιουργό, τον καλωσόρισε, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και εγώ προσωπικά, θεωρούμε την αποψινή βραδιά καθήκον και ελάχιστο δείγμα τιμής προς το πρόσωπό του. Η παρουσία του δεν μας δίνει απλώς χαρά, αλλά μας γεμίζει με όνειρα, γιατί έχουμε κοντά μας τον άνθρωπο, που δεν χαρακτηρίζεται μόνον ως ο κορυφαίος σύγχρονος δραματουργός και ”Πατριάρχης” του Νεοελληνικού θεάτρου, αλλά είναι η ζωντανή ιστορία του πολιτισμού στην πατρίδα μας. Οι περισσότεροι από εμάς, μεγαλώσαμε και βιώσαμε τις αυλές της Δ.Αθήνας, σαν την ”αυλή των θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Οι αυλές δεν υπάρχουν πια…Παραμένουν όμως τα “Θαύματα” βαθειά μεσ΄τη συνείδησή μας..
Το τεράστιο συγγραφικό έργο του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές, μια ανεξάντλητη παρακαταθήκη και ένα υπόδειγμα δυνατού πνευματικού λόγου για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του Ελληνικού λαού, για την προάσπιση και την προώθηση αξιών και πανανθρώπινων ιδανικών που τόσο ανάγκη έχει η εποχή μας αλλά και η κάθε εποχή.
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας εκφράζει την θλίψη του για το γεγονός και συμμερίζεται την οδύνη των οικείων του για την απώλεια αυτή.
© 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.