Νέα για το Περιβάλλον

Ημερίδα του ΑΣΔΑ και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας για το Περιβάλλον «Δυτική Αθήνα: η ώρα της Πράσινης Ανάπτυξης»Εβδομάδα Δράσης για το Περιβάλλον (31 Μαϊου-5 Ιουνίου) διοργανώνουν ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι – μέλη του σε συνεργασία με περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών.
Κεντρική εκδήλωση είναι η ημερίδα για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, την Τρίτη 1 Ιουνίου και ώρα 8.30, στο ΚΥΒΕ (Εθνάρ. Μακαρίου 1 και Κηφισού, Περιστέρι).
Στους στόχους και το περιεχόμενο της ημερίδας και της Εβδομάδας Δράσης του ΑΣΔΑ για το Περιβάλλον αναφέρεται με επιστολή του προς τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης :
«Πολίτες της Δυτικής Αθήνας,
Μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Αθήνα πιο πράσινη, πιο όμορφη, πιο φιλική για τα παιδιά μας.
Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Δεν αρκεί όμως να τα περιγράφουμε ή να διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτά. Έχει έρθει η ώρα να προτείνουμε λύσεις, να καταστρώσουμε σχέδια και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις ώστε η ζωή μας να γίνει καλύτερη, οι πόλεις μας ομορφότερες, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον περισσότερο προστατευμένο.
Με την Εβδομάδα Δράσης για το Περιβάλλον (31 Μαϊου – 5 Ιουνίου) ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι – μέλη του, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις, επιδιώκουμε την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών, σε διαδικασίες συζήτησης και προβληματισμού αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Έλα και συ μαζί μας, δώσε το παράδειγμα της εθελοντικής συμμετοχής και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης!
Οι 600.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας ζητούν λύσεις!
 • Στην περιοχή μας, αναλογούν μόλις 1,3 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και ελεύθερων χώρων ανά κάτοικο, λιγότερα από τα μισά του μέσου όρου της Αθήνας. Κι όμως, δίπλα μας βρίσκονται μεγάλοι δημόσιοι χώροι που με την απόδοση τους στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας μπορούν να δημιουργηθούν αστικά και περιαστικά πάρκα, ανοιχτοί χώροι άθλησης και περιπάτου. Τα Στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ σε Χαϊδάρι-Πετρούπολη-Περιστέρι, το Στρατόπεδο 301 και οι εγκαταστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας στους Αγίους Αναργύρους, οι Φυλακές Κορυδαλλού. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν επανειλημμένα –και πρόσφατα- δεσμευθεί για την αποδέσμευση των χώρων, τμήματα των εκτάσεων έχουν ήδη παραχωρηθεί. Ζητάμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη παραχώρηση τους στην Αυτοδιοίκηση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση τους.
 • Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης μεταξύ Ιλίου-Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι από τα μεγαλύτερα στην Αθήνα και αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα. Πριν ενάμιση χρόνο απειλήθηκε με καταστροφή λόγω διακοπής της χρηματοδότησης του από το κράτος και σώθηκε μετά από αγώνα των Δήμων και των περιβαλλοντικών κινήσεων. Χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση των υποδομών του, αποτελεσματική προστασία από καταπατήσεις και οχλούσες χρήσεις και επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης της λειτουργίας του.
 • Μετά από 20 χρόνια συνεχών προσπαθειών, το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω αρχίζει να πρασινίζει ξανά. Όλοι μαζί, ΑΣΔΑ, Δήμοι και εθελοντές έχουμε κατορθώσει να το προφυλάξουμε από τις πυρκαγιές αλλά και από τους επίδοξους καταπατητές. Με αυξημένη συμπαράσταση από την Πολιτεία, μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο της οικολογικής ανασυγκρότησης και της προστασίας της βιοποικιλότητας του βουνού μας.
 • Μέσα στον οικιστικό ιστό διεκδικούμε χώρους για πράσινο και πλατείες, διαμορφώνουμε πράσινες διαδρομές, που συνδέουν ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε ενιαία δίκτυα φιλικά για τον διαβάτη, τον ποδηλάτη, το παιχνίδι των παιδιών. Παράλληλα πρέπει να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση από την υπερβολική χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, με την επέκταση του δικτύου του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή και την κάλυψη όλων των Δήμων και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των μεγάλων λεωφόρων της περιοχής
 • Δυτική Αθήνα: η ώρα της «πράσινης ανάπτυξης»
  Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας οφείλεται και στη χωροθέτηση εδώ του μεγαλύτερου αριθμού των οχλουσών χρήσεων και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Μαζί με τη γειτονική Δυτική Αττική υπήρξαμε η εύκολη λύση για κάθε λειτουργία που εκπέμπει καυσαέρια και ρύπους, ακόμη και για τη χωματερή όλης της Αθήνας. Τα αίτια αυτής της κατάστασης ήταν ταξικές επιλογές ριζωμένες στο παρελθόν και επίσης ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που δεν λειτουργεί πλέον.
  Χρειάζεται ένας νέος στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή, με στόχο την δημιουργία οικονομικών δραστηριοτήτων (και των αντίστοιχων θέσεων απασχόλησης) συμβατών με την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη Δυτική Αθήνα η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μονόδρομος! Γιατί αρνούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στο δικαίωμα στη δουλειά και στο δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον και μια ποιοτική ζωή. Δικαιούμαστε και τα δυο και πάνω στο συνδυασμό τους θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.»
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΔΑ

  ΝΙΚΟΣ Α.ΣΑΡΑΝΤΗΣ
  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

  © 2024 ΑΣΔΑ. All Rights Reserved.